tiistai 10. huhtikuuta 2012

Tupakkalaki

Naapurien pieksäminen kerrostalossa on kielletty lailla. On se kumma, että ei edes rappukäytävässä saa yhtään motata, vaikka joskus ihan oikeasti tekisi mieli. Heti vievät käräjille ja pallo jalkaan. No jos totta puhutaan, niin en minä tähän koskaan ole kiusausta tuntenut. Tuli vaan mieleen kun esimerkiksi tupakointi sallitaan, vaikka melkein samasta asiasta on kysymys. Miten niin samasta asiasta? No ajatelkaapa tätä. Jos minä saisin valita, niin mieluummin ottaisin pari mojovaa nyrkiniskua rappukäytävässä vaikkapa kerran kuukaudessa kuin kärsisin koko kuukauden naapurien savuttelusta. Tupakan savulla, tai ainakin hajulla kun tuntuu olevan taipumus kulkeutua naapurihuoneistoihin pitkin ilmastointikanavia. Näin tapahtuu ainakin 70-luvulla rakennetuissa taloissa. Ei ehkä kaikissa, mutta monissa.

Olen kuullut väitettävän, että Suomessa on maailman ankarin tupakkalaki. En voi väittää vastaankaan, mutta sittenkin olen sitä mieltä, että ei kuitenkaan tarpeeksi tiukka. Uskon, että tupakoitsijat eivät ole huonoja ihmisiä, mutta he eivät vain tiedä, kuinka inhottavasti ja jopa haitallisesti he käyttäytyvät. Tupakointia ”vaikeuttavia” lakeja tuskin on säädetty siksi, että tupakoitsija tuhoaa omaa terveyttään, vaan ihan siksi, että halutaan turvata sivullisten terveys ja suojella heitä esimerkiksi hajuhaitoilta, joita tosin yhteiskunta on muutenkin tulvillaan.

Tuo terveyskysymys on monella tupakoitsijalla argumenttina, kun hän koettaa väittää, että on hänen oma asiansa polttaako hän vai ei, koska se on hänen oma terveys, jota hän tuhoaa. No eihän se tietenkään näin ole, jos ja kun hän maksattaa oman saattohoitonsa kustannukset yhteiskunnalla. Syöpähoitojen kustannukset ovat yleensä niin kalliita, että ei kannata edes yrittää puolustella sillä, että on maksanut jo tupakan oston yhteydessä niin paljon veroja yhteiskunnalle, että pitäisi riittää. Vaan kun ei riitä… ei riitä edes menetetyn työajan korvaamiseen ylimääräisten tupakkataukojen takia.

Niin, kallistahan se on, kun pitää rakentaa erillisiä tupakkakatoksia tämän vähemmistön takia, ja sitten he vielä kuluttavat kallista työaikaa niissä juostessaan. On se kuitenkin parannus siihen aikaan, kun hyvin monet polttivat ja polttaa sai melkein missä vain. Se oli todella hirveää aikaa, eikä enää varmaan mitenkään voida selvittää, kuinka moni kuoli tupakoinnin aiheuttamaan syöpään polttamatta itse ainuttakaan savuketta.

Nykyinen tupakkalaki on siis ehdottomasti parannus entiseen, mutta kuitenkin vielä riittämätön. Jos minulla ihan oikeasti olisi valtaa säätää lakeja, niin tupakoinnista tekisin kielletyn. Myös tupakan tuonnin, myynnin ja viljelyn kriminalisoisin. Totta kai siinä kävisi niin kuin kävi kieltolainkin kohdalla, että kansa ei tottelisi, vaan olisi osa, joka pössyttelisi laista huolimatta ja osa joka tekisi niin juuri sen takia. Varmaa on, että myös savukkeiden salakuljetus lisääntyisi. Mitä sitten? Olisihan se tietysti haitta sekin, mutta pieni haitta siihen verrattuna, mitä tupakointi yhä edelleen tässä maassa aiheuttaa. Antamalla rikkomuksista tuntuvat sakkorangaistukset näitä haittoja pystyttäisiin jonkin verran kompensoimaan. Tärkeintä kuitenkin olisi, että ainakin nuoret aloittaisivat tupakoinnin paljon myöhemmin kuin nyt, sillä kyllä siihen saatavuus ja hintakin jotain vaikuttavat. Varmaa olisi, että jokainen tupakoitsija joutuisi vähentämään tupakointiaan, kun kessuttelu ei olisikaan mahdollista ihan julkisesti.

No niin, nyt sitten näette että ihan mahdoton niuhottaja olen. Naiiviuttani kuitenkin uskon, että aikaa myöten tuo tarpeeton tapa häviäisi kokonaan, sillä monikaan meistä ei halua leimautua rikolliseksi vain pelkän tupakoinnin takia. Kun siihen sitten lisätään nuo terveydelliset tosiasiat, niin kyllä pitää olla melko pinttynyt nikotinisti, joka ei ainakin yritä lopettaa.

Totta se on, että tähän asiaan on puututtu hieman liian myöhään, sillä näitä pinttyneitä nikotinisteja on jo ennättänyt syntymään. Ehkäpä tämän kuvittelemani uuden lain myötä pitäisi nikotinisteille tarjota vieroitushoitoa, sillä kyllä sen tiedän, että tupakoinnin lopettaminen on tosi vaikeaa. Jokainen, joka on siinä onnistunut, on kuitenkin oikeasti onnellinen. Myös sellaisen väitteen uskallan heittää, että melkein jokainen tupakoitsija on myös joskus yrittänyt lopettaa tupakoinnin. Oikeasti tämä laki siis palvelisi kaikkia ihmisiä.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti