perjantai 6. maaliskuuta 2015

Pidä mölyt mahassasi

Aika ajoin saamme osallistua keskusteluihin jonkun poliitikon möläytyksistä, jotka eivät ihan välttämättä ole hänelle eduksi. Joskus joku ihmettelee ”mamujen” lastenvaunuja ja toinen taas päivittelee sitä, miten kukaan voi tulla toimeen alle 3000 € kuukausituloilla. Paitsi että molemmat asiat kertovat täydellisestä tietämättömyydestä, niin myös vieraantumisesta normaali-ihmisen arjesta.

Olen aina pitänyt titteleitä ”konsultti” ja ”poliitikko” peitetitteleinä ihmisille, jotka eivät oikeasti osaa mitään. Tietysti se on vain minun käsitykseni asioista, ja toki myönnän, että jos ihminen hankkii elantonsa jommallakummalla hommalla, on hän ainakin jossakin määrin sitä osasipa jotain tai ei.

Poliitikoksi en ole koskaan itseäni mieltänyt enkä nimittänyt, vaikka ehkä siihenkin olisi ollut joskus aihetta. Monessakin asiassa olen kyllä konsultoinut toisia ihmisiä, mutta silloin on ollut kyse jostakin ammatillisesta asiasta, jonka olen tiennyt osaavani. Titteliä ”konsultti” en kuitenkaan ole ominut, johtuneeko se siitä, että pidän sitä jonkinasteisena kirosanana, vaiko siitä, että minulla on ihan oikeitakin titteleitä.

Kun nyt vaalit lähestyvät ja liikkeellä on taas kaiken karvaisia itsensä kehujia, puen minäkin nyt sitten tämän konsultin takin päälleni ja alan konsultoimaan näitä poliitikon tittelin alle kätkeytyviä kansanedustajia ja kansanedustajaehdokkaita. Ihan pikkuisen olen tällekin alalle saanut kokemusta kansanedustaja ehdokkaan vaalipäällikkönä toimiessani.

Pääsääntö on, että pidä mölyt mahassasi. Tämä tarkoittaa, että harkitsen viisi kertaa onko sanomasi totta ja tiedätkö todella mistä puhut. Ole kuinka vihreä tai punainen tahansa, älä vastusta tai kannata mitään, mistä et mitään ymmärrä. Älä myöskään vähättele tilastoja väittämällä niitä ”emävalheiksi”, sillä yllätyt varmaan, kun havaitset, että ne ovatkin totta. Suurin osa ihmisistä uskoo niihin. Ne nimittäin ovat pääsääntöisesti totta, joten jos ne ovat mielestäsi epämiellyttäviä, ole vain ”viisaasti hiljaa”.

Älä syytä toisia ihmisiä mistään, on myös eräs menestymisen pääsääntöjä. Kyllä tuo vanha totuus pitää paikkansa, että kun yksi sormi osoittaa naapuria, ainakin kolme sormea osoittaa sinua itseäsi. Ne ovat niitä sormia, joihin kilpailijasi tarttuvat.

Pahin on ongelmasi silloin, jos sinulla sattuu olemaan rikollinen menneisyys. Kaikki ihmiset eivät ole helluntailaisia, joihin puree se, että tunnustat olleesi ”tuhma” tyttö tai poika, vaan he yksinkertaisesti mieltävät tuon luonteenvirheeksi. Syyttämällä toisia ihmisiä teoista, joita he eivät koskaan ole tehneet, todistat vain sen, ettei tuo virhe ole mihinkään hävinnyt.

Kyllä meillä on edelleen syytä olettaa, että lain määritelmästä ”hyvämaineinen” voitaisiin yhä edelleen pitää kiinni. On meitä rehellisiksi tunnettuja ihmisiä yhteen eduskuntaan ihan riittävästi ilman minuakin.

Reippaasti siitä vaan vaaliuurnille, miettien onko ehdokkaasi riittävän taitava ja rehellinen hoitamaan tosi isoja asioita. Toisten ihmisten mollaajista meillä on jo ennestään kiusaa, joten heitä tulisi välttää niin ehdokkaiden kuin äänestäjienkin.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti