lauantai 16. marraskuuta 2019

Antakaa lasten tulla minun tyköni

Eihän sitä tietysti ole todistettu, että Jeesus eläessään sanoi noin, mutta sen verran minä raamattuun uskon, että en aseta noita sanoja kyseenalaiseksi. 

Kun kysyin, kuka kielsi koulujen päättäjäistilaisuuksien järjestämisen kirkossa, sain vastaukseksi, että apulaisoikeusasiamies.  Oli aika vaikea uskoa tuohon, sillä eihän oikeusasiamiehellä ole mitään oikeutta puuttua kirkon tai jonkun koulun sisäisiin päätöksiin, elleivät ne ole lainvastaisia. Kyllä minä nyt odottaisin, että kyseisistä päättäjäistilaisuuksista päättävät tahot osoittaisivat sen verran suoraselkäisyyttä, että osaisivat jättää tuontapaiset ”hörhöilyt” omaan arvoonsa.

Muistan kyllä tarinan, jossa Jeesus ajoi temppelistään pelurit ja kaupustelijat, mutta jokseenkin varma olen, että hänenkin mielestään koululaiset ovat hyvin tervetulleita näihin herran huoneisiin.

Kaikki me toki tiedämme, että kirkot on tarkoitettu pääasiassa jumalanpalveluksia ja uskonnollisia tilaisuuksia varten, mutta missään perustamiskirjassa ei mainita, että sitä ei saisi käyttää muuhunkin tarkoitukseen. Kyllä minä meinaan saada hilseitä moisesta kireäpipoisuudesta, josta syystä olen pakotettu kirjoittamaan tämän kirjoituksen.

Kun rakennutin aikoinani Kalajoen ortodoksisen rukoushuoneen, kävin pitkähkön keskustelun piispa Arsenin kanssa rakennuksen tulevasta käytöstä, hänen siunatessaan rakennuksen tulevan käytön. Kalajoen kaltaisessa pikkukylässä ei ortodoksinen yhteisö ole kovin suuri, joten kerroin Arsenille niistä suunnitelmista, joita olimme rakennukselle ajatelleet.  ”Se on teidän asianne, kunhan ette tansseja järjestä”, taisi olla piispan kommentti.

Koulun päättäjäistilaisuudella ja tansseilla taitaa olla kohtalaisen suuri ero, enkä usko yhdenkään ortodoksin paheksuvan lasten ja nuorten tuomista tsasounaan. Kannatusyhdistyksen puheenjohtajan katson oikeudekseni luvata ilman muuta, että mikä tahansa oppilaitos saa tulla järjestämään päättäjäisensä meidän omistamaan tsasounaan Kalajoelle.  Siellä tullaan järjestämään myös kurssitapaaminen entisten opiskelijatovereitteni kanssa.

 
Henkilökohtaisesti en vieroksu mitään uskontokuntaa, enkä kiellä heiltä tätä ortodoksisen uskon sanomaa.  Minäkin olen käynyt usein luterilaisissa kirkoissa ja jopa helluntailaistenkin tilaisuuksissa, enkä koskaan ole joutunut ovella selittämään syytä paikalle tuloon.  Minunkin mielestä se saa vastaisuudessakin olla jokaisen oma asia.

Kouluissa on kautta aikojen järjestetty uskonnollisia tilaisuuksia ja aamuhartauksia. En vielä kertaakaan ole kuullut, että niiden järjestäminen tulisi kieltää sillä perusteella, että koulu on tarkoitettu opetusta varten.  Elämä nyt vaan on sellaista, että siihen kuuluvat monenlaiset asiat. 

Oli tosi hyvä idea tuoda koulujen päättäjäistilaisuudet kirkkoihin.  Ehkäpä se ei jääkään nuoren ainoaksi kosketukseksi tähän laitokseen.


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti