lauantai 15. elokuuta 2015

Luetaan kuin piru Raamattua

Tilasto kertoo sitä ja tilasto kertoo tätä. Näinhän se on, että tilasto kertoo sitä, mitä tilastoidaan ja vain niille, jotka osaavat tilastoja tulkita. Sen verran innokkaita me suomalaiset olemme tilastoimaan, että melkein jokaiselle on ihan oma tilastonsa, joka kertoo suunnilleen sitä, mitä sen halutaankin kertovan. Tilastot ovat mainioita apuvälineitä uskon vahvistukseen, ja parhaiten ne toimivat silloin, kun lukija tai kuulija ei oikeastaan ymmärrä tilastoinnista yhtään mitään.

Kaipa se olisi yhtä onnellinen olotila kuin uskovaisella, joka nojaa johonkin Raamatun riviin ja on täysin vakuuttunut siitä, että juuri häntä odotetaan taivaan portilla ja jokseenkin kaikki muut joutuvat kadotukseen. Nyt vain sattuu olemaan niin, että maailmassa on satoja uskontoja ja miljoonia hänen kaltaisiaan, jotka melkein uskovat olevansa melkein ainoita.

Tuo edellä oleva pätee myös tilastointiin. Tietenkään ei ole niin, että usein kuultu hokema ”vale, emävale ja tilasto” pitäisi paikkansa, mutta ymmärrän, jos joku ei ymmärrä. Tilastot sinänsä ovat jokseenkin selkeitä, eikä niiden ymmärtäminen tuota monillekaan vaikeuksia. Kokonaan toinen asia on käsittää, mitä oikeasti on tilastoitu, ja tämä antaakin sitten mahdollisuuden manipuloida ihmisiä tilastojen avulla. Etupäässä manipulointia harrastavat fanaattisesti jotakin asiaa ajavat ihmiset. En hetkeäkään epäile, etteivätkö nämä manipuloijat hallitsisi tilastointia ja tilastomatematiikkaa sen alkeellisimmassa muodossa, mutta saattaisihan omien tarkoitusperien kannalta olla jopa virhe avata näitä tilastoja ihmisille, joiden halutaan uskovan omaan agendaan.

Minunkin niin pitkään jauhama maahanmuuttovastaisuus on erinomainen esimerkki siitä, miten tilastoja voidaan tulkita. Joku oli joskus kuullut, että myös minun elämääni kuului parikin jaksoa, jolloin olin asunut ulkomailla, mutta palannut takaisin Suomeen. Kun tämä sama henkilö oli itsekin asunut vuosikausia ulkomailla, hän päätyi kysymään minulta, onko hänet tilastoitu mihinkään ja jos on, niin mihin. Vastasin hänelle, että en ihan varmuudella voi sanoa mihin, sillä meillä harrastetaan niin monenlaista tilastointia, mutta epäilen, että sinut on tilastoitu ainakin ulkosuomalaiseksi, maasta muuttajaksi ja nyt jälleen maahanmuuttajaksi. Tähän ”mamu”-tilastoon siis päätyvät ne suomalaisetkin, jotka palaavat kotimaahansa. Jos nämä karsittaisiin pois, se ”kaunistaisi” kovasti tätä tilastoa, mutta se on aika vaikeaa varsinkin niiden kohdalla, jotka ovat onnistuneet hankkimaan jo jonkin muun maan kansalaisuuden.


Kyllä se siis niin on, että somali on somali, vaikka olisi kuinka savolainen.

Erityisen hauskoja ovat rikostilastot, jos tässä yhteydessä edes tuo sana ”hauska” on paikallaan. Ensimmäinen ongelma on se, mihin tilastoitavan rikoksen raja vedetään. Kun lopulta on saatu päätettyä, ettei ruoanjätteitä lautasilta ahminutta laitapuolen kulkijaa tähän tilastoon sotketa, tuleekin toinen ongelma. Eritelläänkö nyt ulkomaalaisten tekemät rikokset ja suomalaisten tekemät rikokset? Kun sitten poliisiylijohtaja on sanonut painavan sanansa, että ”eritellään”, törmätään jälleen ongelmaan: kuka on ulkomaalainen ja kuka suomalainen? Sitten lopulta päädytään siihen, että Suomen kansalaiset ovat suomalaisia ja muun maan kansalaiset muunmaalaisia. Nyt voidaankin todeta, että Ruotsi komeileekin ihan kärkisijoilla ulkomaalaisten tekemissä rikoksissa.  Miten se nyt näin on, kun aina olemme pitäneet ruotsalaisia vähän lepsuina kunnon ihmisinä? Pesunkestävää rasistia selitys ehkä kauhistuttaa. Oikeasti nämä konnat eivät olekaan ruotsalaisia, vaan Ruotsin kansalaisuuden hankkineita suomalaissyntyisiä paluumuuttajia.

Lopullisen järkytyksen näille ”maahanmuuttokriittisille” aiheuttaa sitten Suomen poliisi ilmoittamalla, että tilastoiduista ulkomaalaisten tekemistä rikoksista on puolet niiden ulkomaalaisten tekemiä, jotka eivät asu Suomessa, mutta ovat ehkä tulleet tänne rikollisessa tarkoituksessa. Enimmäkseen naapurimaista nämäkin.

Sellaisia ovat siis tilastot. Niihin vetoavien ja niitä tulkitsevien ihmisten olisi siis syytä miettiä, mitä soopaa he yrittävät syöttää ”uskovaisilleen.” On totta, että ”tilastot eivät valehtele”, mutta niihin vetoavan tulisi olla tietoinen niiden sisällöstä.

Varmuudella voimme uskoa, että jos tilastokeskus ilmoittaa, että viiden viimeisen vuoden keskilämpötila Suomessa on ollut X astetta, niin se on ollut X astetta. Jos sama instanssi kuitenkin ilmoittaa, että Suomeen on vuoden aikana muuttanut 5000 ihmistä ja Suomesta pois 15000 ihmistä, se ei tarkoita, että kyseessä on pelkästään ulkomaalaisten liikehdintä, vaan hyvin sekalainen joukko sekä suomalaisia että muunmaalaisia.


Uskokaa mihin tykkäätte, mutta olkaa uskossanne kriittisiä. Luottakaa myös siihen, että ainakaan täällä Suomessa ei yhdellekään ihmiselle ole annettu niitä valtuuksia, joilla taivaspaikkoja jaetaan. Taivaan portilla ei passia kysellä, joten jonoon vaan. 

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti