perjantai 22. tammikuuta 2016

Aina vaan tuulivoima


Jossakin vaiheessa minä jo hellitin tuon tuulivoiman vastustamisen ja ajattelin, että menköön nyt tämäkin jäkipolvien vitsaukseksi, kun täällä ei ihan kaikki muutenkaan mene nappiin.  Ajattelin, että on kai täällä muitakin suhteellisen korkeasti koulutettuja tekniikan ammattilaisia kun vain minä.  Ovat lisäksi sen verran nuorempia, että elleivät nyt halua puuttua asioihin, niin maksavat siitä myöhemmin kalliin hinnan.  Uskon, että kaikki he kyllä totuuden tietävät, mutta vähemmällä pääsevät, kun antavat vihreiden vöyhöttää omaa vöyhötystään.  Kun Saksasta kantautuu kuitenkin ihan vääristelemättömiä ja Suomen median tulkitsemattomia suoria tietoja, jonka mukaan Saksa on pahoissa vaikeuksissa sähkönsä kanssa ja joutunee ilmeisesti taas kerran pomputelemaan ydinvoimapäätöstään enemmän kun nykyinen hallituksemme yhteiskuntasopimusta.  Päätin sitten kuitenkin tuoda julkisuuteen muutamia tietoja.

Loppiaisen jälkeinen päivä 07.01.16 on hyvä esimerkkipäivä.  Silloin klo 17.00 oli Suomen sähkönkulutus 15105 MW.

10874 MW:n teholla saatiin energiaa kotimaasta, mutta loput jouduttiin ostamaan Ruotsista, Venäjältä ja Virosta. Se oli hyvin lähellä sitä maksimia, jonka nämä maat pystyvät meille myymään, koska siirtolinjat toimivat kapasiteettinsa äärirajoilla.

Teoriassa meillä oli kotimaassa 260 tuulivoimalaa, joiden yhteenlaskettu teoreettinen teho on 630 MW. Olen usein kertonut, että tuulivoiman hyötysuhde parhaimmillaankaan ei ylitä 25%.  Tällä kertaa ei sitten päästy lähellekään sitä, vaan voimaloiden yhteenlaskettu teho juuri tuolloin oli vain 49 MW.  Se riitti reilusti voimaloiden omaan tarpeeseen, mutta ei juuri muuhun. Suurin tuulivoiman tuottaja Tuuliwatti seisotti kaikkia myllyjään. Syytä tähän en varmuudella tiedä, joten en syyllisty nytkään sitten trollaukseen ja väitä mitään, mistä en totuutta tiedä.  Sen verran ammattimiehenä kuitenkin itseäni pidän, että voin surutta väittää, että jos tuulimylly ei pyöri, se ei tuota sähköä.  Kulut kyllä pysyvät vakiona.

Ihan oikeasti on melko varmaa, että jos joku suomalaisista suurimmista voimaloista pysähtyisi, olisi Suomen energiahuolto lirissä. Ostosähköstä ei olisi apua, sillä kuten sanoin, siirtokapasiteetti ei riitä.  Kun Loviisan ydinvoimala tulee tiensä päähän joskus 2030, ollaan tilanteessa, jossa viimeistään tarvitaan kotimaista korvaavaa sähköä.

Eiköhän nyt jo kannattaisi vihreiden banderollien heiluttajien mennä Pyhäjoelle huutamaan "lisää ydinvoimaa", sillä nykytekniikka ei tunne mitään kehittyneempää, saasteetonta energiantuottotapaa. 

 
Pysyn edelleen siinä väitteessä, että tuuli on hyvää energiaa vain purjehduksessa.... jos ei kiire ole.

Olen saanut haltuuni muutamia tuulivoimaa käsitteleviä saksalaisia asiakirjoja ja voi hyvinkin olla, että referoin niitä joskus vielä, kunhan käännös valmistuu.  Lähipäivinä tulette saamaan tuulivoimayhdistyksen TEM:lle lähettämästä kirjeestä jäljennöksen, ellei joku keksi luokitella sitä salaiseksi. 

Katsotaan mitä aika tuo tullessaan. 

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti