maanantai 17. helmikuuta 2014

Syrjäytyneiden puolue


Jostakin syystä me suomalaiset olemme omalla tavallamme hienovaraisia. Arvostelemme niitä, jotka eivät koskaan äänestä, mutta käytämme tästä ihmisryhmästä nimitystä ”nukkuvien puolue”.  Turhaa hienovaraisuutta tällainen, sillä tosiasiassa äänestämättä jättävät ne ihmiset, jotka ovat luopuneet uskostaan vaikuttamismahdollisuuteen.  Jotenkin siis syrjäytyneitä eikä heille ole olemassa omaa reittiä vaikuttaa asioihin. He muodostavat syrjäytyneiden puolueen.

Asioihin vaikuttamisen reitti tuntuu olevan tukossa myös äänestäjiltä, sillä siitä ovat huolehtineet ammattipoliitikot muodostamalla käytäntöjä, jotka ovat ristiriidassa kaikkien kansalaisten oikeuksien kanssa.  Jo etukäteen on sovittu, että hallituksen muodostaa suurimman puolueen puheenjohtaja, ja että pyritään saamaan aikaan enemmistöhallitus. Sen verran ministeripyrkyä melkein jokaisesta puolueesta löytyy, että tämä kyllä onnistuu, täysin riippumatta hallitusohjelmasta. Lopun tuhoaakin sitten puoluekuri, joka estää kansanedustajia äänestämästä vakaumuksensa ja vaalilupaustensa mukaisesti. Kuten jo nyt on huomattu, hallitus voi tehdä ihan miten typeriä päätöksiä tahansa, eikä eduskunnalla ole mahdollisuutta niitä estää.

 
Ei auta Sveitsin mallinen kansanäänestyskään, jota Muutos 2011 on koettanut lanseerata tähän maahan.  Alkuinnostuksessaan ehkä monet, asioita ymmärtämättömät, ihmiset ryntäisivät äänestämään tietämättä edes mistä äänestetään. Samalla he sotkisivat ennestäänkin sekaisin olevat asiat. Yksinkertaisesti Suomi ei ole Sveitsi, eikä samankaltainen järjestelmä täällä toimisi.  Sveitsissä on yleensä hyvin alhaiset äänestämisprosentit (yleensä alle 50%), koska äänestämässä käyvät vain ne ihmiset, joita kyseinen asia juuri sillä hetkellä koskee. Se on Euroopan demokraattisista maista pienin lukema.

Suomessa äänestämiskäyttäytyminen on todella hullua. Uurnille ryntäävät kaikki muut paitsi nämä ”toivosta luopuneet”, ja jokainen äänestää omien lähtökohtien mukaisesti. Sadasosa sekunnin häviäminen ruotsalaiselle tai juoksukilpailuissa kaatuminen näyttävät olevan suurimpia kansalaiskunnon osoituksia. Olisi varmaan eduskuntaan noussut joku kolmaskin kansallissankari, ellei olisi sattunut olemaan vankilassa juuri vaalien aikaan.  Eivät nämä toki tällä perusteella ole kykenemättömiä tähän tehtävään, mutta ei se juuri ole osoitus kykeneväisyydestäkään.  Jos tässä jotain hyvää olisi nähtävä, niin oletettavaa on, että näillä herroilla ja rouvilla on pikkusen laajempi näkemys tästä maailmasta kuin jollakin peräkamaripojalla. 

Veri on vettä sakeampaa, joten olen minäkin sortunut äänestämään joskus Muutos 2011 -puoluetta. Se tapahtui silloin, kun poikani oli tämän puolueen puheenjohtaja ja puolue ajoi melkein samoja asioita kun ”persutkin”. Nyt puolueesta näyttää tulevan poispotkittujen katopaikka, joten sen aika on auttamatta ohi.  Ei ole siis realistinen tuo ajatus kansanäänestyksistäkään, ja Sveitsin kokemus näyttää osoittavan, että samasta asiasta äänestetään useamminkin, kun ei päästä ”oikeaan” lopputulokseen.

Maahanmuuttajien kiintiöittämisestäkin on äänestetty jo kolmasti. Kiintiöittämistä puoltava päätös on aina purettu, koska sen toteuttaminen havaittiin vaikeaksi ja valtiolle epäedulliseksi.  Uudestaan yritettiin vuonna 2008, mutta tulos olikin nyt negatiivinen.  Sinnikkäät poliitikot eivät luopuneet yrityksestä vaan vielä kerran palattiin samaan aiheeseen tänä vuonna, ja yllätys yllätys, saatiinkin kiintiöitä puoltava kanta kovan propagandan seurauksena  äänin 50, 3  -  49.7, äänestysprosentin jäätyä alle 50%.  Ei liene vaikea arvata, että päätös puretaan jälleen, vaikka nyt poliitikot olivatkin niin kaukonäköisiä, että kiintiöitä ei oikeasti edes väläytelty.  Päätettiin vain, että voidaan kiintiöidä.  Varmaa on, että mahdolliset kiintiöt ovat suurempia kuin 500 ihmistä.

Hulluinta onkin, että lopullisen päätöksen kiintiöittämisestä tekee maan hallitus, joka alun alkaen on ollut kiintiöittämistä vastaan.





Jos sveitsiläiset olisivat aikaisemmin äänestäneet EU-kansalaisten maahanmuuton rajoittamisen puolesta, matkustaisi heidän jalkapallomaajoukkueensa kolmen pelaajan turvin tämän vuoden MM-kisoihin. Muut ovat maahanmuuttajia tai maahanmuuttajataustaisia.
http://extra3.blog.ndr.de/2014/02/10/mit-drei-mann-zur-wm-2/



Ei kommentteja:

Lähetä kommentti