maanantai 23. kesäkuuta 2014

Mitä Jeesus opetti


Maailma on täynnä erilaisia uskontoja, joista hyvin monet pohjautuvat Raamattuun. Raamatun sanomasta ollaankin sitten jo hyvin montaa mieltä, ja melkein kaikilla kirkkokunnilla ja lahkoilla on omat tulkintansa tästä teoksesta. Jehovan todistajat Suomessa ovat jopa tehneet oman käännöksensä siitä, koska ovat oivaltaneet, että kyseessä on käännöskirjallisuus, jonka lukuisat erilaiset tulkinnat voivat johtua pelkästään erilaisista käännöksistä. Aivan poikkeuksetta jokainen uskontokunta ja lahko on syvästi vakuuttunut siitä, että juuri he ovat oikeassa ja kaikki muut maanpäällä elävät ihmiset täysin väärässä.


Minä pidän kyllä Raamattua pyhänä kirjana, koska sen opetuksissa ei mielestäni ole mitään väärää. Raamatun historiaan hieman perehtyneenä suhtaudun kuitenkin skeptisesti väitteeseen Jumalan sanasta. En vain yksinkertaisesti voi uskoa siihen, että joku ukkolauma voi päättää, mikä on Jumalan sanaa ja mikä taas ei. Samoin kun en usko siihen, että helluntailaisilla tai ”jehovilla” on oikeus päättää, kuka on oikeauskoinen ja kuka vääräuskoinen.

 Biblia, 1642

Raamattuun hyväksyttävät tekstit nimittäin päätti vuonna 397 pidetty ”kirkolliskokous” Karthagossa. Se kanonisoi Uuden testamentin ja päätti, mitkä tekstit jätettiin raamatun ulkopuolelle.

On kyllä totta, että olen ortodoksi, mutta en ole sitä siksi, että luulisin sieltä löytyvän sen autuuden. Olen ortodoksi siksi, että en voi olla monen uskontokunnan jäsen. Ortodoksisuus tarjoaa minulle kaikki ne puittee,t joita juuri minä tarvitsen hiljentymiseen ja mietiskelyyn, jotka ovat minun uskoni perusta. En tarvitse kielillä puhumista, enkä ylenmääräisiä ylistyksiä. Minulla ei ole mitään muita kirkkokuntia vastaan, enkä arvostele heidän tapaansa palvella Jumalaa. 


Allah on arabiankielinen sana, joka tarkoittaa jumalaa. Siis myös muslimit ovat jumalaan uskova kansakunta, ja monet heistä ovatkin hyvin hartaita ja kunnollisia ihmisiä. Heidän pyhä kirjansa on Koraani, joka kirjoitettiin noin 500 vuotta myöhemmin kuin Raamattu, joten ei siis ihme, että noin 30% Koraanin teksteistä on melko suoria lainauksia raamatusta. Koraani on Raamattuakin vaikeaselkoisempi kirja, joten se on antanut mahdollisuuden varsin monien suuntauksien muodostumisen. On ihan totta, että jotkut näistä suuntauksista ovat taipuvaisia väkivaltaan, mutta siitä tuskin voidaan syyttää niitä ihmisiä, jotka haluavat elää rauhassa ja joista monet ovat joutuneet pakenemaan kotimaastaan. Täysin kristillisen opin vastaista on, jos emme ole valmiita tarjoamaan suojaa näille ihmisille.

Jopa Jeesuksen persoonaan on kohdistettu monia arvailuja, jopa epäilyjäkin. Se ei kuitenkaan poista sitä historiallista tosiasiaa, että tämänniminen henkilö eli muinaisessa Israelissa ja jakoi kansalle moraalista oppia. Koko oppi voidaan kiteyttää seuraaviin dogmeihin, joita myös käskyiksi nimitetään:

1.     Minä olen herra sinun Jumalasi, äläkä pidä muita Jumalia.
2.     Älä turhaan lausu herran, sinun Jumalasi nimeä.
3.     Muista pyhittää lepopäivä.
4.     Kunnioita isääsi ja äitiäsi.
5.     Älä tapa.
6.     Älä tee huorin.
7.     Älä varasta.
8.     Älä lausu väärää todistusta lähimmäisestäsi.
9.     Älä tavoittele lähimmäisesi omaisuutta.
10.   Älä himoitse lähimmäisesi puolisoa, työntekijöitä älä mitään mikä hänen on.

Tämän lisäksi on olemassa ns. rakkauden laki, joka sanoo: ”Rakasta Jumalaa yli kaiken ja lähimmäistä niin kuin itseäsi.”

Sinä päivänä, kun ihmiset pystyvät noudattamaan noita oppeja, on maassa rauha ja ihmisillä hyvä tahto.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti