sunnuntai 5. helmikuuta 2012

Vaalien tulosta jännittäessä

Kyllä minua nyt oikeasti jännittää. Kun tätä blogiani kirjoitan, on presidenttiäänestystä jäljellä vielä pari tuntia, ja ulkona pirunmoinen pakkanen.

Entäs, jos se onkin niin, että ihmiset eivät vaivaudu ulos, koska pitävät äänestystulosta jo varmana?

Sen verran olen maailmassa oppinut, että mikään ei ole varmaa ennen kuin se on täysin varmaa. Kyllä tässä Matti Nykäsen lanseeraamassa lausahduksessa tietty perä on. Vaaleissa mikään ei siis ole varmaa, sillä paitsi että ihmiset käyttäytyvät varsin yllättävästi, saattavat myös äänestämismotiivit olla jotain ihan muuta kuin ”oman ehdokkaan” kannatus. Joskus vaan äänestetään kostoksi, joskus protestiksi. Tämä selittää, sellaisten julkkiksien kannatuksen kuin kirkkovene, Aku Ankka ja Mikkihiiri.

Näistä kolmesta vain kirkkovene on suomalainen, joten Aku ja Mikki jäävät vaalissa ulkopuolelle kannatuksesta huolimatta.

Kuten sanoin, joku äänestää joskus vain jotain vastaan. Saattaahan olla, että nytkään kaikki eivät ole kummankaan ehdokkaan puolella. Äänestävät vain kirkkovenettä vastaan.

Olipa sitten miten oli, niin jännittää kuitenkin, ja jo aamulla kävin tarkastamassa jään vahvuuden, jos tosiaan pitää Kallaan alkaa tavaroita raahaamaan. Jotain sellaistahan tulin vissiin luvanneeksi, jos vaalin tulos ei miellytä. Ehkä jää ei kestä, joten ainakin kesää joudun odottamaan, että vesiä myöten pääsen kulkemaan. Saattaahan se olla, että siihen mennessä jo takkinikin kääntäisin, kävipä vaaleissa miten tahansa. Sellaisen ylimmän päätäntävallan käyttäjäähän meillä ei yleensä valita.

Siitä minä vaan olen hämilläni, jopa hieman pahoillanikin, että nämä molemmat presidenttifinalistit ratsastivat koko loppusuoran ihan väärillä hevosilla. Tottahan on, että syrjäytymisen vastustaminen on tärkeä asia. Tärkeää on myös typerän kuntauudistuksen vastustaminen. Nämä olivat molemmilla ukoilla lähes papukaijamaisesti teemoina. Kovasti olisi piristänyt, jos jompikumpi olisi koonnut kaiken rohkeutensa ja sanonut suoraselkäisesti, että presidentillä ei ole mitään sanomista näihin asioihin.

Niinpä niin… nyt sitten vaan odottamaan vaalivalvojaisia. Tätä kirjoittaessani en tulosta vielä tiedä, mutta jotenkin vain olen sen verran valaistunut, että ”mitä sitten”. Oikeasti presidentillä Suomessa ei ole paljonaan tekemistä, joten kumpi tahansa… ja tuhannet muut… sen homman pystyvät hoitamaan.

Tämä tieto helpottaa vaalituloksen kansa elämistä, olipa se mikä tahansa.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti