torstai 1. marraskuuta 2018

Voiko se olla noin?

Minä tiedän yhtä ja toista voimalaitoksista ja jopa äänentaajuuksien vaihtelustakin. Muistan vieläkin yliopistoprofessorini sanoman lauseen: ”Se voi olla niin, mutta sellaista ei ole koskaan todettu.”   Ilmeisesti suomalaisilla lääkäreillä on jotain mätää koulutuksessa, kun he ilman muuta ovat sitä mieltä, että ei se voi niin olla, kun virallisesti niin ei Suomessa ole todettu.

Kyse on tietysti ns. tuulivoimaloiden  inframelun aiheuttamasta haitatasta terveydelle. Suomessa ei todellakaan ole asiaa virallisesti todettu, koska asiaa ei ole virallisesti tutkittu.  Meitä on kuitenkin kymmeniä, ehkä satojakin, jotka olemme joutuneet jättämään kotimme tuulimyllyjen aiheuttamien sairauksien takia. Lääkäreille ei juurikaan kannata mennä, sillä kokemus kertoo, että jostakin syystä lääkärit ovat saaneet päähänsä, että sellaista sairautta ei ole ja saavat lievällä pilkalla potilaat jopa karttamaan hoitoon hakeutumista. Jos vihjaat, että epäilet infraääntä, sinut melkein leimataan hulluksi. Näin kävi eräälle ystävälleni, joka sai tuulimyllyn läheisyydessä asuessaan samankaltaisia oireita kun minullakin oli.  Minua ei ihan hulluksi leimattu, kun lääkäritkin ymmärsivät, että minulla taitaa olla samantasoinen koulutus kuin heilläkin, mutta hieman eri alalta.  Ehkä he tietävät myös, että ymmärrän infaäänistä enemmän kuin suomalainen lääkärikunta yhteensä.

Portugalilainen professori Maria Alves-Pereira on vuosikaudet tutkinut matalataajuisen värähtelyn vaikutusta ihmiseen ja todennut sen aiheuttavan vakavia oireita. Juuri niitä, joita minäkin sairastin asuessani tuulimyllyjen vaikutusalueella. Professori antoi myös sairaudelle nimen vibroakustinen oireyhtymä.  Kun Alves-Pereira oli luennoimassa Suomessa, eivät lääkärit vaivautuneet edes kuuntelemaan tämän maailmalla hyvin arvostetun professorin luentoa. Pelkäsivätkö, että tieto turmelee heidän uskonsa suomalaiseen viisauteen ja kylväisi kenties epäilyksen siemenen heidän viattomiin sieluihinsa?


Esimerkiksi Saksassa, jossa on puolta pienemmät myllyt kuin meillä Suomessa, on ongelma otettu vakavasti ja ainakin myönnetty sairastumisen mahdollisuus. Jälkijunassahan me tultiin silloinkin, kun homeongelmasta alettiin puhua.
Asbestia pidettiin melkein vitamiinina, kunnes todettiin, että syöpäänhän tämä porukka kuolee. 

Kaikki selviää aikanaan, mutta olisiko sittenkin parempi, että uskottaisiin ihmisten kokemuksia ja oikeita asiantuntijoita ennen kuin se on jo vähän myöhäistä.  Onko ruumiinavaus ainut keino todeta joku sairaus? Ainakin se on joidenkin potilaiden kohdalla vähän myöhäistä.  Jos suomalainen lääketiede ottaa oppinsa tuulivoimayhtiöiltä, saattaa käydä niin että diagnoosikin on virheellinen.

En ole kissa enkä tee poikasia, mutta meidän kissakin teki moneen kertaan kuolleita pentuja ja joutui tästä syystä lopetetuksi.  Olisiko asiaa auttanut, jos Kalajoella olisikin lopetettu nuo tuulimyllyt, joista ei kriittisesti laskien ole yhteiskunnalle penninkään hyötyä, mutta rumentavat sopivasti maisemaa.

Luonnonsuojelijat ja riistaviranomaiset vain ihmettelevät, miksi eläinkanta vähenee ilman näkyvää syytä.  Linnuistakin on hävinnyt jo noin kolmannes. 

Nyt puhun tietysti omia uskomuksiani, mutta entäpä jos nisäkkäille on käynyt niin kuin meidän kissalle ja kenties myös linnuille?

Saattaa olla sittenkin niin, että syy on varsin näkyvä, näkyi ainakin meidän ikkunasta silloin, kun vielä asuin Kalajoella.  Minä ja vaimoni olemme kuitenkin jo siinä iässä, että ei tarvitse elätä niitä kuolleita pentuja.


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti