tiistai 14. huhtikuuta 2015

Ulkomaalaista hapatusta

Suomalaisilla on tapana ottaa oppia ulkomailta juuri silloin, kun se on todella kansallisen etumme vastaista. Joskus olen jopa hämmästynyt, että ihan järkevältä vaikuttavat ihmiset kuvittelevat, että Suomen olosuhteet ovat täysin verrattavissa kaikkiin maailman maihin. Puuttuu vain, että aletaan rakentaa vuorovesivoimaloita, joita jossain päin maailmaa on.

En minä usko, etteikö esimerkiksi vihreissä olisi ketään, jonka ymmärrys riittäisi tajuamaan tuulivoiman hyödyttömyyden ja sillä tuotetun energian kalleuden. Näennäisesti voidaan kuitenkin hämätä ihmiset uskomaan, että tällä todella olisi joku taloudellinen merkitys.

No oikeasti se onkin totta. Kyllä sillä taloudellinen merkitys onkin, jopa kansantaloudellinenkin, sillä se tulee todella kalliiksi ja lisää suomalaisten tuontia ulkomailta. Kerronpa tässä nyt sitten esimerkiksi tämän Kalajoen tuulipuiston tarinan.

Seurasin Kalajoen satamassa yhden torniin tarvittavan putkenpätkän lastausta. Putki oli tuotu ulkomailta, niin kuin kaikki voimaloihin tarvittavat osat. Ennen kuin yksikään torni on pystyssä, siihen on tarvittu noita putken pätkiä peräti viisi kappaletta. Laivaus Suomeenkaan tuskin on ollut aivan ilmaista, mutta yhden pätkän kuljetus satamasta rakennusalueelle maksaa varmasti omakotitalon verran. Saattaa olla, että suomalainen työ sitten rajoittuukin tuohon rahtaukseen. Toki on mahdollista, että myös osien nosto on suomalaista työtä, mutta täkäläiset asentajat ovat kyllä ulkomaalaisia. 

 
Kun siis miljoonia maksavan laitoksen rakentavat ulkomaalaiset asentajat ulkomaalaisista osista, jää suomalaisten ihmeteltäväksi vain se, miksi ylipäätään syydetään rahaa noihin myllyihin, joiden kyky tuottaa sähköä on vähintäänkin kyseenalainen. Kuvaavaa onkin erään latvialaisen asentajan ihmettely, miksi me rakennamme näitä myllyjä ydinvoimalan viereen. Eihän siinä kansantaloudellisesti ja yleensäkään taloudellisesti ole mitään mieltä, mutta kyse on siitä, että tuulivoimayhtiölle tämä on kannattava bisnes niin kauan kuin veronmaksajat maksavat yhtiön katteen. Luulen, että jopa vihreätkin ymmärtävät tuon yhtälön. Kansan hämääminen tuulivoiman edullisuudella onkin varsinaista populismia. Suomalaisia tuulivoima työllistää ainoastaan myllyjen purkuvaiheessa, joka tapahtuukin aika pian rakentamisen jälkeen. Koko elinaikanaan ei tuulivoimala pysty tuottamaan edes rakennus- ja purku kustannuksia, mutta voimayhtiöt saattavat kirjata kassaansa runsaasti veronmaksajien rahoja.

Kyllä meille veronmaksajille taitaa jäädä vain luu käteen.

Tämänhetkinen energiapoliittinen näkemykseni on, että ydinvoimaa tarvitaan kasvavan kulutuksen vuoksi ja myös tuonnin korvaamiseksi. Vesivoima on jo lähes kokonaan rakennettu ja se on kuitenkin ollut ainut ydinvoiman kanssa kilpaileva vaihtoehto.

En voi mitään. Kalajoelle rakennetaan tuulivoimapuistoja ja tuohon naapuriin saadaan ydinvoimala. Toki sinnekin tulee asentajia ja osia ulkomailta, mutta myös suomalainen työ on moninkertainen tuulimyllyihin verrattuna. Energian tuotto onkin sitten jo moni satakertainen.

Saas nähdä, tarvitaanko ydinvoimalla tuotettua sähkö vielä näiden tuulimyllyjen pyörittämiseenkin. Näin epäilivät saksalaiset, jotka ovat käyneet omaa ”eipäs juupas”-leikiään jo muutaman vuoden.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti