lauantai 25. elokuuta 2012

Pro Sautinkari

Jos nyt olen väärässä taas, niin koetan myöntää sen niin pian kuin voin. Kun nyt kuitenkin tältä tuntuu, niin kirjoitan tästä, vaikka saisin riidanhaastajan maineen. Johtuukohan minun tarpeeni ottaa kantaa näihin Kalajoen asioihin juuri siitä, että olen muualta muuttanut tumu… siis tulomuuttaja. Tästä syystä näen varmasti monet asiat ihan toisella tavalla kun Kalajoen kantaväestö, joka on kaikkiin asioihin jo turtunut.

erityisiä luontoarvoja. Senkään vertaa ei ole merkitystä Sautinkarin karavaanareiden alueella. Tunnenkohan minä nyt sitten sympatiaa tuota Pohjois-Pohjanmaan parasta matkailualuetta kohtaan, kun sekin on tulomuuttaja. Muutti alueliitoksen mukana Himangasta Kalajokeen ja sai siitä palkkiokseen tuhoamispäätöksen. No, oikeasti minä en tiedä, onko siitä edes virallista päätöstä tehty, mutta kovasti tuntuvat karavaanarit pelkäävän, että niin siinä käy. Rajattomassa rahanahneudessaan kaupunki kaavoittaa ja myy sen kerrostalotonteiksi. Näin äkkiä se tuntuu siltä, että se on väärä päätös.

Kuten sanoin, jos olen vääräss,ä koetan sulattaa mieliteitteni murskajaiset, mutta kun minusta tuntuu, että suurin osa himankalaisista on sitä mieltä, että tätä paikkakunnan helmeä ei pitäisi hävittää.

Kun muutin aikanani Kalajoelle, oli mukanani vähän tavaroita, auto ja vanha asuntovaunu. Asuntovaunun vein Sautinkariin, josta käsin sitten kunnostelin tätä nykyistä asuntoani. Viittä vailla se oli, että en jäänyt Sautinkarin ympärivuotiseksi asukkaaksi, niin syvän vaikutuksen se minuun teki. Olisin varmasti jäänytkin, jos asuntovaununi olisi ollut talvilämmin.

Oikeasti tuntui pahalta, kun kuulin huhuja Kaupungin aikeista. Jos ajatus on syntynyt hetken mielijohteesta, niin olkaa nyt niin helkkarin kilttejä, että harkitsette asiaa uudelleen. Sen verran olen jo vanha ja kokenut, että olen nähnyt korjaamattomien virheiden seurauksia ihan riittävästi. Virheillä kun tuppaa olemaan se ominaisuus, että niitä ei aluksi huomata lainkaan. Uutuuden viehätys peittää ne alleen, ja kun lopulta havaitaan, ettei päätös tuonutkaan sitä tulosta mitä odotettiin, ei enää kovin paljon ole tehtävissä.

Pahintahan tässä on, että luontoarvoja ei voida oikein tarkasti rahassa laskea ja jos niitä ei arvosteta, niin sitten niitä ei vaan arvosteta. Tässä nimenomaisessa tapauksessa olisi jotain laskettavissakin, mutta arvatenkin niiden laskelmien tulos perustuu enemmän tai vähemmän olettamukseen. En tosin tiedä mitä oletetaan, mutta varmasti jotain oletetaan.

Minun oletukseni on, että muutaman vuoden päästä rannalla on puolityhjiä kerrostaloja ja ainakin ulkomaalaiset matkailijat ovat hävinneet. Nyt niitä vielä tulee, mutta kun ne huomaava, että paljon puhuttu Suomen luonto alkaakin olla täynnä kerrostaloja ja asfaltoituja parkkeerausalueita, niin kyllä se siitä tyrehtyy. Kyllä tämä koskee myös Särkkiä siinä kun Sautinkariakin.

Mikään ei tietenkään ole niin vaikeaa kun ennustaminen ja tulevaisuuden ennustaminen etenkin, mutta ennustamisen tarkkuus lisääntyy, jos takana on jotain varmaa tietoa. Varmaa tietoa tässä tapauksessa on se, että turistit tulevat Suomeen katsomaan luontoa ja taas luontoa. Jos mausteeksi on tarjota historiallista miljöötä, niin eipä siihen muuta tarvita.

Varmaa on myös se, että kerrostaloja he eivät halua katsoa, niitä on ihan riittävästi Hampurissa, Pariisissa ja Moskovassa.

Niin että silleen. Sautinkarin kohtalosta kansanäänestys. Jos kerrostalopuoli voittaa, olen ollut väärässä. Sellaistahan demokratia on.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti