lauantai 30. maaliskuuta 2013

Terveisiä sairasvuoteelta



Olipa kerran sähkömies, joka kutsuttiin korjaamaan sähkövikaa, sillä talo oli pimeänä. Aikansa asiaa tutkittuaan sähkömies ilmoitti talon asukkaille, että ei valitettavasti löytänyt mitään vikaa ja lähti kotiin. Asukkaat jäivät pimeään. Vai?
 
Olipa kerran auto. joka jäi tielle, ja siksi hinattiin korjaamoon. Mekaanikko tutki autoa ja totesi sitten, että ei löydä mitään vikaa. Koska auto ei lähtenyt mihinkään, auton omistaja otti taksin ja lähti kotiin. Vai lähtikö!

Oulun yliopistollisessa sairaalassa tutkittiin mieheni pää, kun tämä oli sinne pahojen huimauskohtausten takia tullut, ambulanssilla terveyskeskuksen lähetteellä ja paikallissairaalan kautta. Epäily kävi, että aivoverisuonissa on tukos. Tutkittiin ja laitettiin kotiin. ”Päässä ei ole mitään”, oli diagnoosi. 

Viime viikon maanantaina sitten mies sai pahan kohtauksen, kaatui ja oksensi ja näki asiat kahtena. Vein hänet terveyskeskukseen. Epäily kävi, että aivoverenkierossa on jotain vikaa. Tutkittiin ja laitettiin kotiin. Lääkärit suomalaisia. ”Ei löydy mitään vikaa. Jos huimaus kuitenkin jatkuu, tulkaa keskiviikkona uudestaan”, oli diagnoosi. 

Kotona paha olo ja huimaus jatkuivat varsin pahoina. Keskiviikkona vein hänet uudestaan terveyskeskukseen. Taas tutkittiin, mutta ei löytynyt mitään vikaa. Mies kuitenkin intti, että jossain on vika ja halusi, että se vika otetaan selville. ”Olen nähnyt ystäväni kuolevan aivoverenvuotoon. Haluan hoitoon ja heti!” Siksi terveyskeskuksessa päätettiin laittaa mies Kokkolaan sairaalaan, ehkä siellä löydetään jotain. Ja löydettiin: kaksi aivoverisuonten tukosta. Diagnoosin teki ukrainalainen lääkäri. ”Miksi tulitte näin myöhään?” oli se, mitä hän kysyi. ”Nyt on varsin kyseenalaista, tuletteko koskaan enää terveeksi.”

Saksassa asuessani sain usein kuulla suomalaisilta, miten erinomainen Suomen terveydenhoitojärjestelmä on, kun Suomessa on terveyskeskukset. Ihmettelin sitä tuolloin kovin, sillä itse pidin Saksan yksityislääkärijärjestelmää parempana ja hyvin toimivana.  Lisäksi minulla oli oikeus mennä mille lääkärille hyvänsä, suoraan erikoislääkärille tai sairaalaan, minkä itse hyväksi katsoin. Sieltä sitten kyllä lähetettiin muihin osoitteisiin, mikäli se tarpeelliseksi nähtiin.  Kallistahan sellainen tietenkin on, mutta jokainen vastaa siellä itse omasta vakuutuksestaan, valtio ei tee kaikkea puolestasi kuten Suomessa. Lisäksi oma lääkäri tietää parhaiten, mikä on kenenkin tausta. Myös luonnonparantajat ovat arvossa. 

Täällä valitetaan, että Suomessa ei toimi terveydenhoito siksi, että lääkärit eivät osaa suomea. Kokemus on kuitenkin aivan toinen. Ulkomaiset lääkärit ovat päteviä ja puhuvat suomea, ainakin ne aika monet, jotka minä eri puolella Suomea tunnen. Myös se virolainen lääkäri, joka lähetti mieheni Ouluun. KalajokiSeudun artikkeli ulkomaalaisten lääkäreiden huonosta kielitaidosta Kalajoella on aivan tuulesta temmattu ja itse asiasta rasistinen. 

Olisikohan nyt kuitenkin niin, että jotain pitäisi muuttaa? Poistaa turhat välikädet, jotka aiheuttavat sen, että umpisuoli pääsee puhkeamaan ja että pahoja palovammoja saanutta ei hoideta sairaalassa ilman lähetettä?

Hyvää työtä tehneet valelääkärit laitetaan vankilaan. Mielestäni heille pitäisi syytösten sijaan antaa mahdollisuus näyttötutkintoon. 

Lääkäripula johtuu yksinomaan lääkäriliiton kieltäytymisestä kouluttaa lisää lääkäreitä, sillä jos heitä olisi tarpeeksi, palkat alenisivat – siirtyisimme hallittuun markkinatalouteen nykyisen monopolin sijasta. 

Mieheni makaa nyt neurologisella osastolla tarkkailuhuoneessa Kokkolan sairaalassa. Emme tiedä, palaako mieheni terveydentila koskaan ennalleen. Ystävälääkärimme neuvoi, että kaksi asiaa pitää hoitaa nyt heti: ensiksikin huolehtia kuntoutuksesta. Toiseksi, unohtaa kaikki maailman murheet. Antaa kaikkien niiden asioiden olla, jotka ovat tähän asti vaivanneet. Asiattoman poliittisen syyttelyn kohteeksi joutuminen olkoon niiden ongelma, jotka syyttelevät. Itseään ei pidä vaivata sellaisilla asioilla, joihin on itse täysin syytön. Itsehän sitä parhaiten tietää, missä totuus on, sillä se ei pala tulessakaan. Ja että aina kun itse tekee parhaansa, niin Luoja kyllä auttaa. 

Sähkömiehen tehtävä on saada valot toimimaan. Autonkorjaajan tehtävä on saada auto ajokuntoon. Ihminenkö ainoana on se, jolla ei niin suurta arvoa ollutkaan?

Kiitos kaikille niille, jotka kantavat tsasounahanketta teoin ja ajatuksin. Tärkeä teko siinä on myös jäsenmaksun maksaminen.
Kiitos kaikille niille, jotka jaksavat taistella oikeudenmukaisuuden puolesta notoorista valehtelua vastaan. 

Ja lämpimät kiitokset kaikille esirukoilijoille!
……………………………………..

Ylläolevan kirjoitti Kallan kuvernöörin oikolukija.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti