tiistai 8. toukokuuta 2012

Kotouttamisen haittana on ay-liike

Ihmisluonnon suurimpia paheita on taipumus kätkeä huono vaikutin hyvän alle. En koskaan ole ollut ay-liikkeen vastustaja, enkä nytkään ole varma, onko juuri tuosta mainitsemastani taipumuksesta kysymys, mutta jotain tässä järjestelmässä on pahasti pielessä. Maahan muuttaneiden ulkomaalaislähtöisten ihmisten kotoutumisesta tehdään mahdottoman vaikeaa, vaikka valtiovaltakin myöntää, että me tulemme tarvitsemaan maahanmuuttajia. Nyt puhun pääasiallisesti työperäisestä maahanmuutosta, joka piti helpottua EU:n myötä. Näin vain ei sitten käynytkään ja jopa valtion koneistossa törmää selkeästi rasistisiin asenteisiin, vaikka kyse olisi nimenomaan EU-kansalaisista, joilla pitäisi olla lähes samat oikeudet kuin meillä kanta-asukkaillakin. Monet käytännön tapaukset kertovat kuitenkin ihan toista. Joskus tuntuu, että järjestelmä on suorastaan törkeän syrjivä ja ihmisarvoa loukkaava.

Tottahan sen nyt jokainen käsittää, että täysin kielitaidottomasta maahanmuuttajasta ei ole kovin suurta apua työmarkkinoilla. Kyllä he itsekin sen tajuavat ja pyrkivät tekemään oman osuutensa tämän asian korjaamiseksi. Selvää on, että useimmissa ammateissa tarvitaan myös kielitaitoa, jota heillä useinkaan ei ole. Niinpä he ovat valmiita tekemään töitä jollakin nimellisellä palkalla ja melkein mitä vain. Eivät niinkään auttaakseen suomalaisia yrityksiä kuin auttaakseen itseään. Suomalaiseen työelämään tutustuminen ja kielen oppiminen kävisi näin ikään kuin luonnollisella tavalla. Kun nyt itsekin olen pyrkinyt näitä uussuomalaisia auttamaan, voin väittää tuntevani asiaa ainakin vähän.

Tiedän kymmeniä tapauksia, joissa työnantajakin olisi halunnut auttaa näitä ihmisiä, mutta kun se ei ole onnistunut. Ei ole onnistunut siksi, että suomalainen ay-liike on katsonut asiakseen puuttua tähän aikuisten ihmisten tekemään keskinäiseen sopimukseen.

Kuulkaas nyt ay-pomot. Se on nyt vaan niin, että se huono vaikutin siellä hyvän alla on se, että halutaan aikaan saada työvoimapula, jotta palkkataso voitaisiin pitää korkeana. Joillakin aloillahan se on jo nyt ja aikaa myöten leviää kaikille aloille. Ay-liike ei todellakaan aja kenenkään etua pakottaessaan nämä hyvässä uskossa maahan tulleet ihmiset sosiaaliluukulle. Annetaan heille ihan oikeasti mahdollisuus kotoutumiseen.

Itsekin olen ay-liikkeen jäsen, joten en todellakaan halua mollata ay-liikettä, mutta jotain järkeä kuitenkin pitäisi olla. Olen ollut myös työhönottajan asemassa ja ymmärrän myös sen, että jossain kulkee se raja, jonka yrittäjä pystyy maksamaan jostakin työsuorituksesta. Valitettavaa on, että täysin kielitaidottoman ihmisen kohdalla se raja on usein hyvin alhaalla. Oikeasti tiedän, että moni haluaisi auttaa ulkomaalaisia, mutta kun se vaan ei onnistu.

Luulen, että kovin moni ay-pomo ei tätä blogiani lue, mutta teen ihan rakentavan ehdotuksen. Tehkää yritysten tuomien ulkomaalaisten kanssa mitä tykkäätte, mutta ajatelkaa näitä kielitaidottomia uussuomaisia hieman eri tavalla. Varmasti paljon auttaisi, jos he saisivat työskennellä vaikkapa pari ensimmäistä vuotta ihan omilla sopimuksillaan ay-liikeen asiaan puuttumatta. Se olisi kaikille hyvä ratkaisu. Kotoutumisen jälkeen, opittuaan kielen ja työelämän pelisäännöt he olisivat varmasti hyviä kansalaisia ja ehkä myös ay-jäseniä.

Viranomaisten harjoittamasta rasismista olen jo aikaisemmin kirjoittanut, joten siihen en nyt puutu. Sen verran on kyllä pakko sanoa, että jos minua olisi aikoinani kohdeltu Ruotsissa niin kuin näitä uussuomalaisia täällä Suomessa nyt, olisin varmasti julistanut sodan Ruotsille. Kyllä siinä on hyvässä uskossa maahan tulleille EU-kansalaisille rasitetta kylliksi. Tässä asiassa ay-liike voisi heitä auttaa.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti