tiistai 2. huhtikuuta 2013

Näin syntyi "Kallan kuvernööri"


Onhan se vaikeaa, jos kaikelle pitää selitys löytää, mutta löytyyhän se, kun koville ottaa. Kaikelle nimittäin selitys on.

Kallan kuvernööri ei ole kallalainen, niin kuin ei Kalajoen pormestarikaan ole kalajokinen. Erona Kallan kuvernöörillä ja Kalajoen pormestarilla on ainakin se, että Kalajoen pormestari on oikeasti olemassa. Ihminen, jota voisi kutsua Kalajoen pormestariksi, on oikeasti kaupunginjohtaja, joka on kotoisin joistain Rovaniemeltä päin. Kallan kuvernööri ei sitä vastoin ole olemassa lainkaan. Ainakaan se ei ole ihminen, joka olisi lihaa ja verta ja jakaisi oikeutta kaikkialle maailmaan. "Kallan kuvernööri" on blogin nimi.

Kuinka "Kallan kuvernööri" sitten syntyi?

Poikani Jiri, joka opiskeli ja opiskelee edelleen oikeustieteitä, pohdiskeli kerran kanssani sitä juridiikkaa, joka aiheutuu vanhoista lakipykälistä, jotka ovat peräisin Ruotsin tai Venäjän vallan ajoilta, mutta joita ei ole kumottu. Osa näistä pykälistä on kuollut omaa mahdottomuuttaan, mutta osaa voidaan soveltaa yhä vielä, jos niin halutaan.

”Laki ennen mua syntynyt myös jälkeheni jääköön.” Näin sanotaan maaherra Wibeliuksen vanhassa runossa, ja sitä on oikeuskäytännössä myös sovellettu. Ruotsin kuninkaan myöntämä itsehallinto Kallalle oli alun perin tarkoitettu turvaamaan paikallisten kalastajien oikeudet. Siis ihmisten, jotka asuivat saarella. Nykyisin saarella ei asu vakituisesti ketään, mutta muodollista valtaa käyttää vuosittain kokoontuva karikokous. Näin siis nyt, mutta miten olisi tilanne, jos saarelle muuttaisi vakituista asujaimistoa? Edes yksi ihminen? Olisiko maakunnallinen itsehallinto voimassa, vai jouduttaisiinko sittenkin alistumaan Suomen valtion lain alle?

Näitä pohtiessamme kirjoitin tarinan Kallasta, jossa en koskaan ollut käynyt, enkä silloin asunut edes Kalajoella. Kun aina olen kirjoittanut ja tutkinut asioita, niin myöhemmin aloin pitää blogia, johon saatoin koota tapahtumia ympäri maailman – myös politiikkaa, jota aina olin seurannut. 



Ajatuksena aika kiehtovalta tuntui alue, jossa ei ollut yhtään asukasta, mutta jolla silti oli maakunnallinen itsehallinto. Ehkä se olisi sopivan ulkopuolinen?

Näin syntyi blogi nimeltä "Kallan kuvernööri". Sopivan ulkopuolisesti asioita tarkkaileva poliittinen kirjoituskokoelma. Jos joku on vetänyt nimestä herneen nenäänsä, niin siitä vaan. Kyllähän maailmaan tosikkoja mahtuu. "Kallan kuvernööri" elää ja voi hyvin siitäkin huolimatta. Kirjoitusten takana olen pääasiallisesti minä – Ari Keronen – mutta ihan hyvin saatan kelpuuttaa julkaistavaksi myös kirjoitustaitoistein vierailjoiden juttuja, joita voi lähettäa osoitteella arikeronen221@msn.com. Sen verran siihen rajaa vedän, että minä päätän, mitä julkaistaan. 

Terveisin

Ari Keronen
"Kallan kuvernöörin" päätoimittaja


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti