lauantai 26. maaliskuuta 2016

Olenkohan kylähullu?

Tuon kysymyksen olen joutunut esittämään itselleni usein, kun näyttää siltä, että olen antanut kertyä päähäni tietoja, joita vain harvoilla kalajokisilla on. Alkaisin todella ajatella, että näin on, jos arvovaltaiset ulkomaalaiset tutkimuslaitokset evät olisi kanssani samaa mieltä monista tietooni hankkimista asioista. Tosiasiassa juuri heidän tutkimuksistaan olen nuo tiedot poiminutkin ja päähäni istuttanut.

Lohdutankin itseäni ajatuksella, että jos olen kylähullu, niin melko suurella varmuudella olen maailman ainut kylähullu, jonka hulluus on lähtöisin kansainvälisistä tutkimuksista. Yleensä kylähullut ovat kuin tuulivoimauskovaiset, joita on melko vaikea vakuuttaa siitä, että tuulella käyvät ns. voimalaitokset ovat hyödyllisiä puhtaan energian laitoksia. Tosiasiassa tuulivoiman puolestapuhujat ovatkin siis niitä kylähulluja väittäessään totuudeksi sitä, mitä ei vielä koskaan ole todeksi todettu, vaan kaikki kansalliset ja kansainväliset tutkimukset todistavat päinvastaista.

Ottakaapa ihan vain virkistyksen vuoksi selville, miksi tuulivoiman käytön pioneerimaa Hollanti (rannikkoseutu) ja monista voimalaitosinnovaatioistaan tunnettu Englanti ovat kieltäneet tuulivoimalaitosten rakentamisen maahansa.

Lainkaan pelkäämättä tätä kylähullun leimaa uskallankin esittää varsin radikaalin väitteen. Kalajoen kaupunki, ilman pienintäkään asiantuntemusta, on tekemässä tästä kauniista kaupungista asumiskelvotonta noine tuulivoimaslummeinensa. Koska Suomessa ei ole suoritettu tutkimuksia tuulivoiman haitoista ja terveysvaikutuksista, kannattaisi, ainakin jonkin verran, seurata kansainvälisiä tutkimuksia.

Olen syvästi tietoinen myös siitä, että tuulivoimayhtiöt väittävät ,että tutkimuksia on suoritettu. No joo... olenhan minäkin saanut yliopistossa tutkijakoulutuksen, jonka perusteella erotan sentään toisistaan mielipidekyselyn ja tutkimuksen.

Suomessa on vuosikausia suoritettu ns. syöpäseulontaa, jonka avulla on pelastettu tuhansia ihmisiä ennenaikaiselta kuolemalta. Mitenkähän seulonta olisi onnistunut, jos se olisi suoritettu kyselemällä jonkinlaiselta otosryhmältä, että onko sinulla syöpä. Jos ei joukkoon olisi sattunut ketään, jolla olisi jo diagnosoitu sairaus päällä, voitaisiin tehdä oletus, että syöpää ei ole olemassakaan. Näin siis siitäkin huolimatta, että tuosta otosryhmästä 10% saattaa myöhemmin kuolla syöpään.

 
Jos joku sattuu muistamaan kirjoituksiani tämän blogin syntymän alkuajoilta, niin muistaa kai myös sen, että olin silloin hyvinkin tuulivoimamyönteinen. Sanotaan, että tieto lisää tuskaa, ja kun alun alkaen olen ollut ”voimalaitosmies”, on mielenkiintoni suuntautunut erilaisiin energiavaihtoehtoihin. Olen hankkinut tietoa eri puolilta maailmaa ja vain ihmetellyt, kuinka välinpitämättömästi tämä energian suurkäyttäjämaa suhtautuu tutkimustyöhön. Tässä suhteessa me olemme vielä kehitysmaa. Mitä enemmän tietoa on kertynyt, sitä enemmän minusta on tullut kylähullu.

Kiistaton tosiasia on, että ilman veronmaksajien tukea ei tähän maahan rakennettaisi yhtään tuulivoimalaksi kutsuttua häkkyrää. Nämä myllyt ovat paitsi taloudellisesti kannattamattomia myös terveydelle haitallisia ja ainakin eläimille vaarallisia. Eiväthän ne mitään kauniitakaan ole. Esimerkiksi Saksassa eräissä turistikohteissa matkailu on vähentynyt peräti 20%, kun alueelle on alettu rakentaa tuulimyllyjä. Myös Saksa suhtautuu uusiin myllyihin hyvin varauksellisesti. Tuo on kuitenkin pointti, joka itseään matkailukaupunkina markkinoivan Kalajoenkin kannattaisi huomioida.

 
Onhan tämä vähän niin kuin se pakkasella housuihin lirahtanut pisu. Aluksi se voi lämmittää, mutta siten on kahta kylmempi. Vaikka jotain asiasta tiedänkin, tiedän myös, että eivät kunnalliset päättäjät minua usko. Siksi kehotankin vain ottamaan asioista selvää. Tuulivoimayhtiöiden lobbarit eivät taida olla niitä kaikkein luotettavimpia tietolähteitä, vaikka kulkevat ympäri maata koettaen aivopestä kunnallisia päättäjiä ja kansalaisia. En epäile heidän asiantuntemustaan, mutta epäilen heidän rehellisyyttään. Kukapa meistä puhuisi työnantajaansa vastaan, vaikka oma mielipide hieman poikkeaisikin?



Ei kommentteja:

Lähetä kommentti