tiistai 23. toukokuuta 2017

Onko kommunismi kuollut?


Vielä muutama vuosi sitten uskoin, että kommunismi on lopullisesti kuollut, mutta niin ei vain tunnu olevan. Kommunismi on lähes yhtä sitkeä kuin Paavo Väyrynen. Mitkään järkisyyt eivät tunnu vaikuttavan mihinkään, kun parempiosaiset ja lahjakkaammat herättävät yhä vaan kateutta ja pahaa mieltä. Kommunismin idea tuntuu olevan se, että jos emme voi elää tasa-arvoisessa hyvinvoinnissa, voimme ainakin pyrkiä tasa-arvoiseen kurjuuteen. Kurjuutta kyllä on kommunistisissa yhteiskunnissa nähty, mutta oikeasti ei tasa-arvoa. Puhutaan kyllä tasa-arvosta, mutta ihmisten sosiaaliset erot hyvinvoinnin ja vallan suhteen olivat esimerkiksi Neuvostoliitossa huomattavasti suuremmat kuin keskimäärin läntisissä maissa. Jotenkin ihmeellinen on ihmisen luonne. Vastustamalla palkkaeroja me samanaikaisesti haikailemme yhteiskuntaan, jossa nuo kaikki elämisen mittarit ovat kovasti eri tasolla eri ihmisillä.

Kommunismi perustuu samantapaisiin fantasioihin kuin vihreä aate täällä Suomessa. Ei suotta puhuta vihervasemmistosta, vaikka vihreä aate ponnistaa voimansa hieman erilaisista argumenteista kuin kommunismi. Yhteistä ”vihermismille” ja kommunismille on kuitenkin epärealistisuus. Vihreät eivät halua hyväksyä tosiasioita luonnon ja eläinkunnan suojelusta, kun taas kommunistit eivät tajua sitä tosiasiaa, että me synnymme eriarvoisina. Toiset vain yksinkertaisesti menestyvät paremmin kuin toiset, täysin riippumatta lähtötasosta. Eikö sittenkin olisi hyvä, että kansalla kokonaisuutenaan olisi kohtuullisen hyvä elintaso siitäkin huolimatta, että toisilla menee paremmin kuin toisilla? Todettu on jo, että läntisissä yhteiskunnissa koko kansa elää paremmin kuin kommunistisissa järjestelmissä.

 
Putimismi ja Putinin puolue Yhtenäinen Venäjä haikailee Neuvostoliiton tyyliä, ja Putin pyrkii toteuttamaan politiikkaa, jossa syntyy poliittinen eliitti ja keskivertokansaa edustava köyhälistö. Minkäänlaisesta demokratiasta ei ole tietoakaan, ja ihmisiä vainotaan ja vangitaan pienimmästäkin syystä. En ihan kauheasti hämmästyisi, vaikka ilmenisi, että yllättävät kuolemantapaukset ja murhat olisivat tavalla tai toisella korkeimman poliittisen johdon siunaamia. Korkein poliittinen johtohan tarkoittaa Vladimir Putinia ja nimenomaan yksin häntä. Meno on kuin Pohjois-Koreassa, ja ennen länsimaana pidetty Turkki näyttää ajautuvan samaan suuntaan.

Kommunismin koko kuva on harvainvalta ja epädemokratia. Tämähän ei ole kommunismin alkuperäinen ideologia, mutta se on hyvä varjo tuolle vallanhimolle, jota valhein ja vaihtoehtoisin faktoin yritetään pönkittää.

Hyvästä teoriasta huolimatta ei aito kommunismi ole mahdollinen, johtuen ihmisten erilaisista ”eväistä” ja ihmiselle niin ominaisista valtapyrkimyksistä.

Eiväthän poliittiset puolueetkaan yritä rakentaa hyvää Suomea, vaan avoimesti myöntävät, että ne haluavat vain lisätä kannatustaan ja sitä kautta valtaansa. Ei kommentteja:

Lähetä kommentti