lauantai 13. lokakuuta 2012

Kallio tuli järkiinsä



Kun entisenä urheilijana ja nykyisenä muuten vaan sairaana olen joutunut turvautumaan hyvin usein lääkärien palvelukseen, olen myös tosi paljon saanut kärsiä lääkäripulasta. Tosi paljon ihmettelin Päivi Räsäsen lausuntoja puoluejohtajien vaalitentissä, kun hän totesi, että ei Suomessa ole lääkäripulaa, meillä on pula ainoastaan terveyskeskuslääkäreistä. Syy siihen kuulemma se, että työ terveyskeskuksissa on niin hektistä ja että lääkärit hakeutuvat mieluimmin yksityissektorille.

Ai, että mitä ihmettelin ?

No sitä, että miten se sama työ helpottuu sillä, että nämä samat lääkärit tulevat terveyskeskuksiin tekemään samaa työtä, joita kunnat joutuvat ostamaan yksityisiltä lääkäriasemilta ja keikkalääkärifirmoilta.  En minä mikään totuuden torvi ole, enkä edes tiedon jättiläinenkään, mutta en myöskään ihan niin tyhmä että uskoisin mihin vain.

Kyllä se niin on, että lääkäripalvelujen heikko saatavuus johtuu yksinomaan lääkäripulasta. Lääkäripula taas johtuu lähes yksinomaan lääkäriliiton asenteesta, jolla estetään riittävä koulutus. Se estetään siksi, että se saattaisi vaikuttaa palkkoihin ”normalisoivasti”.  Siis niin, että lääkärit saisivat saman palkan kuin esimerkiksi diplomi-insinöörit tai muut suunnilleen vastaavan koulutuksen saaneet.

En tiedä kuinka monissa peruspalvelukuntayhtymissä tai sairaaloissa ja terveyskeskuksissa on johtajana joku lääkäri. No, varmasti sillä on vaikutusta hyvin vähän tähän akuuttiin lääkäripulaan, mutta älytöntähän se on. ”Valelääkäreitä” me on metsästetty ja kiinnijääneitä paheksuttu, vaikka he eivät ole tiettävästi aiheuttaneet mitään vahinkoa kenellekään.  Näitä ”valejohtajia” ei juuri kukaan paheksu, vaikka heillä ei ole minkäänlaista johtajakoulutusta. Osaltaan he vain pahentavat lääkäripulaa työskentelemällä tehtävissä, joita he oikeasti eivät hallitse. Huomattavasti enemmän näistä lääkäreistä olisi hyötyä vaikkapa terveyskeskuslääkäreinä.  Todennäköistä myös on, että joku kokenut tuotantotalousinsinööri saisi nämä terveyspalvelut sujumaan huomattavasti tehokkaammin kuin joku lääkäri.

Miksikö minä sitten otan näin tiukasti kantaa näihin lääkäripalveluihin ?

No en todellakaan vain siksi, että olen kunnallisvaaliehdokkaana, vaan pääosin siksi, että olen mahdollisesti jäänyt loppuelämäkseni selkäinvalidiksi vain siksi, että lääkärit eivät ajoissa ryhtynet leikkaukseen.  Hoitotakuuta kohdallani toteutettiin siten, että puolen vuoden välein pääsin keskustelemaan lääkärin kanssa, ja lääkäri kirjoitti lisää särkylääkkeitä. Kun sitten lopulta - noin neljä vuotta myöhemmin - pääsin leikkaukseen, kysyi lääkäri minulta ”Miksi tulit näin myöhään?”  Ei kuulemma enää ollut varmaa, onko leikkauksesta mitään hyötyä.  Arvatkaa vaan, mitä silloin vastasin.  En ole kova kiroamaan, mutta taisinpa sanoa jotain siihen tyyliin, että (piip)- olen neljä vuotta laukannut lääkärissä tämän asian takia ja vasta Kalajoella vaikuttanut vanhempi virolainen naislääkäri tajusi mistä on kysymys.  Kehtaat (piip) sanoa minulle että minä tulin liian myöhään.

Näin ei saisi enää kenellekään käydä, vaikka minua ei ehkä tässä suhteessa voidakaan auttaa.

Peruspalvelukuntayhtymä Kalliota onnittelen siitä, että siellä on lopultakin tajuttu, että johtajan ei tarvitse olla lääkäri.  Näitä ”valejohtajia” parempaan tulokseen varmasti pystyvät oikeat johtajat.



Ei kommentteja:

Lähetä kommentti