maanantai 5. helmikuuta 2018

Ilmastonmuutos


Kun ilmastonmuutos tuntuu olevan eräs poliitikkojen uhkakuvista, päätin minäkin kirjoittaa siitä muutaman sanan. Voin ihan hyvin olla näkemyksieni kanssa yksin, mutta en välttämättä väärässä.  Oikeasti minä kyllä uskon ilmastonmuutokseen, vaikka en sitä elämäni aikana olekaan havainnut. Pitkällä aikavälillä se saattaa olla myös uhka, mutta…

 
Helsingin seudulla ilmestyvä ilmaisjakelulehti Voima kirjoittaa: ”Kukaan täysjärkinen ihminen ei voi olla tietämätön ilmastonmuutoksesta ja yhä pelottavimmiksi muuttuvista uhkakuvista.”

No uhkakuvistapa hyvinkin.  Poliittiseen kulttuuriin Suomessa näyttää kuuluvan uhkakuvien maalailu ja pelottelu, vaikka tosiasiassa mihinkään sellaiseen ei olisi aihetta. Samainen voimalehti jatkaa: ”Ilmastonmuutos on niin järkyttävän suuri ja monimutkainen kokonaisuus, ettei ihmismieli ole kehittynyt sellaiseen.”

Selkosuomella tämä tarkoittaa, että oikeasti me emme tiedä, mitä tapahtuu ja mistä mokoma syklisyys tällä planeetalla johtuu, emmekä ainakaan käsitä tätä mekanismia.  Sanon syklisyys siksi, että tilastot eivät vahvista yleistä käsitystä siitä, että ilmastonmuutos olisi ihmisen aiheuttama, sillä maapallon lämpötila on vaihdellut vuosituhansien kuluessa ylös ja alas. Jääkautta seurasi pitkä lämmin jakso, jonka aikana jäät sulivat.  On täysin mahdollista, että nykyinen ns. lämmin jakso on tuon lämpimän ajan jatkumo. Tosiasiassa en usko, että ihmisen toimet kovinkaan paljon vaikuttavat tähän asiaan.  Tieteellinen fakta on, että hiilidioksidia ilmasta on alle 0.04% ja siitäkin ihmisten aiheuttamaa vain 0,00046%.  Ei siis oikeastaan millään mittarilla mitaten merkittävää määrää. Se riittäisi tuskin pelotteluunkaan, jos ihmiset todella osaisivat tämän suhteuttaa.

Kuten varmasti on käynyt ilmi, en kuitenkaan ole mikään tuulivoiman kannattaja, sillä ammattimiehenä tiedän, että kyse on mahdottoman kannattamattomasta ja epävarmasta energiasta. Kyse ei kuitenkaan ole pelkästään tästä, vaan siitä, että suurimmassa osassa maapalloa nämä ns. tuulivoimalat ovat sidoksissa fossiilisilla polttoaineella pyöriviin laitoksiin… useimmiten hiilivoimaloihin. Kuten ehkä huomaatte, en pidä edes hiilivoimaloita ilmastonmuutoksen aiheuttajana, mutta kun voimalaitosten piiput syöksevät saasteita ja hiilidioksidia, se yksinkertaisesti heikentää hengitysilman laatua alimmissa ilmakerroksissa. Kaikki maat eivät ole siinä onnellisessa asemassa, että voisivat hankkia tuulimyllyjen tarvitseman säätöenergian saasteettomalla ydinvoimalla.

Uskon siis ilmaston muutokseen, mutta minua se ei pelota, koska oletan sen olevan luonnollinen osa meidän normaalia elämää. Joskus ilma lämpenee ja joskus taas jäähtyy.  Täytyy vain toivoa, että uutta jääkautta ei tule, vaikka ehkäpä ihmiskunta sopeutuisi siihenkin. Nyt meneillään olevaan lämpimään kauteen on varmasti hieman helpompi sopeutua, sillä ainakin minulle jo parikymmentä pakkasastetta on hieman liikaa. 

Ehkäpä koko ihmiskunnan voimat eivät riitä muuttamaan tätä maailmankaikkeuden järjestelmää. Pelottelu tehoaa niihin ihmisiin joihin se tehoaa - tietämättömiin ja poliittisesti uskovaisiin. 

Ei me kuolla lämpöhalvaukseen, eivätkä pakolaiset vie meidän työtä ja naisia.   
 

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti