maanantai 14. marraskuuta 2011

Mikä vale-ammattimies?

Suomessa kohutaan nyt valelääkäreistä, ikään kuin lääkärin ammatti olisi jotenkin erikoinen ammatti, jota ei pysty hoitamaan muut kuin virallisen koulutuksen käyneet. No joo joo. Tietysti on selvää, että kyseessä voi olla ihmisen henki… aivan kuten linja-auton kuljettajan ammatissakin.

Lääkäreiden ja Lääkäriliiton… puhumattakaan Valviran virkailijoista.. on varmasti vaikea myöntää, että ammattiin voi oppia muutenkin kuin virallisen koulutuksen kautta. Selväähän pitäisi kaikille olla, että ei ammattitaidoton voi vuosikausia näytellä ammattimiestä, jos ei todella osaa työtään. Jokseenkin varmaa on, että nämä ns. valelääkärit ovat olleet kohtalaisen hyviä lääkäreitä. Miksi.. no luultavasti siksi, että heidän on ollut pakko hoitaa ammattinsa melko hyvin, ja on ollut myös pakko opetella alaa.

Totta kai on selvää, että valelääkärin paljastumisen jälkeen löytyy ihmisiä, jotka kertovat saamastaan huonosta hoidosta ja siitä miten he ”epäilivät” lääkärin ammattitaitoa.

Niinhän se on. Kun ikää on kertynyt ja elämä on muutenkin ollut vauhdikasta, olen joutunut usein lääkäreidenkin kanssa tekemisiin. Tiettävästi en koskaan ole joutunut tekemisiin valelääkärin kanssa, kylläkin täysin ammattitaidottomien virallisten lääkärien kanssa. Tässä yhteydessä ei liene sopivaa kertoa nimiä, mutta lähes varmaa on, että en olisi tätäkään kirjoittamassa, jos olisin tyytynyt saamaani diagnoosiin. Onneksi en uskonut, ja parin päivän viiveellä pääsin ohitusleikkaukseen.

Varmasti lääkärin ammatti on jotenkin erikoinen, kun siinä pätevyys määräytyy pelkkien papereiden perusteella. Muurarina et voi työskennellä kymmentä vuotta, jos et osaa muurata.

Jaa jaa. Kun minä alan toimia Kallan kuvernöörinä, voi Kallan keskussairaalan ylilääkärin virkaan päästä näyttötutkinnon perusteella. Siitä seulasta pääsee läpi vain ammattitaidolla, olkoonpa paperit millaiset tahansa.

Tästä on kokemusta… olen näyttötutkintomestari.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti