torstai 27. marraskuuta 2014

Monet maailman kulttuurit


Vaikka nyt en välttämättä ihailekaan maailman metropoleja, en ole koskaan lakannut niitä ihmettelemästä. Vaikka Lontoo on Suomesta katsottuna todella iso kaupunki, ei se ihan suurin ole maailman mittakaavassa. Varmaan moni Tyrnävän isäntä saisi kuitenkin miettimistä ruuhkan aikana Victorian asemalla kielten ja eriväristen ihmisten keskellä. Kyllä nämä kaikki töihin kiirehtivät, sillä erehdyt kovasti, jos kuvittelet heidän kiiruhtavan sosiaaliluukulle. Eivät myöskään olleet menossa terroritekoja tekemään, eivätkä pankkeja ryöstämään. Kurjaa, että täytyi uskoa tuohon paikallisten väitteeseen, että töihin ovat menossa.

 

Kyllä Lontoo on todellinen monikulttuurisuuden sulatusuuni, sillä siellä on paitsi kymmenen miljoonaa asukasta, niihin tuohon joukkoon mahtuu 270 eri kansallisuutta, jotka muodostavatkin kolmanneksen kaupungin väestöstä. Kaikki ihmiset, säätyyn ja ihonväriin katsomatta, paitsi tuntuivat tulevan hyvin toimeen keskenään, niin olivat erittäin ystävällisiä ja avuliaita meitä ”mamuja” kohtaan.

Kun nyt olen kotoisin täältä Kalajoelta, jossa minäkin olen ”mamu”, ihmettelin suuresti, miten 10 miljoonaa ihmistä voi tulla noin hyvin toimeen keskenään, kun täällä maailman navalla 10 henkeä tuntuu liian suurelta ryhmältä.

Päätinpä ottaa asiasta selvää.

Etsin käsiini aidon britin. Tilasto piti paikkansa, sillä jo toisella kerralla pääsin juttusille oikean engelsmannin kanssa, ja kävimme seuraavan keskustelun:

-   - Päivää, mä olen Arska Suomesta. Olen tässä ihmetellyt, miten onnistutte tuleman toimeen tuon rikollisen ja epäsosiaalisen aineksen kanssa, jota näyttää liikkuvan täällä vapaana.

-   - Ei, ei meillä sellaiset saa olla vapaana. Eikö teillä Suomessa tunneta ollenkaan vankilajärjestelmää? Kyllä meillä huligaanit ja rasistit suljetaan ilman muuta lukkojen taakse. Kunnon ihmiset tulevat kyllä keskenään toimeen.

-  - Niin niin, mutta nuo mustat?

-   - Heh, heh. Eiväthän he ole mitään rasisteja. He ovat ulkomaalaisia, jotka ovat tulleet tänne töihin. Auttavat Britannian kansantaloutta kasvamaan hieman muuta Eurooppaa nopeammin. Oikeastaan emme tulisi toimeen ilman heitä. Emme ilman mustia, ruskeita tai keltaisia ihmisiä, jotka paitsi jakautuvat lähes kolmeensataan kansallisuuteen, niin myös yli sataan uskontokuntaan. Brittiläinen yhteiskunta on sallinut heille oman uskontonsa harjoittamisen, sillä se on usein heille tärkeä, eikä siitä ole mitään haittaa yhteiskunnalle.

-   - Eivätkö todellakaan ole ongelma?

-   - No aluksi kyllä, sillä työelämään sopeutuminen oli vaikeaa. Sitten me kekseliäät britit keksimme keinon. Ruvettiin systemaattisesti kotouttamaan heitä, ja nyt he muodostavat osan tätä yhteiskuntaa, kuten olet ehkä huomannut. Ei pienintäkään ongelmaa. Jos ongelmia aiheutuu, ne aiheutuvat siksi, että myös meillä on pieni rasistien joukko, joka silloin tällöin saattaa aiheuttaa rettelöitä. Monesti nämä huligaaniteot sitten pannaan vierasmaalaisten tiliin.

 




Tällaista jutteli siis aito britti. Jotain tällaista osasin kyllä odottaakin, kun ihan en ensi kertaa Suomen ulkopuolella ollut. Paluumatkalla taksissa sitten halusin varmistaa asian, joten kyselin vielä taksikuskilta, joka myös oli englantilainen ja sain suunnilleen saman vastauksen.

-  - Ulkomaalaisista on paljon hyötyä meille. Meillä, niin kuin kaikilla sotaa käyneillä mailla alkaa olla alijäämäinen huoltotase. Emme mitenkään voisi saada edes eläkkeitä ilman tuota kansanryhmää, joka sitä paitsi tekee kaikki ne työt, joita englantilaiset eivät viitsi tehdä.
-          
Niin, että näin näkevät asiat englantilaiset. Jotenkin tuntuu, että me suomalaiset olemme tavallista tyhmempiä. Meidän ”mamuongelmamme” onkin ilmeisesti siinä, että tuskinpa tänne kovin moni haluaa tulla lunta lapioimaan ja kuuntelemaan rasistisia herjoja ja vääriä todistuksia lähimmäisistä ja lähimmäisten lastenvaunuista.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti