perjantai 24. heinäkuuta 2020

Maailman parhaat suomalaiset


Olen toki kirjoittanut aiheesta aikaisemminkin, sillä moinen typeryys on minua aina kiukuttanut. Pitäisihän jokaisen täysjärkisen tajuta, että ei voida mitenkään väittää, että me kategorisesti olisimme jossakin asiassa parempia kuin muut. On totta, että Paavo Nurmi oli aikanaan maailman paras juoksija, samoin kun Lasse Viren vuosia myöhemmin, mutta he olivat yksilöitä ja vain omana aikanaan. Minä tuskin olisin pärjännyt vähänkään isommissa kilpailuissa, vaikka olen suomalainen. Mikään kansallisuus ei tee kenestäkään maailman parasta missään asiassa.


Kun pääministeri kertoo, että meillä on maailman parhaat kätilöt, en tiedä itkeäkö vai nauraa. Kaikkialla maailmassa on aina synnytetty, eikä ole mitään perusteita väittää, että meillä synnytettäisiin paremmin ja parempia lapsia kuin muualla.

Väitetään myös, että meillä on maailman paras koulujärjestelmä ja maailman parhaat opettajat. Uskokoon ken tykkää...

Nämä suomalaiset viisaat lukevat keksinnöikseen tiskikaapin ja AIV-rehun. Eivät kovin teknisiä laitteita, eikä kaikki ole edes totta.  Kuivauskaapin kehittäjä oli todellisuudessa itävaltalainen arkkitehti, josta syystä ei suomalaiselle myönnetty patenttia.

Kunnia sille, kelle kunnia kuuluu. Toki AIV- rehu on tarpeellista, mutta ei se ihan ikiliikkuja ole.  Saihan Virtanen kuitenkin Nobelin palkinnon.

Haluan tässä alustuksessani vain kertoa, että ihmiset eri puolilla maailmaa ovat jokseenkin samanlaisia. Joissakin maissa on paremmin järjestäytynyt yhteiskunta ja joissakin hieman huonommin. Samaa pätee lähes kaikkeen muuhunkin. Emme siis voi itsekkäästi väittää, että olisimme asiassa jossakin maailman parhaita.

Toki suomalainen järjestelmä on ihan hyvä, mutta paljon olisi myös kehitettävää. Kaikessa sellaista kohtuullista keskitasoa maailman mittakaavassa.

Aivan varma olen, että meillä ei ole maailman parhaita kätilöitä eikä maailman parhaita opettajia. Tuskin edes maailman parhaita lääkäreitä ja insinöörejäkään. 

Alvar Aalto on julistettu melkein jumalaksi, mutta on kuulunut myös monia kriittisiä ääniä.
Eräs rakennusinsinööri totesi: ”Aallon suunnittelemissa taloissa ei pysy lämpö sisällä eikä vesi ulkona”.

Oli miten oli, mutta oikeasti en pidä näistä ihmisten asettamista epäjumalista.



Ei kommentteja:

Lähetä kommentti