sunnuntai 22. tammikuuta 2012

Lääkäripulako?

Valelääkäri on sellainen lääkäri, joka oikeasti ei osallistu potilaan hoitoon, eikä tee muutenkaan mitään oikeita lääkärin töitä. Tällaisia ovat mm. monet sairaaloiden johtajat. Vai pitäisikö heitä sanoa valejohtajiksi? Eihän heillä useinkaan ole minkäänlaista johtajakoulutusta. Tämä olisi tietysti linjassa sen kanssa, että valelääkäreiksi sanotaan lääkäreitä, jotka tekevät lääkärin töitä, vaikka heillä ei ole läätetieteellistä koulutusta tai ainakaan loppututkintoa.

Suomalainen ongelma on siinä, että meillä koulutetaan lääkäreitä aivan liian vähän tarpeeseen nähden. Kaikki muut ovat tätä mieltä, paitsi lääkäriliitto. Lääkäriliittohan vastusti mm. sairaanjoitajien muuntokoulutusta täysin pitämättömin perustein.

Oikeastihan ihan naurettavin perustein. Esitettiin mm. väite, että näin ei sada riittävän päteviä lääkäreitä.

Kuulkaas nyt ukot. Tuota ei usko edes sokea Reetta. Ihan sitten varmasti sairaalamaailmaa seurannut ja useamminkin vuoden hoitoon osallistunut sairaanhoitaja pystyy omaksumaan opinnot ja työnkuvan monin verroin paremmin ja nopeammin kuin 20-vuotias ylioppilas, olkoon ällien määrä mitä tahansa.

Kaikkihan tietävät, mikä tässä oikea syy oli. Jos lääkärien koulutusta ratkaisevasti lisättäisiin, laskisi palkkaus pian samalle tasolle kuin muidenkin vastaavasti koulutettujen. Siihen ei ole Suomessa totuttu, vaikka muualla maailmassa se on jo aika yleistä.

Lääkäri ja lakimies ovat kuitenkin ammatteja, joissa ihmisten hädänalaista asemaa on helppo käyttää hyväksi. Siksi ne ovat parhaiten palkattuja, ei siksi, että työ olisi tavallista vaativampaa.

Oikeasti nämä "valelääkärit" tekivät palveluksen yhteiskunnalle todistamala sen väitteen, että lääkärin ammatissa pärjää kuka tahansa, kunhan oppitermistön ja lääkkeiden nimet tuntee.

En tietenkään väheksy oikeiden lääkäreiden vaativia tehtäviä. Näinhän on jokaisessa ammatissa: toiset osaavat enemmän kuin toiset. Kuitenkin se on niin, että lääkäripulasta kärsivät sairaat ihmiset, ja siitä hyötyvät lääkärit. Se on jopa mahdollistanut tuon valelääkärien esiinmarssin. Onneksi sadat ulkomaalaiset lääkärit ovat oivaltaneet Suomen tilanteen ja tulleet ainakin osittain paikkaamaan tilannetta.

Paras paikkaus kuitenkin olisi kotimaisten sairaanhoitajien lyhyt jatkokoulutus ja näyttötutkinto. Kaikki sairaalassa olleet varmasti tietävät, että sairaanhoitajat ovat jo nyt ylikoulutettuja varsinaisiin tehtäviinsä nähden, joten mahdollisesti syntyvä vajaus olisi helposti paikattavissa samalla systeemillä.

Ja lopuksi. Miettikääpä tätä.

Olen kirjoittanut blogissani 21.1.2012 omista kokemuksistani suomalaisesta sairaanhoidosta. Kyllä minä ihan hyvin olisin voinut jutella jonkun sairaanhoitajan tai vaikkapa valelääkärin kanssa. Minua on usein myös leikelty. Koskaan en ole lääkäriltä kysynyt, onko hänet koulutettu, mutta aina olen kysynyt, onko hän aikaisemmin tehnyt sellaisen operaation. Jos on, niin hyvä sitten. Papereita en tarvinnut.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti