keskiviikko 1. elokuuta 2012

Kalajoen keskusta ja Ventelän talot

Ihan suuria matkailuhaluja ei Kalajoen keskusta juurikaan herätä, sillä sanalla sanoen se on tosi ruma.

Kun Kalajoki kuitenkin on yksi Suomen suosituimmista matkailukohteista, ei pahaa tekisi, jos keskustakin olisi sellainen, että sitä kehtaa vieraille näyttää. Hiekkasärkäthän ne toistaiseksi ihmisiä vetävät, mutta kyllä olisi hyvä, jos joku vierailijoista pitäisi Kalajoen keskustaakin katsomisen arvoisena. Puutteitahan täällä on, mutta myös paljon arvoja, joita ei vain yksinkertaisesti ole osattu arvostaa. Ei ainakaan kalajokisten mielestä.

Ensimmäiset tiedot Kalajoen asutuksesta ovat peräisin vuodelta 1547, jolloin ainakin Ventelän tilalla oli asukkaita. Postitalo on ollut tilalla 1600-luvulla ja ainakin 1700-luvulta alkaen majatalo. Majatalotoimintaa on jatkettu aivan meidän päiviimme saakka, ehkä lyhyitä katkoja lukuun ottamatta. Ainakin 1800-luvulla tilalla toimi kyyti ja kievaritalo. Nykyinen Ventelän talo on rakennettu ennen vuotta 1869 ja varmasti monet kalajokiset muistavat matkustajakodin, joka lopetti toimintansa vasta 1900-luvun loppupuolella.

Kun kalajokiset haluavat purkaa näitä rakennushistoriallisesti arvokkaita rakennuksia, kannattaisi muistaa, että ehkä on olemassa toinenkin vaihtoehto. Entä jos todellakin kunnostettaisiin nuo talot. Ei se tietenkään halpaa ole, mutta mikäpä tässä maailmassa sellaista olisi. Kävin vanhoihin rakennuksiin perehtyneen rakennusmestarin kanssa tutustumassa näihin Ventelän ja Naatuksen taloihin. Kaikki historiallisesti arvokkaita ja korjauskelpoisia.

Ratkaisuna tähän näen nykyisen omistajan, kaupungin, osallistumisen tähän historiallisen miljöön säilyttämiseen.

Monet asiantuntijat ovat todenneet, että näiden rakennusten kunnostus tulisi maksamaan saman, tai lähes saman, kuin uusien rakennusten rakentaminen. No hyvä niin – ei siis enempää. Ainakin minun vaakakupissani vaaka kallistuu ilman muuta kunnostuksen puolelle. Vaikka uusista rakennuksista koetettaisiin tehdä kuinka entisen näköisiä tahansa, ne olisivat sittenkin jäljennöksiä, eikä niillä olisi juurikaan historiallista arvoa. minä ainakin ostaisin aidon Rembrandtin maalauksen mieluummin kuin jäljennöksen, jos saisin samaan hintaan.



 
Näille rakennuksille löytyisi kyllä varmasti myös tuottoisaa hyötykäyttöä. Jopa minä, kunhan kirkkoprojektista kunnolla selviän, olisin valmis osallistumaan projektiin. Juuri nyt meidän perheellä ei ole siihen varaa, mutta usko kyllä riittäisi vaikkapa vanhanaikaisen kievarin perustamiseen. Eihän Kalajoen keskustassa ole yhtään kunnollista majoitusyritystäkään.

Koetamme nyt ensin kantaa kortemme kekoon Kalajoen matkaillun eteen tuolla Särkillä, kun tsasounahanke ei tunnu kiinnostavan niitä yrityksiä ja yhdistyksiä, ei edes matkailuyhdistystä, jotka siitä todella hyötyvät.

Tällainen perinteisen mallin mukainen tsasouna on kaikkialla osoittautunut merkittäväksi matkailunähtävyydeksi. Näin epäilemättä tulee käymään myös Kalajoella, varsinkin kun slaavilaisten matkailijoiden määrä kasvaa jatkuvasti. Kiitoksia kuitenkin siitä myötätunnosta, jota olemme saaneet.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti