maanantai 8. lokakuuta 2012

Kerran vielä hehkulamppu



Varmasti minun pitäisi käsitellä jotain kunnallispoliittista ongelmaa, kun vaalitkin lähestyvät ja itsekin olen täällä Kalajoella ehdokkaana (87).  Ei sille kuitenkaan mitään voi, että olen myös insinööri josta syystä kaikki tekniikka kiinnostaa. Olen seurannut kahden herran keskustelua Kalevan sivuilla tuosta aiheesta ”hehkulamppu”. Tuskinpa herra Edison osasi arvata, että hän teki niin suuren keksinnön, että tarvittiin Euroopan laajuinen tolleroiden joukko tekemään loppu tuosta kaikkien aikojen keksinnöstä. Kokonaan eroon siitä ei päästy vieläkään, sillä edelleen tuo lampunkanta (E27) jää europarlamentikkojen harmiksi koristamaan noita ns. ”energiansäästölamppuja”.

Ihan oikeasti en tiedä, onko se ollut EU:n typerin direktiivi, mutta hyvin lähellä kärkisijoja se on. Kurkkudirektiivi, samoin kun rekkojen leveys, jäävät typeryydessään kauaksi tämän direktiivin taakse. Logistiikalla ja pakkaustekniikalla voidaan noita pykäliä puolustella, mutta hehkulamppudirektiiviä ei millään. Sanoin että Euroopan laajuinen tolleroiden joukko. En ota kantaa Etelä- ja Keski-Euroopan valon ja energian tarpeeseen. Minulle on myös jokseenkin samantekevää, miten he oman ongelmajäteongelmansa hoitavat, mutta Suomelle tuo päätös merkitsee taas yhtä lenkkiä suomalaisten meppien saamattomuuden ketjuun.

Ylivoimaisesti suurin osa suomalaisista haluaa säilyttää hehkulamput, joihin on  totuttu ja joista ei ole mitään harmia. Kun Suomessa yhä edelleen on talvi ja muutenkin melko kylmää, on hehkulampun hyötysuhde 100%, sillä se osa tehosta, mikä ei näy valona, toimii lämmityksen hyväksi. Kesällä tosin ei tarvita lämmitystä, mutta eipä tarvita paljon valoakaan.  Suurin osa nykyisin käytössä olevista valaisimista on valmistettu hhekulampuille, joiden polttoikä/hintasuhde on aivan eri luokkaa kuin ns. energiansäästölamppujen.  Hyvä energiansäästölamppu yltää polttoiässään juuri ja juuri samalle tasolle kuin hehkulamppu, mutta hinta on moninkertainen. Polttoikäkin jää melko vähäiseksi, jos kyse sattuu olemaan ulkovalosta ja Suomen pakkasista. Yleensä nämä lamput kestävät pakkasta todella huonosti.

Pahinta kaikessa: kun energiansäästölamppu on palanut, on käsissäsi ongelmajätettä, jota et oikeastaan saisi heittää sinne roskikseen.  Sorry vaan, en minä sinua epäsosiaaliseksi epäile, mutta kun ne lamput kuitenkin palavat yksi kerrallaan, heität ne kuitenkin sitten sinne roskikseen. Ei siitä nyt ihan maailmanlaajuinen saasteongelma synny, mutta onhan se ruma teko.  Älä välitä, onhan se ruma teko, mutta ei likikään niin typerä kuin tuon direktiivin hyväksyminen on ollut. Siitähän tämä sinunkin tekosi aiheutuu. Se vaan joskus on niin, että ei ihmisen pinna kaikkea kestä.

Noihin valon väreihin en ota kantaa, sillä se on kuitenkin makuasia. Suomalaiset ovat tottuneet hehkulampun lämpöiseen väriin, joten se ei ole ongelma kenellekään.

Saksalaiset ovat tehneet suuren keksinnön. He ovat keksineet lämpöpallon, joka suuresti muistuttaa hehkulamppua, mutta sen hyötysuhde on 75%. Se tuottaa siis lämpöä suurimman osan tehostaan, mutta antaa valoa 25%.  Näin siis valaistus ei maksa mitään, kun näiden lasisten lämpöpallojen sivutuotteena syntyy tarvittava valo.

Kaikkea se saksalainen keksii.  Eihän lämpöpallo kuitenkaan ole hehkulamppu, eihän :-)


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti