keskiviikko 6. maaliskuuta 2019

Vaarallista ainetta

Maailma on tosi vaarallinen paikka ja täynnä vaarallisia aineita. Yhdysvalloissa on jälleen herätty uuteen kemialliseen vaaraan.  On käyty jopa laajamittaista keskustelua siitä, pitäisikö tämä aine, nimeltä divetymonoksidi,  kieltää kokonaan lailla.
Aiheeseen paneutuneet viranomaiset ovat havainneet, että jopa maailmanlaajuisesti tämä aina on aiheuttanut lukuisia kuolemantapauksia. Divetymonoksidi aiheuttaa pikaisen kuoleman, jos sitä hengitetään riittävässä määrin.  Paradoksi on, että ihminen on hyvin pian riippuvainen tästä aineesta, eikä altistumisen jälkeen voi tulla toimeen tätä ilman.

Divetymonoksidin molekyylejä on löytynyt kaikista jokien vesinäytteistä, eikä ole lainkaan varmaa, että aineesta koskaan päästään lopullisesti eroon. Ihmisiä kehotetaankin olemaan erityisen varovaisia alueilla, jossa divetymonoksidia on havaittu runsaita esiintymiä, sillä höyrystyneenä tämä aina saattaa aiheuttaa pahoja paloarpia.

Kaiken tuon edellä olevan olen lukenut lähes tieteellisestä teoksesta. Eikä minulla ole pienintäkään aihetta epäillä Yhdysvalloissa tehtyä havaintoa vääräksi.


Tähän kirjoitelmaan toin sen esimerkkinä siitä, että ei kaikki ole aina sitä, miltä näyttää, ja että vaikkapa politiikassa voidaan ihmisiä manipuloida puhumalla heille kielellä ja sanoilla, jota he luulevat ymmärtävänsä, mutta eivät todellisuudessa ymmärräkään.

Luulen, että minäkin olisin hieman säikähtänyt luettuani tuon tekstin, ellen olisi pitänyt kyseistä teosta hieman humoristisena. Niinpä rupesin tutkimaan mitä tuo aine pitää sisällään.

Sana divetymonoksidi piti viipaloida osiin ja muodostaa siitä kemiallinen kaava.

No näinhän siinä kävi … divety on kemiallisesti merkittynä H2, ja kun siihen lisätään monoksidi, joka tarkoittaa yksinkertaisesti O eli happi, niin kaava on valmis H2O.

Kaikkihan me veden tunnemme, mutta jos nimitämme sitä divetymonoksidiksi, niin voimme väittää sitä melkein millaiseksi myrkyksi tahansa, ilman että suurin osa kansasta huomaa mitään. Tottahan nuo kaikki edellä kuvaamani asiat ovat, ja varmasti moni myöntää, että satoja kuolemantapauksia on sattunut juuri veden takia.

Tämäntapaista argumentointia käyttävät esimerkiksi tuulivoimayhtiöt yrittäessään vakuuttaa kansalle, että tuulimyllyt ovat hyödyllisiä ja ravitsevia. Samoihin ihmismielen kohtiin pyrkivät vaikuttamaan myös ne poliittiset puolueet, jotka vastustavat maahanmuuttoa. 

Totta kai kotouttamisesta on kustannuksia, mutta ei lainkaan niin paljoa kuin mitä maksaa suomalaisen lapsen kasvattaminen aikuiseksi.  Maissa, joissa on laskettu sekä menot että tulot, on lähes poikkeuksetta päädytty plussan puolelle.

Tähän loppuun nyt sitten pieni liiketaloudellinen neuvo: jos haluat tietää jonkun toiminnan kannattavuuden, kannattaa laskea sekä tulot että menot.  Pelkkiä menoja laskemalla saat vain pääsi kipeäksi.


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti