lauantai 2. helmikuuta 2013

Vaaalitulosten vääristelyä




On se varmaan jo seitsemäs kerta, kun minä siteeraan itseäni.  ”Politiikan pitäisi olla yhteisten asioiden hoitoa, mutta siihen näyttävät hakeutuvan ja valikoituvan ihmiset, jotka ajattelevat vain omaa etuaan”.   Voi voi… miksi minä taas tämän asian vetäisen esille.  Kelpaisiko selitykseksi esimerkiksi se, että nämä paljon puhutut ”maan tavat” ovat muodostuneet juuri tämän paradoksin seurauksena. Samaa sukua ovat vanhat poliittiset käytännöt, joiden muuttaminen tuntuu olevan tosi sitkeässä.  Jos joku koettaa näitä käytäntöjä muuttaa, pidetään häntä joko puolueen petturina tai sitten asiantuntemattomana.

Tietysti voin kirjoittaa vain sillä asiantuntemuksella joka minulla on.  Kaipa sitä asiantuntemustakin on kuitenkin viiden vuosikymmenen aikana kertynyt, joten ihan puhtaalla omallatunnolla kirjoittelen.

Vanhoihin poliittisiin käytäntöihin kuuluu juuri tuo ”vaalitulosten vääristely”, jota joskus joku väittää tapahtuvan.  Niin sinisilmäinen olen, että oikeasti en sellaista usko Suomessa tapahtuvan.  Aänestäjien pettämistä kyllä. 

Miettikääpä tätä.

Kun Elli Äänestäjä menee vaalikoppiin äänestämään omaa ehdokastaan kunnan valtuustoon, hän uskoo äänestävänsä ehdokasta. joka ajattelee kunnan parasta ja siinä samalla myös hänen etuaan.  Niin hän siis oikeasti ajattelee, eikä hänen mielessään edes käy, että hänen ehdokkaansa tulisi päästä liikuntalautakuntaan tai ylipäätään muihinkaan lautakuntiin.  Hänellä on oikeus luottaa siihen, että valitut valtuutetut valitsevat nuo lautakunnat kunnan parasta ajatellen.  Käykö todella näin ?  No ei käy.  Kun valtuustopaikat on täytetty, alkavat valitut edustajat hamuta itselleen luottamusmiespaikkoja, joista oikeasti ei edes äänestetty.  Elli Äänestäjä ei edes tiedä, mitä lautakuntia hänen kotikunnassaan on, sillä sokeasti hän luottaa siihen, että hänen valitsemansa edustaja ajaa kunnan etua.  Vaan eipä aja. Nyrkit savessa tämä Ville Valtuutettu tappelee itselleen paikan teknisessä lautakunnassa, sillä se on hyvä lautakunta ja ”vaikutusvaltainen” paikka.  Villeä ei vähääkään sureta se, että leipurina hän ei oikeastaan ymmärrä alasta mitään.  Äänimääräänsä vedoten hän pitää ihan oikeutettuna sen, että hän ohittaa pari insinööriä ja rakennusmestarin ja altistaa kunnan teknisen toimen kokonaan virkamiesten ja ehkä erilaisten urakoitsijoiden käsiin.  Näin se menee, mutta kunnan etu se ei ole.

Kyllä vanhat poliittiset käytännöt olisi lopultakin syytä heittää romukoppaan. Ehkä meidän oikeusjärjestelmämme ei vielä hetkeen pysty puuttumaan tähän äänestäjien pettämiseen, mutta siihen pitäisi puuttua vastuullisten poliitikkojen itse.  Ei kai kaikesta tarvitse poliisioperaatiota tehdä.

Vaalirahajupakka sai, toivottavasti, yhden maan tavan loppumaan. 

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti