sunnuntai 30. syyskuuta 2012

Kerran vielä Kalajoki




Nyt kun kunnallisvaalit lähestyvät ja minäkin jouduin  -  en tosin vastoin tahtoani  - ehdokkaaksi, niin ihan tosissani jouduin käymään läpi tämän kotiseutuni hyvät ja huonot puolet.  Suureen ääneen olen toitottanut, että vastustan puoluekuria ja kaikenlaista muutakin painostusta, joka kenties estäisi minua täyttämättä ennen vaaleja antamani lupaukset. Tietysti olen edelleen tätä mieltä asiasta, mutta se on ihan oikeasti teettänyt hieman töitä.  On pitänyt miettiä, mitä mieltä ihmiset ovat ja mitkä asiat oikeasti ovat huonosti ja voisiko niitä kunnallisella päätöksenteolla korjata.  ”Eiväthän terveet tarvitse parannusta, vaan sairaat”, sanoi suuri opettajakin aikoinaan. Eiköhän tämä päde myös kunnallispolitiikassa, vaikka varmaan noilla sanoilla ei ihan tätä tarkoitettu.

Kun työstäni johtuen olen monenkin kunnan ja kaupungin asioihin päässyt tutustumaan, niin täytyy kyllä sanoa, että eivät nämä Kalajoen asiat ihan huonosti ole.  Kaikkiin naapureihin verrattuna tosi hyvin, mutta ei sentään niin hyvin, etteikö korjattavaa vielä olisi.  Ennen kaikkea korjattavaa on politiikassa, sillä olipa kysymys mistä tahansa poliittisesta puolueesta, johtaa puolueen yksinvalta päätöksiin, jotka palvelevat lähinnä juuri niitä ihmisiä, joiden etua kyseinen puolue ajaa. Sama pätee kaikkia lautakuntia ja työryhmiä, jotka valitaan poliittisin perustein.  Käytännössä se tarkoittaa sitä , että jos joku puolue saa niukankin enemmistö valtuustoon, saattaa toinen puoli lähes yhtä suurella kannatuksella jäädä täysin paitsioon.  Keskustapuolueen ylivalta tulisi nyt ihan oikeasti saada murrettua. Sanon näin, vaikka ei minulla mitään kepua vastaan olekaan. Sellainen ylivalta ei vain sovi minkään kunnan asioiden hoitoon. Tasapainoinen kunnan kehittäminen jää väkisinkin yksipuoliseksi.

Kalajoen talous on hyvällä mallilla. Ei Keskustapuolueen ansiosta, vaan siitä huolimatta.  Tätä taloutta ei saa missään tapauksessa antaa minkään kuntaliitoksen tuhota. Ehkä me kestämme kuntaliitoksen jonkun Alavieskan ja Merijärven kanssa. Pyhäjoki saattaa jopa hyödyttää meitä, mutta kaikki lähietäisyydellä olevat kaupunkikunnat eivät missään tapauksessa voi tulla kysymykseen.   Kuntaliitos siis Ylivieskan, Oulaisten tai Raahen kanssa olisi kohtalokas virhe, joka tarkoittaisi päätösvallan ja talouden luisumista muiden käsiin. Sen jälkeen Kalajoen kehittäminen olisi täysin mahdotonta.

Kuntaliitoksesta olen siis varmaan samaa mieltä useimpien kalajokisten kanssa.

Kouluverkosto on myös puhuttanut Kalajoen asukkaita, ja olen antanut itselleni kertoa, että useimmat tämän kouluverkkotyöryhmän päätökset ovat jakaneet ihmisten mielipiteet vähintään kahtia. Puoleni olen minäkin valinnut, ja uskallan myös kertoa sen, varsinkin kun se tuntuu myötäilevän koululaisten vanhempien mielipiteitä.  Totta on, että koululaisten vanhemmat eivät ole vastuussa kunnan taloudesta, mutta… He ovat vastuussa paljon suuremmasta, he ovat vastuussa tulevien kuntalaisten kasvatuksesta. Tämän lisäksi he ovat oikeasti myös parhaita asiantuntijoita nimenomaan tässä asiassa.   Mitäpä minulla tähän olisi lisäämistä. Ehkä se, että jokainen kyläkoulun lakkauttaminen on alku kylän kuolemalle. Se on merkki siitä, että kunnan päättäjät eivät halua pitää tätä kylää asuttuna, eivätkä ainakaan tahdo sinne lapsiperheitä.   Pääsääntöisesti kyläkoulujen lakkauttamisen tuomat säästöt perustuvat tahalliseen tai tahattomaan laskuvirheeseen.

Kalajoki on matkailukaupunki. Eräs suosituimmista Suomessa - vielä.  Nyt olen varmasti sitten erimieltä monien muiden kanssa, mutta ei voi mitään.  Tässäkin asiassa haluan kertoa mielipiteeni, varsinkin kun olen sitä mieltä, että olen myös oikeassa.  Sadat Ja taas sadat ulkomaalaiset ovat sen minulle kertoneet. Suomessa on vain yksi asia, jota ulkomaalaiset tulevat tänne katsomaan.  Se on luonto, ihan sellaisena kun se Suomessa on. Sen eteen ei tarvitse tehdä mitään, riittää kun se kerrotaan ihmisille, että meillä on jotain ainutlaatuista maailmassa. Särkkien luonnon tuhoaminen Kalajoella on jo nyt etenemässä hyvää vauhtia. Jos nykyinen vauhti jatkuu, ei se kauaa ole enää vetovoimainen matkailukohde.  Tuskinpa ulkomaalaiset tulevat tänne katselemaan kerrostaloja tai edes omakotitalopaketteja. Luulen että niitä löytyy myös Pariisista, Moskovasta ja Lontoosta.  Jos joku haluaa tulla Suomeen katsomaan taloja, niin kyllähän katsomisen arvoisia taloja Suomestakin löytyy.  Turistit ovat kiinnostuneita vanhoista puutalokaupungeista ja puutaloista, mutta Kalajoeltahan sellaiset yleensä puretaan, tai annetaan muuten vain lahota paikoilleen.  En minä ymmärrä miksi päättäjät eivät tätä ymmärrä, mutta melko vakuuttunut olen, että tämä Suomen rumin kaupunkikeskus ei ainakaan vedä tänne turisteja. Eipä silti, eihän täällä ole edes paikkaa, mihin voisi päänsä kallistaa sen kahvikupposen jälkeen, jonka voit iltaisin ostaa ainoastaan huoltoasemalta.

No ehkä kuitenkin vielä toisenkin kerran kirjoitan näistä Kalajoen asioista, kun tuntuu siltä, että paljon jäi sanomatta.  Jos olette asioista samaa mieltä, niin muistakaa no 87.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti