maanantai 4. kesäkuuta 2018

Presidentin oikeudet

Aina minä olen Sauli Niinistöä äänestänyt niin kauan kuin hän on ehdokkaana ollut, mutta edes se ei tarkoita sitä, että hyväksyisin mitä tahansa hänen tekemisiään. Toki minulla ei ole oikeutta puuttua niihin, mutta eipä ole Niinistölläkään oikeutta puuttua minun henkilökohtaisiin mielipiteisiin eikä minun vakaumukseen.

Tasavallan presidentin valtaoikeuksia on jo paljon karsittu. Kyllä fiksun lakimiehen pitäisi tajuta, mihin hänellä ei alun alkaenkaan ole oikeuksia. Hänellä ei ole oikeuksia puuttua kenenkään ihmisen henkilökohtaiseen vakaumukseen, täysin riippumatta siitä, mitä ihminen tekee työkseen.  Tässä maassa on uskonnonvapaus, ja se pitäisi presidentinkin tietää.  Jokaisessa uskonnossa on asioita, jotka ovat pyhiä juuri sille mainitulle uskonnolle. Timo Soini on katolinen ja abortti on tässä uskonnossa kielletty asia.  En ollenkaan käsitä, miksi Timo Soini ei saisi olla abortinvastaisessa tilaisuudessa yksityishenkilönä.

Tästä asiasta en minäkään ole Soinin kanssa samaa mieltä, enkä hyväksyisi sitäkään, jos hän esiintyisi siellä Suomen valtion edustajana ja ministerinä. Ei siis niin, mutta kyllä ministerilläkin pitää olla oikeus myös yksityiselämään, eikä siihen pitäisi olla kenelläkään nokan koputtamista.

Tuskinpa kukaan voi väittää, että Timo Soini olisi hoitanut ministerin tehtävänsä huonosti.  On selvä, että hänen tulee ministerinä noudattaa hallitusohjelmaa, mutta se ei sido katolista Timo Soinia elämään uskontonsa mukaan. Kun Soini valittiin ulkoministeriksi, lienee hänen uskonnollinen vakaumuksensa ollut kaikkien tiedossa. Se ei missään vaiheessa ole vaikeuttanut hänen työtään.  En voi sanoa olevani abortin kannattaja, mutta hyväksyn sen. Timo Soini ei hyväksy, ja kunnioitan hänen mielipidettään. Kyllä minä odottaisin samaa kunnioitusta myös ministeritovereilta ja tasavallan presidentiltä. 


Ymmärrän, että sinisten hallitusryhmä on tavallista voimakkaamman kritiikin alla, mutta minun mielestäni selvinnyt loistavasti.  Loistavasti siitäkin huolimatta, että puuttumiskynnys on ollut huomattavasti alhaisempi kuin muilla puolueilla.

Sellaistahan se on, että hallituksen pitää noudattaa hallitusohjelmaa, eikä se aina ole äänestäjien mieleen.  Tästä johtuu yleensä se, että hallituksessa olo näivettää kannatusta.  Luulenpa, että ei Rinteen lupamaa satastakaan näy missään, jos demarit selviytyvät hallitukseen.


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti