maanantai 11. elokuuta 2014

Urheilun tukipaketit


En juurikaan lue toisten blogeja, jotka oletan kannaltani hyödyttömiksi ja joiden uskon sisältävän pääosin pelkkää potaskaa. Pitkästä aikaa vilkaisin kuitenkin Erkin blogia ja totesin, että ei se ainakaan joka kerta ole tyhjää puhetta. Kyllä minäkin ihmettelen asioita, joista Erkki on kirjoittanut, jos ne ovat totta. Oletan, että kaikelle on selityksensä, joten mielenkiinnolla jään kuuntelemaan, miten Kalajoen kaupunki on tukenut vieraspaikkakuntalaisia urheiluseuroja tai Porin jazz-festivaaleja. En katso olevani kaupungin päättäjä, mutta veronmaksaja kumminkin, ja luulen olevani oikeutettu tämäntapaisiin tietoihin samoin kun muutkin kaupunkilaiset. Vaikka paljon olen tätä maailmaa nähnyt ja monenkin järjestön toimintaan osallistunut, en ole vielä törmännyt kuntaan tai kaupunkiin, joka ilman perusteltua syytä tukee toisen paikkakunnan yhdistyksiä. Näin siis oletan nytkin olevan. Kyllä mielestäni kuitenkin veronmaksajilla on oikeus tietää miten heidän rahojaan käytetään.

Oletettavaa on, etteivät kaupungin toiminta-avustukset ole yksittäisten aloitteiden varassa, vaan kaupungilla on selkeä järjestelmä, jolla järjestöjä tuetaan. Esimerkiksi erityisen hyvin menestyneen urheilijan kaupunki voi kyllä palkita yleensä valtuuston hyväksymällä tavalla. Tällaisen palkinnon tulee kuitenkin olla kohtuullisessa suhteessa suoritukseen. Esimerkiksi Myrskylän kunta lahjoitti aikoinaan kaksi kultamitalia Münchenin olympialaisista tuoneelle Lasse Virenille tontin, johon Virenin fanit rakensivat sitten omakotitalon. Tämä on varsin yleinen ja hyväksyttäväkin tapa palkita näitä menestyneitä urheilijoita. Joku SM-tason menestys voidaan kuitata mitalilla ja pullakahveilla.

Kyllä minä tässä suhteessa poikkeuksiakin näen. Silloin kyse on erityisen merkittävästä työstä urheilun hyväksi, tai joukkueesta, joka on tuonut ja oletettavasti tuo mainetta ja kunniaa paikkakunnalle. Ehkä tässä tapauksessa tulisi kysymykseen ylimmälle sarjatasolle noussut lentopallojoukkue ja sen valmentaja Shailen Ramdoo. Ihan heti ei muita tule mieleen.

 
Selatessani esitystä uudeksi liikuntalaiksi tuli kyllä mieleeni moniakin asioita, joilla urheilijoiden edellytyksiä menestykseen voitaisiin parantaa, mutta minulla on aihetta olettaa, että kaupungin johtavat virkamiehet tutustuvat tuohon lakiin ennen päätösten tekemistä. Johtavana periaatteenahan on se, että kunta järjestää puitteet ja seurat toteuttavat toiminnan. Lentopalloilijoiden puitteet eivät ihan samaa luokkaa ole kuin esimerkiksi jääkiekkoilijoilla, mutta uskon Kalajoen kaupungin itsekin huomaavan tämän epäsuhdan. Toki jääkiekko on Suomessa melkein kansallisurheilun asemassa, mutta tosiasiassa varsin pieni laji lentopalloon verrattuna. Tosiasiassa olen kuitenkin valmis tarjoamaan myös jääkiekkoilijoille erikoisbonuksen heti, kun he ylittävät SM-liigan rajan.

Ihan lähiaikoina ei kalajoella taida muita joukkueita olla.

Myös yksilölajien Euroopan mestareille ja olympiamitalisteille voisin bonusta suositella, mutta aika kitsas olisin ylipäätään ammattiurheilijoiden suhteen. On se oikeasti niin, että emme me esimerkiksi erityisen lahjakasta muurariakaan palkitse siitä, että hän hoitaa työnsä hyvin.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti