perjantai 23. maaliskuuta 2012

Tämä on nyt kehysriihi

Kehysriihi on sellainen riihi, missä kehykset estävät ihmisiä pääsemästä tutkimaan tarkemmin hallituksen päätöksiä. Sanat hyvinvointivaltio, isänmaa ja vastuullisuus vilahtelevat pääministerin puheissa ja menipä asiat sitten miten päin pyllyä tahansa, on tapana päättää riihi seuraaviin sanoihin: ”Olen tyytyväinen nyt tehtyihin ratkaisuihin ja nämä koituvat varmasti isänmaan hyväksi.” No tuohon tietysti tällainen ikuinen kriitikko olisi taas ihan toista mieltä. Tietenkään en voi estää Kataisen tyytyväisyyttä, tuskin edes himmentää sitä, mutta yritän kuitenkin.

On helppoa tehdä leikkauksia toisten pussista ja säästää toisten puolesta. Säästää sieltäkin, mistä nämä toiset eivät haluaisi säästää. Mistään omista menoistaan ei Suomen hyvä hallitus ole valmis säästämään. Pieniähän ne ovat, sanotaan… Tuntuvathan ne pieniltä, jos ei osata yhteenlaskua, mutta kun ne suhteutetaan oikeaan elämään, ne ovat helkkarinmoisia menoja. Ihan nyt vaan yksi pieni esimerkki tähän. Kun pääministeri lentää yksityiskoneella Brysseliin, ei se hänen mielestään ole mikään kulu. Voi Jyrki Jyrki… on se. Se on yhden sairaanhoitajan vuoden palkka. Tähän verrattavia menoja on satoja ja oikeasti se merkitsee satojen sairaanhoitajien vuosipalkkoja.

Kun yksityinen ihminen tai kotitalous joutuu säästämään…. ja joutuuhan se, niin ei sitä niin vain mennä toisten pussille. Se on ihan pakko supistaa omia menoja ja luopua esimerkiksi tarpeettomista ostoksista.

Kun nyt nämä puolustusvoimien leikkaukset ovat olleet niin kovasti tapetilla, niin otan yhden esimerkin sieltä… siis näistä tarpeettomista ostoksista. Säästöä olisi ollut se, että valtio olisi luopunut niistä satojen miljoonien hintaisista ohjuksista. Kuten kaikki hyvin tiedämme, niitä ei ollenkaan tarvita. Ei tarvita ei.. ei sitten mihinkään. Sen sijaan että valtio olisi oikeasti säästänyt, se ryhtyikin laajamittaiseen armeijan alasajoon, jonka seurauksena syntyy vain tuhansia työttömiä ja moni pieni paikkakunta joutuu vaikeuksiin. Tosiasiallisesti tästä aiheutuu valtiolle kustannuksia monessa muussa muodossa, niin että kuvitellut säästöt saattavat jopa lisätä valtion menoja.

Mitä armeijan alasajo oikeasti tarkoittaa? No mistäpä minä sen tietäisin ihan tarkasti, mutta varmaa nyt ainakin on ettei se vastaa kansalaisten käsitystä maanpuolustuksesta. Hyvin harva ymmärtää, että joukot ja varuskunnat viedään pois itärajalta, ja jätetään vain ruuhkasuomeen. Selvästi se vaikuttaa siltä että pelätään seuraavan sodan syttyvän siitä, että joko Viro, tai Ruotsi hyökkäävät Suomeen, jolloin ehdottoman tärkeää on, että maatamme puolustavat varusmiehet ovat saaneet ruotsinkielisen varusmieskoulutuksen. Tämä siitäkin huolimatta, että komentokieli on edelleen Suomi, sillä eihän sille mitään voi, että enemmistö varusmiehistä on edelleen suomenkielisiä.

Valtiohallinnon esimerkkiä tuntuvat noudattavan myös valtion omistamat yhtiöt. Säästöt ja sopeuttamistoimet ovat jokseenkin samanlaisia kuin meidän hallituksellakin.

Miettikääpä nyt lopuksi vaikka tätä.

Valtion omistama lentoyhtiö tuottaa jättimäisiä tappioita, vaikka sillä on eräs maailman kannattavin lentoreitti Aasiaan ja maailman kalleimmat lippujen hinnat. Samanaikaisesti ns. halpalentoyhtiöt tahkoavat miljoonien voittoja pienillä reiteillä ja halvoilla lennoilla. Ihan normaaliin järkeen tämä ei oikein sovi. Kun minä nyt kuitenkin olen kaikessa hieman epänormaali, niin tätäkin asiaa olen yrittänyt ymmärtää. Ihan se siltä vaikuttaa, että miehille, jotka yksityinen yhtiö oli potkinut pihalle, maksetaan miljoonien palkkiot siitä että ovat saaneet aikaan nuo ”kruununjalokivemme” tappiot.

Mitäkö yhteyttä tällä on kehysriiheen? Oikeasti ei mitään, jos ei sitten pidetä yhteytenä tätä valtiohallinnon yleistä menettelytapaa. ”Tämä suku ei säästä, kyllä kansa maksaa”. Kansa maksaa myös nuo Finnairin tappiot ja johdon miljoonabonukset.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti