perjantai 2. joulukuuta 2016

Rasistinen kansanosa

Sen verran olen jo maailmaa nähnyt, että olen huomannut elämää olevan muuallakin kuin Pojanmaalla.  Ehkäpä kokemukseeni ja näkemykseeni perustuen olenkin koettanut varoittaa kansalaisiamme uskomasta noihin perusteettomiin näkemyksiin, joita koetetaan syöttää ihmisille. Suomi on milloin missäkin asiassa muka ”maailman paras” maa, vaikka mitkään mittarit eivät oikeasti tue tuota näkemystä.  
 

Kun vuosikausia olen toiminut myös opettajana, en oikein osannut edes hämmästyä ,kun jostakin putkahti tutkimus, että Suomen koululaiset ovatkin parhaimmillaan ehkä vain keskitasoa, elleivät peräti sitäkin heikompia. Tyypillistä suomalaisuutta kuvastaa hyvin sanonta, että ”omat tutkimuksemme” eivät tue tuota näkemystä.  Siinähän se tuli, se avainsana… ”omat”.  Todellakin, me olemme maailman parhaita vain omasta mielestämme.  Kun kansainvälinen tutkimus koululaisten osaamisesta tuli julkisuuteen, kehtasi joku opetushallituksen virkamies vielä ihmetellä, että miten se on mahdollista, vaikka meillä on maailman parhaat opettajat. Jälleen siis astuttiin tuohon suomalaisuuden miinaan  ”maailman parhaat”, ilman mitään mittareita. Johan sen nyt olisi pitänyt riittää, että ”meillä on maailman parhaat kätilöt :-)

Koetettaisiin nyt sitten olla edes ”maailman rehellisimpiä” ja myöntää, että millään alalla, eikä millään mittarilla mitattuna emme maailman parhaita ole. Monessa asiassa olemme kuitenkin hyvää keskitasoa.

Jos ihan pakko on jossakin asiassa olla toisia edellä, niin olen ollut huomaavinani, että ehkäpä me olemme maailman narsistisinta porukkaa, joka uskoo omaan erinomaisuuteensa siinä määrin, että osa kansasta koettaa ansaita myös maailman rasistisemman kansanosan nimen.

En ole laskenut, kuinka monessa maassa olen käynyt, mutta olen asunut muuallakin kun Jalasjärvellä ja Ähtärissä.  Ehkäpä se on sitä keskitason suomalaista tyhmyyttä, että en missään ole oikein suuria eroja ihmisissä huomannut.  Samat lainalaisuudet pätevät kaikkialla: fiksut ovat fiksuja ja tollerot tolleroita.

En minä nyt eläkeläisenä koeta tähän kansaan kovasti vaikuttaa, mutta sallittakoon minun ihmetellä näkemyksiä esimerkiksi maahanmuuttaneiden koulutustasosta. Vaimoni työn kautta olen saanut  tutustua muutamiin ulkomaalaisiin, joiden joukossa toki myös pakolaisia ja paljon parjattuja somalejakin.  Yhteinen huomiomme on, että joukossa on monia kekivertosuomalaista paremmin koulutettuja, jopa akateemisen tutkinnon suorittaneita ihmisiä.  Toki myös joitakin vähemmillä eväillä tänne päätyneitä - aivan kuten täällä syntyneissä kansalaisissammekin.  Yhteinen tekijä näillä kaikilla tuntuu kuitenkin olevan ahkeruus ja halu ansaita paikkansa tässä yhteiskunnassa.  Totta se on, että me tarvitsemme heitä.

Ei missään tapauksessa ole näiden ”mamujen” syy, että Suomi on onnistunut sössimään oman järjestelmänsä niin, että vaikuttaa siltä, että täällä ei ole enää mitään tekemistä ja aletaan vain odottaa ”kansalaispalkkaa”.

Nykyinen järjestelmä opettaa suomalaisille, että jos menetät työpaikkasi, et saa olla enää mitenkään hyödyksi tälle yhteiskunnalle, sillä muutoin menetät myös sosiaalietuuksuutesikin.  Käyt vain kerran kuussa kuittaamassa työttömyyskorvauksesi ja palaat takaisin soffalle.

Tätä taustaa vasten on todella epämiellyttävää katsella, kuinka ympäri kaupunkeja nousee etnisiä ravintoloita ja maahanmuuttaneet koettavat kaikella tavoin ansaita elantonsa. Onhan se huono esimerkki suomalisille, sillä suomalaisen käsityksen mukaanhan heidän pitäisi jatkaa elämäänsä vain sen pienen päivärahan turvin, jonka he saavat heti maahan muutettuaan.  Eiväthän monet suomalaisetkaan halua tehdä mitään, miksi siis nämä ”mamut.”

Totta on, että maahanmuuttaneiden sijoittuminen työmarkkinoille on aluksi melko vaikeaa, ja suurimpina esteinä siihen näen puutteellisen kielitaidon ja rasistiset asenteet. Jos me suomalaiset huomaisimme, että molempiin asioihin juuri me voimme vaikuttaa, niin olisimme ottaneet pitkän askeleen kohden inhimillisempää maailmaa.  Jos joku suomalainen pelkää, että kielitaidoton mamu tulee ja vie hänen työpaikkansa, on todella syytä miettiä, onko hän ollut alun alkaenkaan oikea henkilö tuolle paikalle.

Saksa ei ole pinta-alaltaan paljonkaan Suomea suurempi maa. Sen luonnonvarat ovat jopa Suomea vähäisemmät. Kuitenkin siellä asuu ulkomaalaisia enemmän kuin Suomessa on asukkaita, ja maa kärsii jatkuvasti työvoimapulasta.  Mitenkähän tämä mahtaa sopia suomalaiseen ajatusmaailmaan? Mehän olemme maailman parhaita kaikessa. Nykyisin meillä valmistetaan maailman parhaita autojakin… tosin ne ovat saksalaisia ;-)




Ei kommentteja:

Lähetä kommentti