keskiviikko 2. syyskuuta 2015

Viina, tupakka ja tuulimyllyt


Sellaista se elämä on. Jos uskot jotakuta Pekka Pensasta, niin kuolema vaanii juuri nurkan takana ja todennäköistä on, että margariinin syöjällä on kova työ selviytyä hengissä edes elämänsä loppuun asti. Meillä suomalaisilla on kuitenkin se onni, että tuossa aivan naapurissamme on tuo Ruotsi! Jos onnistut selviämään vielä seuraavan vuosikymmenen, niin ”tuore ruotsalaistutkimus” osoittaa, että välittömän kuoleman aiheuttaakin raparperin nauttiminen raakana. Niin että ei muuta kuin raparperit pois, ja taas on seuraava vuosikymmen taattu.

No, pois vitsailu, sillä kyseessä on todella vakava aihe. Muistan hyvin sodanjälkeisen ajan, jolloin isännät istuivat tuvan nurkassa pössytellen ” Pölli-Saimaata, josta ainut merkittävä haitta oli se, että huoneet olivat niin täynnä savua, että ei toiselle puolelle nähnyt. Kukaan ei kuitenkaan puhunut tupakanpolton vaarallisuudesta. Minunkin isäni oli lähes ketjupolttaja ja kuoli viisikymppisenä. Mies kun oli myös sotainvalidi, niin kaikki panivat tuosta kuolemantapauksesta syyn sodan niskoille, josta oli kulunut jo vuosia, mutta kiistatta sen aiheuttamia kuolemantapauksia sattui yhä vielä. Tämän päivän vääjäämätön tietämys kuitenkin todistaa, että sotaakin vaarallisempi tappaja on tupakka. 

 
Sodan seurauksena pidettiin myös 50 – 60-luvulla miesten runsasta alkoholinkäyttöä. ”Viideltä saunaan ja kuudelta putkaan” oli totuus muuallakin kuin Irwinin lauluissa. Asuin siihen aikaan pienessä teollisuustaajamassa Vaajakoskella, ja täytyy myöntää, että kännissä hoippuva ”naapurin setä” oli yleinen näky viikonloppuisin. Siihen aikaan käytiin SOK:n yleisessä saunassa, ja viimeistään pukuhuoneessa korkit sitten narahtivat aloittaen miesten matkan kohti putkaa. Siihen aikaan alkoholismia hoidettiin lähes yksinomaan sillä, että poliisi korjasi hoipertelevat miehet putkaan selviämään, josta he sitten syvää katumusta tuntien hissuttelivat koteihinsa. Joitakin kaikkein pahimpia tapauksia joskus kuljetettiin myös mielisairaaloihin. Toki noita asioita jo silloin pidettiin pieninä ongelmina, mutta sodan syytä kaikki. Näin tuntui yleinen mielipide olevan.

 Piirros: Erkki Tanttu, kirjassa
Naura makiast meijän mukan ! Evakko- ja karjalaishuumoria sodan ja rauhan vuosilta.

Varmasti sodalla olikin osuutensa, mutta selvästi on myös todistettu, että nämä kaksi,pahimmillaankin paheeksi luokiteltua asiaa ovat myös kaksi yleisintä ennenaikaisen kuoleman syytä. Ne ovat myös Suomen kalleimpia asioita ja tosiasiallisesti aiheuttavat meidän työvoimapulan, joka jo nyt alkaa näyttäytyä. Terveydenhoitohenkilöistä on pulaa. Tupakka ja alkoholi aiheuttavat nimittäin eniten sairauksia, joiden hoitaminen maksaa yhteiskunnalle huomattavasti enemmän kun niiden tuomat verotulot. Näihin lukuihin ei ole edes laskettu krapulan aiheuttamia poissaoloja, eikä huonontunutta työtehoa. Puhumattakaan tupakkatauoista, joita ilman muuta pidetään ”saavutettuna etuna”. Jos vähänkin järkeä käytämme, niin etuhan se ei ole kellekään.

Tupakkasairauksien hoitokulut ovat juuri näinä päivinä nousseet jopa alkoholihaittojen hoitoa korkeammiksi. Liekö kyse sitten tilastoinnista vai tosiasiasta, mutta nämä kaksi ryhmää ovat selvästi yli muiden.

Saksalaiset ovat nyt sitten löytäneet kolmannenkin sairauksia aiheuttavan tekijän, joka meillä Suomessa on vielä melko tuore asia. Se on tuulivoimaloiden aiheuttama matalataajuinen melu, johon hyvin suuri osa saksalaisista altistuu. Sen jälkeen, kun tieteelliset faktat osoittivat todeksi sen, että tuulimyllyt todella värähtelevät noilla taajuuksilla ja että 20% ihmisistä on näille äänille niin allergisia, että saattavat sairastua jopa kuoleman johtaviin sairauksiin, on lähes 700 yhteisöä noussut vastustamaan myllyjen rakentamista ja vaatii jopa rakennettujen myllyjen purkamista. 


Meillä Suomessa ei olla vielä niin pitkällä, mutta saksalaistutkimukset pitäisi ottaa heti vakavasti ja lopettaa noiden väkkäröiden rakentaminen, välittömästi. Meille Kalajoelle näitä puistoja on suunniteltu lisää, mutta jos myönteisiä päätöksiä rakennusluville annetaan, niin kyllä kaupungin viranomaiset tekevät sen ihmisten terveyden kustannuksella. Eiköhän olisi kohtuullista ainakin odottaa myös kotimaisia tutkimustuloksia, sillä rakentamatta jättäminen on purkamista halvempi vaihtoehto.  

1 kommentti:

  1. Niin, kannattaisi ottaa oppia muiden virheistä eikä jästipäisesti toistaa niitä.

    VastaaPoista