Suomen viranomaiset ovat nyt keksineet aivan uuden menetelmän vaikeuttaa maahanmuuttajien kotoutumista perustamalla ns. pizzapoliisin. Varmasti on tarvittu suuri määrä tutkimustyötä ja veronmaksajien rahojen tuhlausta, että lopulta on onnistuttu vetäisemään raja kuuteen euroon. Jo ammoisina aikoina poliisi on epäillyt, että halvimpia pizzoja pyörittävät pizzakokit ovat ulkomaalaisia, sillä onhan kaikki muukin ruoka ulkomailla halvempaa kuin Suomessa.
Olikohan se Kausalassa, Iitissä tai
jossakin siellä päin, kun haastattelin erästä pizzerian pyörittäjää. Saaplarin
”mamu” oli saanut yrityksensä pyörimään paikassa, jossa moni suomalainen oli
yrittänyt, mutta päätynyt joko konkurssiin tai muuten vain toiminnan
lopettamiseen. Kyllä minä tätä vähän ihmettelin, vaikka aikoinani Ruotsissa
työskennellessäni olinkin oppinut huomaamaan, että eivät suomalaiset juurikaan
sen ahkerampia ole kuin muutkaan ulkomaalaiset. Suomalaiset tekivät siellä
pääsääntöisesti kaikki paskatyöt, niin kuin muutkin ”mamut”, mutta eivät he
siinäkään parempia olleet kuin ”juksut, krekut tai turkkilaiset”. Enemmänkin
vaikutti siltä, että he olivat vain sekoittaneet kaksi samalla kirjaimella
alkanutta sanaa keskenään. Nämä sanat oivat ahneus ja ahkeruus.
Kun Iitissä pizzoja pyörittävältä
”mamulta” kysyttiin, että miten tämä oli mahdollista, tämä vastasi
yksinkertaisesti: ”Työhän se ainut poppakonsti on. Koko perhe on yrityksessä
mukana, ja kun aamulla lähtee töihin ja illalla lopettaa, niin siinä se juju
piilee. Täytyy vaan tehdä pitkää päivää ja panna puoti kiinni vasta sitten, kun
viimeinenkin asiakas on lähtenyt. Joskus se saattaa kyllä käydä hieman
voimille, mutta kun suomalaisten työllistäminen on niin vaivaloista ja
kallista, on mentävä näillä eväillä. Ajakaa vaan meidät ulkomaalaiset pois
täältä, jääpähän tähänkin tyhjää liiketilaa.”
Henkilökohtaisesti en osaa riidellä
siitä, onko pizzan oikeampi hinta 6 euroa vai 8 euroa vai jotain aivan muuta.
Kyse onkin varmaan siitä, mitä tällä rahalla saadaan. Epäilen, että sellaisia pizzoja,
joita ulkomailla olen syönyt, ei varmasti noilla hinnoilla. Turkkilainenkin pizzakokki
joutuu Suomessa paistamaan suomalaisia lättyjä. Niitä saa muutamalla eurolla,
ja hintojen vaihtelu johtuu kahdesta jo aikaisemmin mainitusta sanasta… ahneus
ja ahkeruus.
Se, mikä minut tässä herättikin,
ehkä vähän kiukuttikin, on suomalaisen viranomaisen valinta -juuri pizza - vainon kohteeksi. On yleisesti
tunnettua, että pizza on tuontituote ja useat pizzerioiden omistajat ovat
ulkomaalaisia. Pääsääntöisesti vaino siis kohdistuu heihin. Juuri siihen
ahkerimpaan ”mamuryhmään”, joka tuo työtä ja hyvinvointia Suomeen. Minun
käsitykseni on, että pizzan hinnalla ei voida erotella huijaria kunnon
yrittäjästä. Saattaa hyvinkin olla, että 6 euron pizzojen valmistajat kiertävät
veroja, muta yhtä suurella todennäköisyydellä myös 8 euron pizzojen myyjät sitä
tekevät. 8 euron pizza-kauppias vain kiertää pari euroa enemmän. Luulen
kuitenkin, että tuolta sektorilta ette kunnon konnia napaa, vaan vaikeutatte
”mamujen” kotoutumista. Voihan se ollakin tuon idean isän ajatus, sillä kyllä
rasisteja löytyy myös viranomaisista.
Yksi suuri veronkiertäjäryhmä
löytyy muuten markkinamiehistä, jotka myyvät tavaraa toreilla eivätkä kovin
kärkkäitä ole kuitteja tyrkyttämään ja vain harvalle kelpaa pankkikortti. No,
totuuden nimessä …. pikkunilkkejä ovat nämäkin.
Taidan lähteä tästä syömään kuuden
euron pizzan. Kalliimpaan ei ole varaa, kun täytyy maksaa pizzapoliisien palkka.
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti