sunnuntai 18. elokuuta 2013

Kalajoen matkailu

Kalajoen hiekkasärkillä 12.8.2013 



Kalajoki pitää itseään matkailupaikkakuntana, kaikesta huolimatta. Toistaiseksi matkailijoita on riittänyt, sillä vanha hiekkasärkkien maine on säilynyt siitäkin huolimatta, että nykyinen rakennusvauhti tuhoaa luontoa jatkuvasti.  On selvää, että rakentamisen ja luonnon ei tarvitsisi olla ristiriidassa, jos kaavoitus olisi hoidettu hieman toisella tavalla.  Esimerkiksi valtatien nro 8 taakse, ja varsinaiselle särkkien alueelle olisi sallittu vain matkailua palvelevien rakennusten rakentaminen. Nakkikioski ja kerrostalot eivät kuulu tähän ryhmään, sillä niitä on kaikkialla.  Siikarysä, tsasouna ja leirintäalue sen sijaan ovat niitä matkailijoita kiinnostavia ja palvelevia asioita. Myös kesäteatteri voidaan lukea tähän ryhmään, ja kun joukkoon lisätään vielä Jukupark, niin siinä se sitten alkaa ollakin.

Totta on, että suuret urheilu- tai taidetapahtumat tuovat väkeä Kalajoelle, mutta niiden markkinointi tulisi hoitaa monin verroin nykyistä tehokkaammin, silti muistaen, että todellinen matkailukohde on kiinnostava kaikkina vuoden aikoina.  Edelleen liputan eläintarhan puolesta, sillä siinä alkuun pääseminen ei ole edes kustannuskysymys, ja se olisi vetonaula kaiken ikäisille turisteille. Mitenkä olisi, jos hyljepaikkakunta aloittaisi vaikkapa hyljenäytöksillä, joita varten voitaisiin perustaa tarkoitukseen varten rakennettu ”hyljenaario”.  Kyllä se niin on, että saksalaisvieraamme olivat aivan oikeassa todetessaan, että kun koulut alkavat, Kalajoki kuolee.


Kuvassa Markku laulattaa delfiinejä Connylandissa, Lipperswilissä Sveitsissä. Connyland on tehnyt pienestä kyläsestä euroopanlaajuisen matkailukohteen. Myös hylkeet ovat älykkäitä ja oppivaisia aivan kuten delfiinitkin. 

Luonto, historialliset vanhat rakennukset, museot, eläintarha, elämyspuistot yms. ovat todellisia vetonauloja.  Kun parikymppinen pitemmän aikaa Kalajoella vieraillut saksalainen sanoo: ”Kalajoella ei tapahdu mitään” - niin mitä tästä pitäisi ajatella! Ehkä täällä tapahtuu, mutta turisteilta melkein salassa.

Kalajoen puolimaraton oli todella hyvä tapahtuma, sillä hyvin hoidettuna se voisi kasvaa todella merkittäväksi kansainväliseksi tapahtumaksi. Kiitokset venäläiselle Rosatomille, joka toimi päänavaajana tässä suhteessa tuomalla n.30 osanottajaa. Venäläiset ja keskieurooppalaiset ovatkin suuri potentiaalinen osanottajaryhmä, mutta hieman pitäisi jatkaa Suomen loma-aikoja, sillä kyseisissä maissa lomakausi ajoittuu vasta elo- syyskuulle. Samaa mieltä oli vieraanamme ollut saksalainen TV-toimittaja.

Tärkeimmäksi matkailuvaltiksi samainen toimittaja nimesi Suomen luonnon. Vaikka emme itse sitä ymmärtäisikään, niin älkäämme tuhotko sitä rakentamalla, sillä rakennusmaata löytyy muualtakin kuin meren rannalta.

Tätä mieltä todella olen, ja voi hyvinkin olla että saan niskaani joukon vihaisia ”asiantuntijoita”, mutta kun en aio enää pyrkiä politiikkaan, enkä edes valtuustoon, niin saan olla ihan omaa mieltäni.

Siksi minun myöskään ei tarvitse kopioida toisten kirjoituksia nimimerkillä ”mielipiteeni.” Mielipiteeni nimittäin on ihan minun oma mielipiteeni, joka toki istuu ”persujen” politiikkaan, ja kun ihan oikeasti osaan myös kirjoittaa, niin kirjoitan sen hyvin vapaamuotoisesti.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti