tiistai 5. tammikuuta 2016

Miksi vihreät vastustavat ydinvoimaa

Energia-asiat ovat ainakin meillä Suomessa mitä suurimmassa määrin poliittisia asioita. Tästä syystä minäkin olen kelpuuttanut aiheen tähän blogiini, vaikka ehkä joku saattaakin ajatella, että ei ainakaan ydinvoima tai tuulivoima voi mitenkään poliittista olla.  No on se.  Viimeisin ydinenergian aiheuttama todella kansamme kannalta hyödyllinen asia oli se, että Vihreät erosivat hallituksesta, kun eduskunta myönsi rakentamisluvan Pyhäjoen voimalalle.


Pariisissa pidettiin ilmastokokous, joka sai aikaan päätöslauselman, jonka mukaan ilmaston lämpeneminen rajoitettaisiin kahteen asteeseen. Sinänsä hyvä unelma, mutta vain unelma, johon pääseminen saattaa tuhoutua nimenomaan vihreiden vastustukseen. Näin ei suinkaan Suomessa, jossa vihreiden merkitys on varsin vähäinen, mutta oikeasti maailmassa on myös maita, joissa tuota nimeä kantavat puolueet  joilla on poliittistakin merkitystä.  Suomen Vihreiden kanssa näillä on yhteistä vain täydellinen tekniikan tuntemattomuus ja asioiden ymmärtämättömyys.



Eri puolilla maailmaa on lukuisia asiantuntija laitoksia, kuten esimerkiksi englantilainen Breakthrough Institute, joka on todennut, että nykyisitä tekniikoista vain ydinvoiman avulla voidaan tähän tavoitteeseen päästä. Niin sanotut uusiutuvat energialähteet vaativat niin paljon varmentavaa apuenergiaa, että hiilidioksidipäästöt saattavat todellisuudessa jopa nousta.  Vaikka siis hyvin tiedetään, että mikään muu tekniikka ei ole niin puhdasta ja saasteetonta kuin ydinvoima, ei edes kansainvälinen yhteisö ole uskaltanut nousta kapinaan tätä vihreää aaltoa vastaan. Uskotaan siihen, että vähän kerrassaan järki yksinkertaisesti voittaa. Tässä ei kuitenkaan ole ajateltu, että vastassa on porukka, joka ei ole tottunut kuuntelemaan järjen ääntä.

 

Tuo otsikon kysymys ”miksi vihreät vastustavat ydinvoimaa” saa todella monia ihmisiä mietteliäiksi.  Miksi vihreät siis vastustavat sitä ainoaa tekniikkaa, jolla päästään tulokseen jota he - ainakin niin sanovat - ovat aina halunneet.  No, enhän minä sitä voi tietää, kun en ole vihreä, mutta kyllä tuo asia minua on mietityttänyt.



Mitä nämä syyt voisivat olla? Myös englantilaiset ovat asiaa pohtineet, ja monet korkeasti oppineen professorikin ovat kanssani samaa mieltä. Ihan heidän luettelonsa tämä minun arvelulistani ei ole, mutta se voisi sitä olla. Ensimmäinen kohta onkin suoraan heidän listaltaan.

1.   Vihreiden teknillinen asiantuntemus ei riitä ymmärtämään kokonaisuutta.

2.   Jostakin syystä he pelkäävät ydinvoimaa, koska ydinpommilla on paha maine. 

3.   He luulevat, että tulevaisuudessa tekniikka kehittyy niin paljon, että kehitetään menetelmiä, jotka korvaavat ydinvoiman.



Aika vahvana vihreiden arvojen puolustajan itsekin itseäni pidän, mutta tunnen myös tekniikkaa joltisenkin verran.  Aiheuttaakohan tämä päässäni jonkin asteisen ristiriidan, sillä ”vain täydellinen tietämättömyys antaa täydellisen varmuuden.” Kun en ihan täydellisen tietämätön tästä energia taloudesta ole, niin en ole varma, että milloinkaan keksitään täysin ydinvoimaa korvaavaa menetelmää.



Luultavaa on, että näillä eväillä mennään vielä pitkälle seuraavaa vuosikymmentä. Senhän me jo tiedämme, että tällainen korvaava menetelmä ei löydy ainakaan tuulivoimasta eikä todennäköisesti myöskään auringosta.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti