keskiviikko 24. heinäkuuta 2013

Energiatodistus on pellejen paperi



Energiatodistuksen on oltava järkevä työkalu sekä rakennuksen uudelle omistajalle että mahdolliselle vuokralaiselle. Voin vain kuvitella sitä riitojen sekamelskaa, joka on odotettavissa, kun vuokralaiset alkavat vetoamaan virheellisiin energiatodistuksiin ja rupeavat vaatimaan vuokranalennuksia.

Totta se on. Virheellisiä ne energiatodistukset on, ja sitä kautta voitaisiin pitää täysin oikeutettuna näiden virtuaalivuokralaisten vaatimuksia. Toki todistus on luotettava uusissa rakennuksissa, siltä osin kun se perustuu rakennuksen teknisiin ominaisuuksiin, mutta siihen paperin luotettavuus sitten loppuukin. Rakennus ei suinkaan ole se, joka sitä energiaa kuluttaa. Energiaa nimittäin käyttävät siinä rakennuksessa asuvat ihmiset.  Vaikka minäkin, diplomi-insinöörinä, osaan laskea tyhjän rakennuksen energian tarpeen silloin kun pakkasta on ulkona koko vuoden -15 astetta ja sisällä saman verran plussaa.  Kun tiedän rakennuksen kuutiotilavuuden ja seinien K- arvon, ei se ole edes erityisen vaikeaa. Vaikeaksi asian tekee se, että rakennukset eivät yleensä ole tyhjiä, eivätkä edes tasalämpöisiä.  

Me alan ammattilaiset tämän tiedämme, mutta tietääkö poliittinen päättäjä tai oikeuslaitos, silloin kun riitely alkaa?  Energian kulutus on hyvin paljon  riippuvainen myös lämmitysmuodosta. Laskelmissa tämä painotus on jonkin verran huomioitu, mutta se, mikä on jälleen kerran jäänyt vaille huomiota on ihmiset.  Ei voi mitään, että ihmiset käyttäytyvät hyvin erilailla myös energian käytössä. On tuhansia tapauksia, että energian kulutus on täysin erilainen erilaisilla ihmisillä.

Ympäristöministeriön yli-insinööri Maarit Haakana otti esimerkiksi rakennuksen, jonka omistaja oli todistettavasti asunut rakennuksessa, jossa hän melko rennolla energian käytöllä käytti 18 000 kwh/vuosi. Talossa oli sähkölämmitys ja kyseessä keskikylmä talvi.  Talokaupat tehtiin, onneksi ilman energiatodistuksia, sillä seuraava omistaja sai samana aikana kulutetuksi sähköä 39 000 kwh:ta ja poltti lisäksi puuta.  Tässä kyseisessä tapauksessa energiatodistus olisi ollut täysin arvoton paperi.  
http://static.twoday.net/Ulmgasse/images/cold_web.jpg
No ihan totta, arvoton paperi se onkin jos sillä halutaan todistaa energian tarvetta ihmisasumuksessa. Huone, joka toisen mielestä on kuuma, saattaa toisen mielestä olla vähintään viileä. Me ihmiset vaan olemme sellaisia, sille ei voi mitään.  Olisi paljon parempi, ettei moisia riitakapuloita ihmisille edes tarjottaisi.  Tottahan se tietysti on, että ei meillä oikein iso pulaa insinööreistä ole, mutta jos tuo paperi on keksitty pelkästään insinöörien työllistämiseksi, niin ehdottaisin muiden keinojen miettimistä. Tuosta saavat vain huonon maineen, kun ihmiset luulevat, että ovat väärin laskeneet.

Naapurimaamme Ruotsi käyttää kyllä myöskin energiatodistuksia, mutta ne perustuvat todelliseen kulutukseen.  Jos välttämättä on jotakin paperille pantava, niin ei ruveta arvioimaan ketä missäkin palelee.  Kyllä se vähän pellejen touhulta vaikuttaa. Ei voi mitään, että mieleen tulee Tuntemattoman sotilaan Hietasen sanat: ”Jos menet valittamaan nälkääsi, niin eteen lyödään sellaiset rätingit, että ymmärrät ettei sinulla voi olla nälkä.” 

Ei poijaat.  Ei energiatodistus kerro milloin sinua palelee. Jos valitat kylmää, niin saat eteesi energiatodistuksen, niin  uskot ettei sinua palele.

Pellejen touhua tämä on, aivan samoin kuin oletus, että puolustusministeriksi kelpaa kuka tahansa, vaikka ei olisi käynyt edes sotaväkeä.  Eihän näistä kenraaleista oikeasti mitään tiedä, saattavat ajatella vaikka maan puolustuskykyä ja se nyt on turhaa, kun ei sotaakaan ole…

2 kommenttia:

  1. "Energiatodistuksen on oltava järkevä työkalu sekä rakennuksen uudelle omistajalle että mahdolliselle vuokralaiselle."

    Sitähän tämä uusi energiatodistus juuri onkin. Entisiä todistuksia kirjoittelivat hyvinkin kevyellä koulutuksella ja -osaamisella varustetut "asiantuntijat". Olisiko siis mielestäsi parempi jos tiossa naapurissakin energiatehokkuutta mitattaisiin toteutuneiden kulutuksien mukaan? 2000-luvun talo ja alle 10 000kWh vuodessa! Pitäisikö milestäsi siinä energiatodistuksessa olla maininta siitä, että ko. perhe elää 11kk vuodessa palmun alla? Entäs autokauppa? Kumpi on parempi leimattu huoltokirja vai osaavan myyjän kehut? Jos ostatkin uuden auton, niin vaaditko, että CO2-päästöt pysyvät luvatuissa myös asuntovaunua hinatessa?
    Aikanaan nousi hirveä haloo kun elintarvikepakkauksiin piti laittaa teksi siitä mitä ne sisältävät. Eräskin makkaratehtailija piti pöyristyttävänä sitä, että nyt pitää printata ainesosat pakettiin josta kilpailija saa tiedon! Voisitko nyt kuvitella ostavasi kaupasta paketin jossa ainut sisältöä kuvaava teksti olisi "Laatumakkaraa"?

    Eiköhän tämäkin asia ole yhtä itsestäänselvä kuluttajan oikeus jonkin ajan kuluttua.

    VastaaPoista
  2. Tämän maan talot lämpiää populismin porinalla. Talot myydään Ikean huonekaluilla ja halvoilla pintamaaleilla sekä laminaateilla. Hameenhelman heilautuksella kaupanteon tuoksinassa sitä energiatodistusta tuskin kyselläänkään.

    VastaaPoista