tiistai 26. kesäkuuta 2012

Näin vietiin valta kansalta

Uskokaa tai älkää, mutta Suomessa on perustuslaki. Perustuslain pitäisi olla kaikkien lakien yläpuolella ja kaiken toiminnan pitäisi perustua tämän noudattamiseen. Jotta lakia todella noudatettaisiin, sisältää vanha tuomariohje vielä huomautuksen lain tarkoituksen huomioimisesta.

Suomen perustuslaki sanoo selkeästi, että valta Suomessa kuuluu kansalle ja sitä toteuttaa kansan valitsema eduskunta. Tätä sanotaan parlamentarismiksi, joka tietenkin on hieno asia ja toimiessaan juuri sitä, mitä perustuslain säätäminen on aikoinaan tarkoittanutkin. Naiiviuttaan, sinisilmäisyyttään ja jopa tyhmyyttäänkin monet ihmiset uskovat että parlamentarismi todella toimii. Vaan kun ei ihan oikeasti toimi.

Puoluekuria ja puolueuskollisuutta pidetään jopa hyveenä tässä maassa. Ehkä puolueuskollisuus jossakin määrin sitä onkin, silloin kun se ei rajoita ihmisen mielipiteen vapautta, eikä tapa hänen kykyään itsenäiseen ajatteluun. Kun puoluekurin nimissä pakotetaan esimerkiksi kansanedustaja äänestämään vakaumuksensa ja äänestäjille antamiensa lupausten vastaisesti, on kyseessä jo jonkinasteinen lain rikkominen. Se kun nimittäin sattuu olemaan niin, että kaikenlainen kansanedustajan uhkailu tai painostaminen on lain mukaan kielletty. Puoluekurissa on kuitenkin kysymys juuri tästä.

Näin yksinkertaista se siis on. Aivan avoimesti hallituksen muodostaja ilmoittaa pyrkivänsä muodostamaan enemmistöhallituksen, eikä yksikään kansalainen pyri mitenkään vastustamamaan tätä demokratian murhayritystä. Niin, niin siinä todella käy, sillä lähes poikkeuksetta enemmistöhallitus syntyy, sillä niin kauan kuin ministerit valitaan kansanedustajien joukosta, löytyy hallitukseen halukkaita puolueita täysin hallitusohjelmasta riippumatta. Kun valtaa on tarjolla, ei moraali kiinnosta ja vaalilupauksensa pitäjät saavat rangaistuksensa.

Näin se siis tapahtuu. Puoluekuri ja enemmistöhallitus. Ehkä siinä nyt ei perustuslakia ihan kirjaimellisesti ole rikottu, mutta tosi ovelasti kierretty. Ainakin siinä on kansalta siirretty valta hallitukselle, jolle se lain mukaan ei edes kuulu. Oppositio saa kyllä ihan vapaasti esittää välikysymyksiä ja epäluottamuslauseita hallitukselle ilman pienintäkään pelkoa niiden johtamisesta mihinkään tulokseen. Sanokoonpa perustuslaki mitä tahansa, niin nykyinen systeemi takaa sen, että olipa kansan enemmistö mitä mieltä tahansa, niin sillä ei ole mitään merkitystä. Varmemmaksi vakuudeksi ministerit sitten ihan lopuksi voivat äänestää omasta luottamuksestaan, eikä sitäkään kukaan älyä kyseenalaistaa, sillä ovathan he myös kansanedustajia.

Maan kannalta parhaita ratkaisuja tekisi asiantuntijoista koottu vähemmistöhallitus, joka olisi aidosti vastuussa eduskunnalle ja sitä kautta kansalle. Varmaa on, että tällainen hallitus saisi kyllä luottamuksen kansalta ja eduskunnalta, jos olisi sen ansainnut.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti