sunnuntai 15. joulukuuta 2019

Työvoima hukassa

Näin kirjoitti Mikko Somiska sunnuntain Keskisuomalaisessa. Tuntuipa teksti todella tutulta, sillä varsinkin sesonkiluoneisissa töissä tuo ongelma on todellinen. Se ei aina ole niiden tuhansien työttömienkään vika, sillä kyllä meidän järjestelmäkin syrjii niitä, jotka haluaisivat tehdä näitä pätkätöitä, jos ei muuta ole tarjolla. Se saattaa kuitenkin johtaa etuisuuksien menettämiseen, niin että kokonaisuudessaan palkka jää olemattomaksi.

  
Onneksi itse olen jo eläkkeellä, enkä juuri koskaan ole tehnyt töitä ainoastaan rahan takia, sillä mielestäni työ on muutakin kuin rahanansaitsemiskeino. Olen kuitenkin kokenut, kuinka verottaja kutistaa eläkeläisen työllään ansaitseman tilin niin pieneksi, että eipä juuri olisi kannattanut rahan takia tuntiakaan tehdä.

Poikani on insinöörinä suuressa firmassa Etelä-Suomessa, jossa joutuu myös vastaamaan työvoiman rekrytoinnista. Hän kertoi minulle, kuinka joutuu palkkaamaan ulkomaalaisia työntekijöitä, koska suomalaisia ei yksinkertaisesti ole saatavilla pikkusenkin ikävämpiin töihin. Työstä maksetaan hyvin, koska kyse saattaa olla todellakin ikävästä työstä. Tuon hyvän palkan ottavat kyllä ulkomaalaiset mielellään vastaan, mutta suomalaisia ei sekään kiinnosta.  Kyse ei siis ole mistään halpatyövoimasta, niin kuin joku puoluejohtaja väittää, vaan tosi hyvin palkatusta työstä, jota suomalaiset vain eivät halua tehdä.

Koulutin aikoinani puolalaisia hitsareita suomalaiseen työelämään. Suomalaisten haluttomuutta ihmettelivät puolalaisetkin silloinkin.

Kuten sanoin, en enää ole aktiivisesti työelämässä mukana, mutta hieman olen ihmetellyt sitä, miksi tuulimyllyjä nyt rakennetaan Suomeen lähes kokonaan ulkomaalaisten voimin. Tietysti voidaan sanoa, että sopimus on sopimus, mutta jotenkin haiskahtaa siltä, ettei kyse sittenkään ole pelkästään siitä, vaan myös suomalaisten haluuttomuus hankaliin töihin näyttelee tässä suurta roolia. Kun myllyjen rakentamista puolletaan työvoimapoliittisin argumentein, voidaan vain todeta, että ainakin tässä asiassa puhutaan pelkkää puppua. 

Näinhän se menee. Meillä on töitä ja työvoimaa, mutta järjestelmämme on sen kaltainen, että lyhyitä työsuhteita ei kannata ottaa vastaan.  Tuleehan siinä vähän aputöitä myös suomalaisille, mutta eiköhän se vain rajoitu myllyn siipien kuljettamiseen satamasta rakennustyömaille sekä siihen tarvittavien yhdysteiden rakentamiseen.

Onnea vain Somiskalle. Todella paha ongelma sinulla on. 


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti