perjantai 7. kesäkuuta 2013

Politiikka ja uskonto

Kun olin jo luopunut politiikasta, aloin toimia ortodoksisen uskontoni edistämiseksi uudella kotipaikkakunnallani Kalajoella. Käytännössä tämä näkyi kai parhaiten Kalajoen ortodoksisen rukoushuoneen kannatusyhdistyksen perustamisena, joka toi jonkin verran julkisuutta. Asia oli kai jotenkin uusi täällä rannikkoseudulla, jonka muutamat venäläiset oli pakotettu luterilaiseen seurakuntaan heidän itse sitä edes tajuamatta. Samoin oli käynyt avioliiton kautta Suomeen tulleille muille itäblokin ihmisille. Suomalaisia ortodokseja täällä oli vähän.

Kerran se vain tapahtui.  Olin toiminut poliittisessa puolueessa lähes koko ikäni, joten suuri ihme se ei ollut.  Sasin puhelun pohjoissuomalaiselta kansanedustajalta, joka pyysi minua perustettavan puoluejaoston puheenjohtajaksi.  Silloin sitä ihmettelin, sillä olihan puolueella ainakin yksi valtuutettu täällä. Minun mielestäni paikka kuului hänelle. Itse olin vetäytynyt eläkkeelle enkä halunnut enää porukkaan, jossa tiesin riitelyn olevan mahdollista.  Lupauduin kuitenkin auttamaan jos tietotaitoani tarvitaan. No niinhän se oli… kyllä sitä olisi tarvittu, mutta ei haluttu ottaa vastaan.

”…vastuullisuus omasta elämästä vaihtuu itsensä surkutteluun ja uhriasenteeseen,  jossa omat ongelmat ovat aina jonkun toisen syytä” - lainatakseni P.T.Juntumaan sanoja.

Ottamatta kantaa siihen, mikä kenenkin syytä on, huomasin varsin pian, että syy saatettiin keksiä ihan mistä vaan. Tärkeintä oli, ettei peiliin tarvinnut katsoa ja että omatkin virheet voitiin vyöryttää toisten niskaan.  Yhteinen piirre kaikille yhteisöille tuntuu olevan se, että on olemassa yksilöitä, joilla on kova halu päästä vaikutusvaltaiseen asemaan, mutta omat kyvyt eivät riitä.  Yleensä silloin aloitetaan pahimmiksi kilpailijoiksi koettujen ihmisten mustamaalaus. Politiikassa ja seuratoiminnassa tämä on varsin yleistä, mutta ei aivan harvinaista myöskään uskonnollisissa yhteisöissä. Surullista, sillä se vie yleensä parhaat voimat pois yhteisön piiristä.  Suomalaisessa politiikassa se on varsin yleistä ihan ministeritasoa myöten. Oma etu ohittaa yhteisen edun.



Kalajoen ortodoksinen rukoushuone nousee kyllä. Se nousee siksi, että on olemassa ihmisiä, jotka niin tahtovat.  Se on myös korkeimman voiman tahto, eikä sitä voi horjuttaa ilkeät ihmiset eikä pienet kulttuurierot. Totta kai se olisi jo pidemmällä, jos kaikki se energia, joka on käytetty kapuloiden heittelyyn, olisi käytetty hankkeen eteenpäin viemiseen. Ehkä näin on kuitenkin hyväksi nähty.

Se on uskonnolle ja politiikalle yhteistä, että molemmissa on olemassa pyrkyreitä, jotka tuijottavat vain omaan napaansa.  Eikö se tosiasiassa ole niin, että on aivan samantekevää kuka tekee, kunhan teot edistävät yhteistä asiaa.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti