Kun puhun näistä valtion säästötoimenpiteistä, niiden järjettömyydestä ja kuntauudistuksesta, olen usein maininnut olevani tuotantotalousinsinööri. En todellakaan ole tehnyt tätä korostaakseni oppineisuuttani, vaan yksinkertaisesti kertoakseni, etteivät havaintoni asioista perustu ihan mutu-menetelmään, (mutu=musta tuntuu) vaan taustalla on todellista asiantuntemustakin. Uskokoon sitten ken tykkää, mutta kyllä maalaisjärkikin vähän auttaa. Miettikääpä vaikka nakkikoppia, joka ei toki ole mikään välttämättömyyspalvelu, mutta hyvä esimerkki kumminkin. Voitaisiin ajatella, että se kannattaa, jos sen ympärillä on esimerkiksi 5000 ihmisen yhteisö. Näinhän se varmasti teoriassa on, uskon niin, vaikka en olekaan nakkikaupan ammattilainen. Näiden 5000 ihmisen tulee kuitenkin asua tietyllä etäisyydellä nakkikopista, että heidän kannattaisi asioida siellä. Oletus on, että jos etäisyys on 2 – 3 km, niin asia on ok. Kun etäisyys kasvaa, harvenee myös kopilla asiointi. Kannattavuuden raja kulkee varmasti siinä 5 - 10 km säteellä. Voi olla, että juuri tässä nimenomaisessa tapauksessa olen pikkusen väärässä, mutta en varmasti ajatuksessa sinänsä.
Palvelujen kustannukset eivät ole riippuvaisia niinkään paljon asukasluvusta kuin asukastiheydestä. Tämä johtuu puhtaasti logistisista kustannuksista, jotka nyky-yhteiskunnassa ovat energiakustannusten jälkeen merkittävimmät kustannukset. Kun hallitus ajaa kuntaliitoksia, pyrkien esittämään perusteina, että pitäisi synnyttää vahvoja kuntia, joiden asukasluku olisi jotain… mitä milloinkin… ei ole aihetta uskoa, etteikö ministeriöstäkin löydy asiantuntemusta tajuamaan tuo kustannusten syntymekanismi. Jokainen peruskoulun käynyt ymmärtää, että pitää tapahtua muutakin kuin kuntarajojen poisto. Kuntarajojen poistolla saadaan aikaan välittömästi vain kustannusten nousu, jota tehostetaan vielä virkailijoiden viiden vuoden irtisanomissuojalla.
Kuntauudistus on tosiasiassa siis suurta bluffia, jonka hallitus itsekin hyvin tietää. Välittömiä säästöjä ei siis ole tarkoitus edes synnyttää, vaan on tarkoitus tehdä eräänlainen ”täplä-Suomi”, jossa maaseutu olisi autio ja ihmiset asuisivat teollistuneissa kasvukeskuksissa, jotka muodostaisivat eräänlaisia asutustäpliä Suomen kartalle. Tässä ei tietenkään ole kysymys mistään Siperiaan tai Australiaan karkotuksesta niin kuin vanhassa Neuvostoliitossa tai entisajan Englannissa tehtiin, kun näitä kaukaisia alueita pyrittiin asuttamaan. Nyt tarkoitus on oikeastaan ihan päinvastainen. Asutus poistetaan syrjäisiltä alueilta ja koetetaan tehdä taloudellisesti kannattavimpia palvelukeskuksia sinne, missä palvelut ovat entuudestaankin kohtuullisia. Helpoimmin tähän päästään poistamalla ”heikommat kunnat” kartalta. Tämä toimenpide voidaan toteuttaa liittämällä ensin kunnat yhteen, jonka jälkeen karsitaan palvelut pois näiltä reuna-alueilta. Valtio poistaa aluksi omat virastonsa ja sitten kunta pakotetaan toteuttamaan oma osansa suunnitelmasta. Koulujen lakkauttamisella voidaan varmistaa se, että tulevaisuudessakaan ei asukkaita tule näille syrjäkylille, jotka kenties joskus ovat olleet hyvinvoivia itsenäisiä kuntia.
Kalajoella Rautio on hyvä esimerkki; sieltä epätoivoisesti yritetään poistaa koulu, jotta tuo valtiovallan suunnitelma toteutuisi. Nykyinen lasten ikärakenne alueella on sellainen, että koulujen lakkauttaminen olisi tehtävä juuri nyt, sillä ihan lähivuosina koululaisten määrä kääntyy taas kasvuun... paitsi jos kouluista ainakin toinen lakkautetaan. Niin, siellähän todellakin on kaksi koulua, jotka molemmat ovat tärkeitä toimintakeskuksia kylille. Kalajoen kaupungin valtiovalta on taas päättänyt hävittää kokonaisuudessaan, esittämällä järjenvastaista alueliitosta Ylivieskan ja Oulaisten kanssa. Kalajoki antaisi liitokseen rahat, Ylivieska nimen ja Oulainen olisi mukana ihan muuten vaan. Niin, ei tätä tietysti ole kansalle kerrottu. Eihän nykyinen hallitus kerro asioita edes eduskunnalle, mutta kyllä nuo valtion toimenpiteet omien virastojensa siirroissa selkeän viestin antavat kaikille niille, jotka osaavat viestejä lukea.
Miettikääpä mitä Kalajoella tapahtuu. Posti on lakkautettu, verovirasto on siirretty jo Ylivieskaan, samoin poliisilaitos, ja nyt sinne on menossa myös työvoimatoimisto. Lukekaa sitten uudelleen, kuinka kerroin tuon ”täplä-Suomi”- projektin tapahtuvan ja ihan vaan yksinkertaisesti…. ajatelkaa.
Miettikääpä sitten myös tätä. Perustuslain mukaan valta Suomessa kuuluu kansalle, jota toteuttaa kansan valitsema eduskunta. Meidän ei ole pakko sietää tätä, varsinkaan kun laissa ei edes puhuta mitään Kataisesta, Urpilaisesta tai Virkkusesta. Uskokaa pois, se on ihan meistä nyt kiinni. Pakkoliitokset ovat lainvastaisia, joten ei niihin yhdenkään kunnan tarvitse suostua. Kyllä minä sen uskon, että hallitus säästöjä hakee, jäisihän sille paljon enemmän rahaa tuhlattavaksi. Keinot vain ovat väärät ja ehkäpä säästöt muutenkin olisi syytä ainakin aloittaa ihan itsestään hallituksesta.
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti