perjantai 28. maaliskuuta 2014

Yleistä ymmärtämättömyyttä


Sitä on nyt liikkeellä. Yleistä ymmärtämättömyyttä, joka ei ole oikeastaan kenenkään yksinoikeus, vaan se on havaittavissa kaikkialla yhteiskunnassamme. Se, että minä tästä kirjoitan, ei suinkaan tarkoita sitä, että itse olisin kaikkien alojen ammattilainen. Olenpahan vaan saanut koottua jonkinlaisen typeryyksien kokoelman, joista suurimman osan ovat eteeni lyöneet kunkin alan ammattilaiset.

Ihan kaikkeen en nyt voi puuttua, mutta heitänpähän muutaman asian, jonka uskon kohdistuvan myös Kalajokeen.  Yleistä valtakunnan tasollakin on, että poliitikot tuppaavat sotkeutumaan asioihin, joista heillä ei ole käsitystä sen hönkäsenpöläystäkään. 

Kalajoki pitää itseään matkailupitäjänä ja sitä ehdottomasti onkin - toistaiseksi. Kalajoki kuuluu siihen matkailupitäjien joukkoon, jonka merkittävimpiä nähtävyyksiä on luonto ja taas luonto.  Se tarkoittaa sitä, että tätä luonnon ainutkertaisuutta tulisi varjella kaikin keinoin.  Kalajoen erikoisuutena ovat särkät, joita tullaan ihailemaan kauempaakin, mutta jotka tuhoutuvat pikkuhiljaa kaupunkimaisen rakentamisen seurauksena.  Totta on, että myös särkille tulee rakentaa, mutta ei kerrostaloja, eikä aivan maisemaa turmelemaan.
  

Kaunis merimaisema. Heti talojen takana. 

Toinen yleisen ymmärtämättömyyden sektori näyttää olevan urheiluseurojen toiminnan vähättely.  Hyvänä esimerkkinä on Kalajoen lentopalloilu, jonka nousu kansalliseen eliittiin tuntuu olevan kiinni kelvollisesta pelipaikasta.  Palloilujoukkueiden pelaaminen ylimmällä sarjatasolla on kallista puuhaa, mutta lentopallo lienee siitä halvimmasta päästä, kunhan saliasiat saadaan kuntoon. Suuria yleisömääriä ja fanijoukkoja se kuitenkin liikuttaa ympäri Suomen. Ehkä näillä faneilla ei ole kovin suurta matkailullista merkitystä jollekin suurkaupungille, mutta Kalajoelle niiden merkitys olisi todella iso.  Urheiluseuroille tämä merkitsisi kuitenkin aikamoista muutosta ammattimaisuuden suuntaan. Perinteisestihän urheiluseurat ovat olleet poliitikkojen temmellyskenttiä, joissa muutamien ammattilaisten myötävaikutuksella on onnistuttu hankkimaan ansiotonta arvon nousua. 




Yleensäkin poliitikkojen taipumus on kiilata itsensä kaikenlaisiin toimikuntiin, lautakuntiin ja työryhmiin, joissa heistä on enemmän haittaa kuin hyötyä. Kalajoella en tosin tiedä tällaista tapahtuneen, mutta kyllä pahat kielet ovat kertoneet, että esimerkiksi kouluverkkoryhmässä oli yritetty valta sysätä poliitikoille.  Kuntien kustannukset kasvavat yleensä sitä mukaa mitä enemmän ammattilaisia syrjitään, sillä yleensä se johtaa erilaisten konsulttien käyttöön ja sitä kautta tulee kunnille tosi kalliiksi.  Varsin yleistä on, että kunnan sisältä löytyy riittävä ammattitaito liki kaikkien asioiden ratkaisuun. On vain muistettava että kaikki päätökset eivät suinkaan ole poliittisia. Ainakaan ne eivät saisi sitä olla siinä määrin, että asiantuntijuus jää syrjään.

Matkailun imago Kalajoella on nyt kurssissaan.  Kun nyt on oletettavaa, että täällä alkaa edes joku palloilulaji pyöriä ylimmällä sarjatasolla, tuo se viikoittain kohtuullisen määrän lajin harrastajia seutukunnalle. Kysymys kuuluukin, missä ne majoittuvat.  Tuo on aito kysymys, vaikka olen kuullut sitäkin vähäteltävän.



Tosiasia on, että Kalajoen keskustassa ei ole majoitustiloja satunnaiselle matkailijalle; vaikka joukkueet kenties onnistuttaisiinkin majoittamaan oppilaitosten tiloihin, ei satunnainen matkailija tiedä edes niiden olemassaoloa. Lukutaito riittää tavaamaan sanat hotelli, motelli tai matkustajakoti. Näitä sanoja ei tosin tarvitse lukea.  Minulle tämä on kokemusperäistä tietoa, mutta tuskin moni alkuperäinen kalajokinen edes ajattelee asiaa. Kahviahan täältä iltaisin saa, jos tyytyy huoltoasemiin, joissa ei tosin saa auton huoltoja kuin päivisin. 



Asia on ihan hyvin, jos suostut siis jättämään vioittuneen autosi päiväksi huoltamon yhteydessä toimivaan korjaamoon. Olet valmis maksamaan korjauksesta merkkikorjaamon hinnan, menet illalla juomaan kahvisi huoltamoon ja kävelet koko yön kalajoen hiljaisia kylän raitteja, kunnes autosi mahdollisesti on korjattu seuraavana, tai ainakin sitä seuraavana päivänä.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti