keskiviikko 1. huhtikuuta 2020

Maailman paras Suomi?


Näinhän se varmaan monen suomalaisen mielestä on, mutta ei meidän pitäisi yltiöpäisen epärehellisesti pyrkiä väittämään, että alalla kuin alalla, olemme maailman parhaita.  Ei meillä ole maailman parhaita kätilöitä, ei maailman parhaita opettajia, eikä oikeastaan millään muullakaan alalla olla maailman parhaita.  Koettaisimme olla edes rehellisiä, ettei koko maailman tarvitsisi meille nauraa. En tiedä, nauroiko koko maailma Pohjois-Koreallekaan, kun sen tiedotusvälineet julkaisivat maan voittaneen jalkapalloilun maailmanmestaruuden, vaikka koko maa ei koskaan ole päässyt edes kisoihin.  Pahus vieköön, kun tuossa urheilussa on tulokset mitattavissa, niin ei ihan voida julistautua missään lajissa maailman parhaiksi, mutta varmaan julistauduttaisiinkin, jos ei tulosten mittauksia olisi.

Lueskelin tässä taas Maailman kuvalehteä ja totesin, että osataan sitä muuallakin ja monet maat ovat joissakin asioissa paljonkin Suomen edellä. Me olemme rinta rottingilla kehuneet koulujärjestelmäämmekin maailman parhaaksi, vaikka kansainväliset mittaukset eivät ihan tätä tue.


On selvää, että oppivelvollisuuden kesto ei kerro koulutuksen tasosta, mutta kyllä se jotain asiaan vaikuttaa. Kuuden vertailumaan ryhmässä Suomi jää tässä suhteessa ihan häntäpäähän, joten oppivelvollisuuden jatkaminen olisi hyvinkin perusteltavissa. Tuntimäärissä mitattuna sekä Tanska että Australia ovat vuosia Suomen edellä.  Useimmat maat olisivat Suomen edellä silloinkin, jos Suomen oppivelvollisuus nostettaisiin 18 ikävuoteen.  Maailman kuvalehden tilastosta puuttuvat sellaiset maat kuin Venäjä ja Kiina, jotka myös ovat maailman kärkeä. Intian tiedot minulta puuttuvat, mutta ainakin korkeamman tason kouluksessa myös Intia on hyvin merkittävä maa.

Tämän jutun tarkoitus ei ole kritisoida pelkästään koulutusta tai koulutusjärjestelmää, vaan nimenomaan sitä ei nyt ihan kaikessa julistauduta maailman parhaaksi, jos siihen ei oikeasti ole mitään näyttöä.  Meillä ei vain yksinkertaisesti ole olemassa mittareita, joilla todennettaisiin maailman parhaat kätilöt tai maailman parhaat opettajat ja sairaanhoitajat. Epäilemättä he ovat hyviä, mutta uskallan epäillä, että muuallakin osataan.

Kun ”suvakki” olen, en malta tässäkään yhteydessä olla hipaisematta tätä aihetta.  Me suomalaiset pidämme itseämme kovin kielitaitoisena kansana. Totuus kuitenkin on se, että vain muutamat meistä pystyvät puhumaan useammalla kuin yhdellä kielellä. Kouluenglanti ja kouluruotsi eivät tuo minkäänlaista kielitaitoa, joten ainakin minä .. korkeasta koulutuksestani huolimatta tarvitsen kyllä tulkkia.  Ihan kateellinen olen näille maahanmuuttajille, joista useimmat puhuvat useita kieliä ja varsin pian myös suomea. 

Minä sentään osaan olla kateellinen, mutta useimmat maahanmuuton vastustajat eivät ymmärrä edes tätä.  Maahanmuuttajien joukossa on hyvin vähän pakolaisia, mutta myös tässä joukossa on korkeasti koulutettuja ihmisiä, jotka varmasti osaavat muutakin kun teroittaa sahaa.  Uskon, että näistä ihmisistä on paljon hyötyä tälle kansalle.

Joukossamme on ihmisiä, jotka näkevät nämä maahanmuuttajat vain kuluina. Tämän porukan ei kannata ainakaan kauppiaaksi ruveta, sillä heidän pitää ymmärtää, että kirjanpitoon on merkittävä sekä tulot että menot.


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti