sunnuntai 8. huhtikuuta 2018

Lukekaa rivien välistä

Niin puheissa kuin kirjoituksissakin on kätkettyjä ajatuksia rivien välissä. Ihmisten keskimääräinen huomiokyky ei riitä niitä huomaamaan, ellei hän nimenomaan keskity noiden lapsusten havainnoimiseen. Poliitikkojen puheet ovat täynnä  sanoja, joiden todellisen merkityksen voi ymmärtää vasta, kun ajattelee asiaa hieman syvällisemmin. Tyypillinen esimerkki tällaisesta rivien väliin kirjoitetusta totuudesta pulpahti taas pinnalle, kun korkea-arvoinen venäläinen ministeri arvioi USA:n pakotepolitiikkaa. Sanatarkasti minun korvaani pistänyt lause kuului: ”Amerikkalaiset äänestäjät joutuvat itse kärsimään USA:n pakotteista.”

Tottahan tuo saattaa olla, mutta satuitteko huomaamaan mistä oli kysymys?  Poliitikolle tyypillinen tapa on nähdä kansalaiset ja ihmiset yleensäkin vain äänestäjinä, ja kaiken toiminnan tulisi tähdätä äänestäjien miellyttämiseen. Se ei kuitenkaan ole poliitikon tehtävä. Poliitikon tulisi parhaan kykynsä mukaan ajaa yhteiskunnan ja oman kansakunnan etua.  Kansassa on suuri joukko ihmisiä, joilla ei ole äänioikeutta tai ovat niin vanhoja ja sairaita, että eivät jaksa enää osallistua valtakunnan politiikkaan. Juuri näitä ihmisiä poliitikkojen tulisi ensisijaisesti ajatella. Näinhän ei kuitenkaan ole - ei meillä eikä muualla, vaan äänestäjiä koetetaan miellyttää, jotta minä saisin mahdollisimman paljon ääniä ja sitä kautta myös valtaa.

Saattoi olla, että tuo venäläisen ministerin lause oli pelkkä lapsus, tai sitten se oli piiloviesti amerikkalaisille poliitikoille. Oikeasti olisi kai pitänyt sanoa: ”Amerikkalaiset joutuvat itse kärsimään pakotteista.” Totta tai ei, mutta rivien väliin oli selvästi kirjoitettu, että vain äänestäjistä tarvitsee välittää. Muu kansahan ei voi mitenkään vaikuttaa. Tämä on kansainvälinen totuus, josta me suomalaisetkaan emme ole mitenkään vapaita.

Lukekaa myös suomalaisten poliitikkojen rivienvälit.  Lähes jokaisessa puheessa ja kirjoituksessa on painotettu jotain asiaa, joka on suunnattu tietylle äänestäjäryhmälle. Puolueet puntaroivat hyvinkin tarkoin, millaiset ihmisryhmät ovat potentiaalisia kannattajia ja mikä heihin vetoaa.  En minä ainakaan tästä nykyisestä puoluekirjosta löydä ainuttakaan puoluetta, josta suoralta kädeltä voisi sanoa, että se ajaa tämän kansan parasta. Sinisestä tulevaisuudesta en vielä tiedä, mutta toivon siitä politiikkamme uudistajaa. 

Kansan parasta ajava politiikka lienee sellaista, että jostakin joudutaan tinkimään, jotta joitakin voitaisiin auttaa. Raha kun ei yksinkertaisesti kasva puussa, mikä tosiasia näyttää unohtuneen ainakin molemmilta äärilaidoilta.

Varmaa on, että laajasti kansan etua ajava politiikka ei ole ihmisten suosiossa. Se on kai nähtävissä nykyistä hallitusta vastustavissa asenteissa. On mahdollista, että meillä voisi olla parempikin hallitus, mutta ainakaan minä en osaa sanoa kenen siihen pitäisi kuulua.


  

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti