perjantai 18. lokakuuta 2019

Rasistit ja suvakit

Luin jokin aika sitten sanomalehti Keskisuomalaisen uutisen, jossa todettiin, että joka neljäs suomalainen hyväksyy rasistiset termit. Rupesin oikein miettimään, mitä nämä termit sitten ovat. No osa on oikeasti rasistisia, mutta sellaisiksi mielletään myös monia sellaisia sanoja, joilla ei oikeasti ole mitään rasistista leimaa, mutta joiden käyttöä on ryhdytty käyttämään rasistisessa merkityksessä.  Tyypillinen esimerkki on itäisen naapurimaamme väestöstä käytetty nimitys ”ryssä”.  Venäläiset itse eivät koe sanaa mitenkään loukkaavana, sillä onhan kyseessä hieman suomalaistunut sana heidän omasta kielestään.´Kun me ”Karjan pakolaiset” tultiin Kanta-Suomeen, sain minä esimerkiksi kuulla olevani ryssän lapsi. Sanasta ”ryssä” oli nyt tullutkin haukkumasana. Nyt myöhempinä aikoina on kieleemme ilmaantunut sana ”mamu”, joka sekään ei ole mitenkään rasistinen sana, vaikka sitä sellaisena yritetään käyttää. Kyse on tietysti lyhenne sanasta maahanmuuttaja, jolle lähinnä rasistit ovat luoneet jotenkin paheksuttavan leiman.

Edellä olevasta tullaankin sitten sanapariin ”rasisti” ja ”suvakki”. Arkikielessä näitä jotenkin käytetään toistensa vastakohtina, vaikka nekään eivät oikeasti sitä ole. Suvakka on lyhenne sanasta suvaitsevainen, mutta rasisti taas oikeasti tarkoittaa rasistia. Rasisti on henkilö, joka suhtautuu kielteisesti tai väheksyvästi vähemmistöihin, vieraaseen kulttuuriin, toisiin rotuihin tai ylipäätään johonkin, joka on jollainlailla vierasta. Suvakki taas suhtautuu kaikkeen tähän suvaitsevasti ja realistisesti, eikä halua edes kuulla vääristeltyjä ”totuuksia”, joita rasistit yleensä pyrkivät levittämään. Faktoilla ja tilastoilla on melko vaikea horjuttaa puhdasoppisen rasistin mielipidettä, joka on tarttunut ihoon uskonnon tavoin.

Minä olen suvakki ja kannan ylpeästi sitä leimaa. Sen sijaan rasisti älähtää heti, kun häntä nimitetään rasistiksi, ja yleensä rasistiselle käyttäytymiselle koetetaan hakea joku muu nimitys. Hyvin yleisesti olen kuullut puhuttavan ”maahanmuutto-krittisyydestä” tai pahimmassa tapauksessa jopa isänmaallisuudesta.

Totta on, että maahanmuuttovastaisuus kyllä liittyy rasismiin, sillä tätä käyttäytymistä on lähes mahdoton perustella mitenkään muuten. Maahanmuuttovastaisuus ei kuitenkaan ole sama asia kuin maahanmuuttokriittisyys. Lähes yhtä selvää on, että isänmaallisuus on tosi ontuva peruste.  Kaikki tilastot, ennusteet ja taloustieteilijät ovat yhtäpitävästi osoittaneet, että maahanmuutosta on ainoastaan hyötyä meidän työvoimasta köyhtyvälle maalle. Kokonaisuutena katsoen ei myöskään rikollisuus tai turvattomuus ole mitenkään lisääntynyt.  Suomi on ollut yksi Euroopan väkivaltaisimmista maista jo paljon aikaisemmin kuin yksikään mamu astui tämän maan kamaralle. Suuressa joukossa liikkuu aina myös joitakin rikollisia, mutta ei ole mitään aihetta olettaa, että kyse olisi keskivertosuomalaista rikollisemmasta aineksesta, eivätkä rikostilastot juurikaan heidän syystään kasva. Tilastoitu rikollisuus mamujen keskuudessa on prosentuaalisesti vähäisempi kuin perussuomalaisten eduskuntaryhmässä.

Rasismia ei siis voi perustella millään, eikä nimityksestä voi olla edes ylpeä. Rasisti pääsee eroon rasistin leimasta vain lopettamalla rasistisen käyttäytymisen. Tutkimuksen mukaan Suomessa on noin 18% rasistisesti ajattelevia ihmisiä. En väitä, että tällä olisi mitään yhteyttä esimerkiksi Perusuomalaiseen puolueeseen, mutta hyvin lähelle tuo hipaisee tuon puolueen kannatuslukemia, ja kun kuuntelee puolueen puheenjohtajan manifesteja, ei voi välttyä epäilyltä, että tuohon vähemmistöön puolue hyvin vahvasti tukeutuu.

Kyllä se siltä näyttää, että populistisuus on nouseva aate kaikkialla maailmassa ja noilla käänteisillä arvoilla pyritään esiintymään ikään kuin oltaisiin enemmistö.  Esimerkiksi meillä Suomessa on selvää, että 80% kansasta ei halua perussuomalaisia mihinkään, ja tätä kansan enemmistön tahtoa ovat puolueet kunnioittaneet.

Olen siis ylpeästi suvakki ja nojaan tuntemiini tosiasioihin. Tunnen kymmeniä maahanmuuttajia, ja tämä ryhmä päihittää melkein minkä tahansa satunnaisotannalla valitun, saman kokoisen kantasuomalaisten ryhmän.

Ahkeria ja hyvin käyttäytyviä ihmisiä. Vahinko, että Kuopiossa joku kahjo tappoi yhden ulkomaalaisen opiskelijan. 


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti