torstai 3. toukokuuta 2012

Poliisi on rasisti?

Kyllä se on kyseenalaista jo sellaisenaan, onko poliisi oikea viranomainen päättämään vierasmaalaisten oleskeluluvista. Erityisen kyseenalaiseksi se tulee tarkasteltaessa muutamia päätöksiä, jotka ovat jopa lainvastaisia. Lakia valvova viranomainen ei saisi syyllistyä lainvastaisuuksiin. Poliisin tehtävä ei ole laatia lakeja, ei edes soveltaa niitä, vaan ainoastaan valvoa niiden noudattamista. Joskus tuntuu todella siltä, että poliisin päätökset ovat selkeästi rasistisia, sillä ei ole aihetta olettaa, ettei kohtuullisen korkeassa asemassa oleva paikallisviranomainen tunne lakia.

Jos joku EU-kansalainen joutuu odottamaan työlupaa jopa puolikin vuotta, voisi olettaa, että kyse on kiusanteosta.

Mitä tämä oikeasti vaikuttaa, tai ainakin eräässä tapauksessa vaikutti? EU-kansalainen sai työpaikan Suomesta ja tuli paikkaamaan työvoimapulaa Kalajoelle. Työtä oli, ja asiat olisivat olleet mallikkaasti, mutta kun kyse oli vakituisesti Suomeen muuttaneesta henkilöstä, tarvitsi hän tietysti oleskeluluvan, jonka myöntäminen on paikallispoliisin asia. lupa tulee myöntää, ellei sen myöntämiseen ole laillista estettä. Tällaisen luvan käsittelyyn menee normaalisti vain muutamia päiviä. Jos viranomainen heittäytyy ”hankalaksi”, voi siihen kuitenkin kulua tuo puoli vuotta ja enemmänkin. Sen ajan jostakin entisestä itäblokin maasta muuttanut ihminen elää epävarmuudessa ilman sosiaaliturvaa, vailla pankkitiliä ja usein vailla vakituista asuntoakin.

Kaiken edellytys on tuo oleskelulupa, joka hänelle EU-kansalaisena tulisi lain mukaan myöntää viivytyksettä. Tietenkin tämän fiktionaalisen tapauksen taustalla on kylmää faktaa, joten ei ole liioiteltua epäillä, että poliisi on syyllistynyt rasistiseen käytökseen.

Kauppalehti kertoi toisestakin tapauksesta, joka kuuluu samaan luokkaan.

Afrikkalaisperäisiltä ja aasialaisilta siivousalan työntekijöiltä evättiin työlupa, vaikka he olivat työskennelleet alalla Suomessa jo useita vuosia, ja työnantajat olivat rahoittaneet heidän koulutuksensa. Tunnettua on, että tälle alalle ei Suomessa on tungosta, joten kyseinen ryhmä olisi ollut hyvin tervetullut helpottamaan työvoimapulaa. Viranomaisten päätös on suututtanut työnantajat, jotka joutuvat kamppailemaan jatkuvan työvoimapulan kanssa. Tämän päätöksen tekijä ei ollut yksin poliisiviranomainen, mutta rasistinen päätös yhtä kaikki..

Mitä tästä opimme?
Rasisteja eivät ole perussuomalaiset, vaan suomalaiset viranomaiset yleensä, joista ei kovin moni taida puolueeseen kuulua.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti