keskiviikko 9. toukokuuta 2012

Omistajaohjaus ja FINNAIR

Oikeasti en ole pitänyt Heidi Hautalaa likikään tyhmimpänä ministerinä tässä meidän sateenkaaren kirjavassa ministerilaumassamme. Sinisilmäinen hän kuitenkin on ja samalla myös helposti harhaanjohdettavissa. Heti alkoi säälittää, kun hän ilmiselvässä korruptiotapauksessa päästi suustaan sammakon, jonka tarkoitus varmasti oli hyvä, mutta johon kansa reagoi tavallaan. Kesti suunnilleen sekunnin, kun minäkin tajusin, että nyt tuli heitettyä lause, jota kansa ei voi hyväksyä. Ministerin olisi pitänyt tajuta se jo ennen kuin suunsa aukaisi. Hautalan kunniaksi on kuitenkin sanottava, että hän ainakin yritti korjata mokauksensa huomattavasti miehekkäämmin kuin useimmat miespuoliset ministerit. Muutamia ministeripisteitä siitä.

Ministeripisteitä olisi satanut ja sataisi huomattavasti lisää, jos hän nyt valtion omistajaohjauksesta vastaavana ministerinä käyttäisi omistajan valtaa, niin kuin omistajan valtaa tulee käyttää.

Kun yritys lähtee seikkailemaan varsinaisen tarkoituksensa ulkopuolelle, on hälytyskellojen ryhdyttävä soimaan omistajien päässä. Varmaa on, että niiden tarkoitus ei ole tuottaa voittoa valtiovallan tuhlattavaksi. On erittäin kyseenalaista, onko valtion omistamien yritysten tarkoitus ylipäätään voiton tuottaminen, tai ainakaan voiton maksimoiminen. Kyllä ne pääasiassa ovat olemassa yhteiskunnan tarvitsemien palveluiden tuottajina, johon tarkoitukseen ne ovat aikoinaan perustettu. Nollatulos on siis valtion yritykselle ihan hyvä tulos ja pieni tappiokin siedettävissä, jos yhtiö muuten täyttää tehtävänsä. On tosi typerää kuvitella, että yhtiöittämällä tietyt laitokset voidaan saavuttaa jotain hyvää. Ellei hyväksi sitten lasketa sitä, että näin voidaan valtion julkiset laitokset rinnastaa yksityisiin pörssiyhtiöihin ja palkita niiden keulakuvia ylimääräisillä tulospalkkioilla, jotka eivät lainkaan ole riippuvaisia tuloksen etumerkistä. Korruptoitunut tulkinta yritysten hallituksissa on se, että jos tulos on positiivinen, on sen aikaansaanut yrityksen ylin johto. Negatiivinen tulos on ilman muuta muiden työntekijöiden syytä. Jotta johtajat eivät kokonaan närkästyisi tästä suoritusportaan aiheuttamasta tappiosta päättää hallintoneuvosto, että annetaan johtajille tuntuvat bonukset ja otetaan ne rahat muilta työntekijöiltä.

Valtion omistamien yritysten ja täysin yksityisten yritysten ero onkin siinä, että silloin kun syntyy suuria tappioita, potkaisee yksityinen johtajat pihalle, mutta valtion omistama yritys palkitsee heidät suurilla bonuksilla.

Niinhän sitä sanotaan, että ”ei se tyhmä ole joka pyytää, vaan se joka maksaa”. Kun minäkin kiistatta omistan esimerkiksi siivun kansallisesta lentoyhtiöstämme, on minulla oikeus sanoa myös mielipiteeni sen toiminnasta. Ehkä en olisi yhtiön nykyjohtoa pätevämpi, mutta aivan varmaa on, että olisin oikeudenmukaisempi, enkä missään tapauksessa suostuisi ottamaan vastaan palkkioita miljoonatappioiden tuottamisesta. Luulenpa myös, että ainakin yrittäisin muistaa yrityksen lähtökohdat ja sen, mikä nimenomaan tämän yrityksen olemassaolon tarkoitus on.

Ensinnäkin; Finnair perustettiin aikanaan turvaamaan harvaan asutun maan liikenteen tarpeita. Pääpainon piti olla kotimaan liikenteessä, sillä Suomi on suuri maa, jossa matkat ovat pitkiä. Tämän tehtävän nykyjohto on kokonaan unohtanut, sillä lentäen ei Suomessa enää pääse juuri minnekään, ellei lennä Helsingin kautta.

Toiseksi: valtiovalta peräänkuuluttaa yhteiskuntavastuuta silloin, kun suurehkot yksityiset yritykset saneeraavat, mutta unohtaa sen heti, kun kyseessä on yhteiskunnan itsensä omistama yritys. Finnair ei ole vuosikausiin tiennyt edes sellaisen vastuun olemassaolosta. Viimeisin esimerkki: huoltotoimintojen siirtäminen ulkomaille. Siinä nyt ei tunnettu minkäänlaista vastuuta yhtään mistään.

Siinä sitten menivät ne Heidi Hautalan äskettäin ansaitut vähäisetkin ministeripisteet.

Kyllä se niin on, että posti, tielaitos, VR, tele ja Finnair ja sairaalat ovat yhteiskuntaa ylläpitäviä laitoksia, joiden ensisijainen tavoite ei saa olla voitto.
Ja sitten lopuksi. Onneksi olkoon valelääkärit. Te sentään hoiditte hommanne koulutuksen puutteesta huolimatta. Näillä valejohtajilla on joillakin jopa koulutustakin, mutta hommat menevät silti ihan päin haitaria.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti