sunnuntai 16. elokuuta 2015

Kaiken maailman asiakirjoja


Silloin tällöin saan siivouskohtauksen, joka ei onnekseni ulotu laatikoita pidemmälle, vaikka vanhoja vaatteitanikin olen joskus inventoinut. Lopputuloksena yleensä se, että ne onnellisesti palaavat odottamaan aikaa, jolloin ne ehkä sopivat minulle. Yhä vielä elän unelmissa, että kerran vielä minusta tulee nuori ja komea.

Laatikoista löytyy myös kaikenlaista roinaa, jonka joskus jo olin ajatellut heittää pois, mutta nyttemmin olen keksinyt niille uutta käyttöä. Sijoitan ne henkilökohtaiseen muistomuseoon, jonka sitten vasta jälkipolvet saavat siivota pois.

Viimeisimmän muuton jäljiltäkin olen onnistunut säilyttämään kohtuullisen mitalikokoelmani, jota toki edelleen pidän arvossa, vaikka mitalit pääsääntöisesti ovat ajautuneet romun joukkoon, josta ehkä joskus päätökseni mukaisesti ne nostan ihmisten ilmoille ja sijoitan siihen museoon kunniapaikalle. Eiväthän ne mitä tahansa romumetallia ole, sillä on joukossa yksi SM-mitali ja pari muutakin SM-kilpailuissa hankittua mitalia. Arvokkaimpana pidän kuitenkin mitalia, jonka sain varusmiehenä ollessani, kun koko komppania oli kutsuttu kuulemaan pataljoonan komentajan juhlavaa julistusta. ”Teikarsaaren taistelijat ovat lahjoittaneet tämän plaketin luovutettavaksi yhdelle kunkin saapumiserän parhaista varusmiehistä. Se luovutetaan nyt alikersantti Ari Keroselle.” Toden totta täytyy myöntää, että en pitänyt itseäni erityisen ansioituneena, sillä yleensä olin valinnut, usean muun tavoin, sen pienimmän riesan tien. Teen mitä pitää, mutta muutoin yritän olla mahdollisimman näkymätön. Mitenpä tällainen 190 cm pitkä mies sitten on näkymätön!

 
Henkilökohtaisia muistoja herättivät kuitenkin kaiken maailman asiakirjat, joita matkan varella oli kertynyt. Oli erilaisia kulkulupia paikkoihin, joihin vain harvalla oli pääsy, mutta suurimmasta osasta oli jäljellä vain muistot. Oikein tosissani etsin lupaa, joka oikeutti kulkemaan Neuvostoliittolaisen ydinpolttoainetehtaan portista, mutta parhaalla tahdollakaan en sitä enää löytänyt. Olisinkohan joutunut jättämään sen Sillamäeltä lähtiessäni miliisille? Sellaista en kuitenkaan muista. Toki paljon muitakin asioita on muististani kadonnut, ja tuosta Neuvostoliiton ajasta muistoja tuo vain mieleeni yhä vieläkin voimassa oleva neuvostoliittolainen ajokortti.

 
Löysin myös toisen, vieläkin vanhemman asiakirjan: lehtimieskortin, jonka sanomalehti Lapin Kansa oli minulle antanut toimiessani lehden vakituisena avustajana 80-luvulla. Piti ihan istua miettimään, millaisia tilanteita tuon kortin taakse kätkeytyi. Ehkä joskus kerron joitakin hauskoja tapauksia, mutta nyt tyydyn vain ihmettelemään, mitä kaikkia ovia sai taikasanalla ”lehdistö” avattua. Uskokaa tai älkää, mutta onnistuin tuon kortin avulla välttymään kerran jopa sakoilta… tai ainakin luulen niin. Voihan se olla, ettei niitä sakkoja olisi muutenkaan tullut, mutta antakaa nyt ihmeessä minun pitää uskoni siihen, että joskus olen ollut niin merkittävä ihminen, ettei poliisikaan ole sakottanut.

 
Parhaiten kai minä merkittävyyteni tai merkityksettömyyteni tiedän, mutta oikeasti on joskus kiva muistella ja uskotella milloin mitäkin.

Ei aika miksikään ole muuttunut, mitä noihin dokumentteihin tulee. Kortit ovat nyt vain pienempiä ja muovisia, joten ne ehkä säilyvät parempina, jos vaikka onnistuisitte joskus säilyttämään. Jos joku muistaa sen pankkikirjan, johon pankkineiti kirjasi niin panot kuin ototkin ja vertaa sitä sitten nykyisiin pankkikortteihin, niin siinä se nykyisen ja menneen ajan ero parhaiten näkyy. Edelleen siis dokumentteja tarvitaan, vaikka luulisin nykytekniikan jo tarjoavan mahdollisuuden yhden tai korkeintaan kahden kortin järjestelmälle. Jostakin syystä vaan jokaisen instanssin täytyy leipoa oma kortti.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti