maanantai 2. huhtikuuta 2018

Merkittävimmät keksinnöt

Olikohan se hyvin lähellä kivikautta, kun aloitin tekniikanopiskeluni, ja tietysti innokkaana tekulaisena uritin keksiä kaikenlaista uutta, mikä kenties pelastaisi maailman.  Sellaista ei kuitenkaan löytynyt, joskin jotain pientä yhä edelleen käytössä olevaa saatiinkin näperreltyä. Huomattavin havainto taisi kuitenkin olla, että kaikki on jo keksitty.  No se ei tietenkään pitänyt paikkaansa, sillä väritelevisiokin keksittiin vasta niihin aikoihin.  Kännykkä ja internet vasta paljon sen jälkeen. Vaijerihissiä kuuhun ei ole rakennettu, enkä oikeasti tiedä, onko ideoitani pumppuvoimalaitoksista missään vielä toteutettu. Energiatalouden keksinnöt pääsääntöisesti ovat melko vanhoja ja jo aikoinaan huonoiksi havaittu.

Nyt ollaan taas siinä pisteessä, että tuntuu kuin kaikki olisi keksitty, mutta luultavasti ei ole.  Selvää on, että tekninen kehitys on ollut huimaa sen jälkeen, kun hakaneula, pyykkipoika ja vetoketju on keksitty, mutta mitä ei vieläkään ole keksitty ja ollaan kuitenkin alalla, missä tilaa uusille innovaatioille olisi.

Ihmiskunta ei ole keksinyt aukottomasti varmaa ja oikeudenmukaista hallintojärjestelmää. Toki maailmassa on kymmeniä erilaisia systeemejä, joilla itse kukin yrittää parastaan, mutta mikään ei vain tunnu toimivan aukottomasti. Melkein kaikissa tapauksissa on syykin selvillä: se on ihminen. Tarkastellaanpa näistä yleisimpiä.


 Oligarkia eli harvainvalta on kai yleisin valtiomuoto maailmalla. Se on diktatuurin hienompi muoto, jossa on parlamentti, jolle on annettu näennäisesti hieman valtaa, mutta asiat päätetään varsin pienessä piirissä, joskus jopa hallitsija päättää yksin.  Selvimmillään oligarkia lienee Venäjällä, mutta kovin kaukana tästä järjestelmästä eivät ole myöskään Kiina ja USA, joissa johtajilla on aivan liikaa valtaa.

Kaikkein kehittyneimmät maat sijaitsevat Euroopassa, joitakin poikkeuksia lukuunottamatta. Pääsääntöisesti meidän järjestelmämme on demokraattinen, mutta jälleen se kansa.  Kaikki kansalaiset saavat äänestää, vaikka tilastollinen tosiasia on, että puoletkaan äänioikeutetuista ei tiedä, mikä merkitys heidän antamallaan äänellä on ja miten se lopulta vaikuttaa.  Demokratiastakin on yritetty rakentaa monia versioita, mutta oikein missään ei ole onnistuttu. Minun mielestäni demokratian huonoin muoto on ns. suora demokratia, jossa kansa saisi päättää melkein asian kuin asian ihan tuosta vaan.  Jos esimerkiksi meidän eduskunta olisi valittu täysin suoralla demokratialla, olisi se täynnä hiihtäjiä ja juoksijoita maustettuna muutamalla jääkiekkoilijalla.

Vähemmän kehittyneiden maiden ongelma on se, että johtajiksi sopivia ihmisiä on tosi vähän. Siksi nämä maat ovatkin jääneet diktatuuriin, joka ei ehkä ole sittenkään se huonoin vaihtoehto. Ihminen on jälleen se pahin este hyvälle hallinnolle. Hyvä ja oikeudenmukainen diktaattori saattaa kyllä saada maan hyvään kuntoon, mutta ehdoton edellytys tälle olisi se, että hän itsensä unohtaen ajattelisi kansan parasta. Tämä on ihmiselle aivan liian suuri vaatimus, sillä vaikka alkuperäinen tarkoitus olisi hyvinkin vilpitön, niin lähes poikkeuksetta käy niin, että valta turmelee.

Olen tarkoituksella jättänyt tästä kirjoituksesta pois kuningaskunnat, sillä nämä toimivat samojen pelisääntöjen mukaan kuin kaikki muutkin valtiot.  Joillakin valtion päämiehillä on enemmän valtaa ja joillakin vähemmän. Yleensä kuninkaat kuuluvat siihen ryhmään, joilla on vain arvovaltaa, ja valtio sinänsä toimii oman peruslakinsa mukaan.

Minun mielestäni suurvaltojen johtajilla on aivan liikaa valtaa, joten odotan mielenkiinnolla tietokonetta, joka osaa johtaa jokaista valtiota.  Vaikka me mielellämme kehumme, kuinka hyvin asiamme ovat, olemme samaan hengenvetoon valmiit haukkumaan hallituksen ja eduskunnan.

Totta -  oikeassa olette.  Ei se hääppöistä sakkia ole, mutta kai meidän on yritettävä tulla toimeen, ellei joku keksi parempaa systeemiä.


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti