keskiviikko 24. elokuuta 2016

Tosi törkeää propagandaa


Kun "tuulentupien" avajaisia vietettiin Kalajoella, en mennyt paikalle, koska ajattelin, että ensin pahoitan mieleni ja sitten käytän puheenvuoron, joka pilaisi koko juhlamielen. No tuskinpa olisin puheenvuoroa saanut, mutta moista soopaa en todellakaan olisi voinut kuunnella. Ehkä se meni läpi sellaiseen, joka ei mistään mitään tiedä, mutta ei toki minuun, joka ainakin luulen olevani jonkinasteinen asiantuntija. Tuulivoimayhtiön toimitusjohtaja hehkutteli luvuilla, jotka riittäisivät koko Suomen rakennusteollisuuden tarpeisiin ja samalla kilpaili totuuden kiertämisessä Pohjois-Korean ja Venäjän kanssa. Taisi jopa päästä voitolle.

Laskea voidaan mitä tahansa ja sitten väittää, että oikein on laskettu. Onhan se oikein laskettu, jos lasketaan, että niin ja niin monta kertaa niin paljon on oikein paljon, mutta kun se nyt ei vaan yksinkertaisesti ole se kaava, jolla energian tuotto pitäisi laskea.


Tuulivoiman tuotanto 24.-25.6.2016.  Lähde: http://www.fingrid.fi/fi/sahkomarkkinat/kulutus-ja-tuotanto/   Asennettu teho vuoden 2015 lopussa 1005 MW.


No niinhän siinä kävi, että pahoitin minä mieleni kuitenkin ja nyt sitten kirjoitan tätä blogia. Olen jo kauan tiennyt, että ei tämä "huutavan ääni korvessa" kovin kauaksi kanna, mutta saanpahan purkaa itseäni.


Aloitetaanpa tästä.

Tuulivoimayhtiöt esittävät laskelmia, joiden mukaan tuulivoimasta saadaan tosi halpaa energiaa ja tosi paljon. Samanaikaisesti sitten myönnetään, että eiväthän tuulivoimalat tosin kannata edes itse itseään, jos meitä veronmaksajia ei saada pakolla tukemaan noita häkkyröitä, jotka ovat jo tehneet melkoisen loven kansantaloutemme kukkaroon ja kauppataseeseemme.

Nyt sitten todellinen esimerkki tuosta tuotannosta, joka ei todellakaan perustu mihinkään ylioptimistisiin laskelmiin tai arvauksiin.

Kun maamme tarvitsi sähköä talven kovien pakkasten aikaan, meillä oli noin 600 MW:n vajaus. Silloin meillä oli jo reilut parisataa tuulimyllyä, joiden teoreettinen maksimiteho oli yli tuon 600 MW. Varmasti tuulivoimauskovaisten mielestä vaikutti hyvältä, sillä tuulellahan tietysti voitiin korvata tuo puuttuva perusvoima. Vaan ei ihan voitu, sillä sattuikin niin, että todellisuudessa koko maasta saatiinkin tuulisähköä vain alle 50 MW. Siis vain muutama prosentti tuosta oletetusta maksimista. Pahinta, että surin osa siitäkin meni tuulimyllyjen omaan käyttöön, sillä tuulimyllyjen tuhannet hydrauli- ja voiteluöljyt vaativat Suomen olosuhteissa pakkasella lämmittämisen. Niinpä sitten Suomi osti ydinvoimalla tuotettua sähköä, pääasiassa Venäjältä.

Niin että sillä lailla. Mahtaakohan Ville Niinistö oikein tajuta, mitä tarkoittaa riippuvuus Venäjästä. Olisikohan hieman provosoivaa sanoa, että mitä enemmän tuulimyllyjä, sitä riippuvaisempia olemme.

Jos sanavarastostani löytyisi se p:llä alkava ja ulostetta ilmaiseva sana, niin nyt olisi varmasti sopiva hetki käyttää sitä. Sellaista pahalle haisevaa törkyähän se tuuliyhtiön pomo lausahteli. Jos Kalajoelta löytyy yksikin ihminen, joka uskoi noihin tarinoihin, niin en ala edes väittelemään asiasta. Suosittelen välitöntä hoitoon hakeutumista, sillä silloin on tuo kritiikittömyys saavuttanut vaaralliseksi katsottavan tason.

Tässä yhteydessä en edes viitsi puuttua terveyskysymyksiin, mutta kun olen joskus opettanut myös ääniaallon muodostumista, niin opetetaanpa edelleenkin.

Ääniaalto on saanut nimensä siitä, että osa tästä sonimuotoisesta värähtelystä on korvin kuultavaa. Kummassakin ääripäässä on värähtely ihmiskorvalla kuulumattomissa. Tuulimyllyt synnyttävät matalataajuista värähtelyä, jota ihminen ei kuule. Myös hyvin korkeataajuinen värähtely jää kuuloalueemme ulkopuolelle. Kaikesta huolimatta kyseessä on ääniaalto, joka etenee olosuhteista riippuen kyseisten myllyjen tapauksessa 15 - 20 km. Varsinaisesti kuulemisen kanssa tällä ei ole kovinkaan paljon tekemistä, vaikka tuulivoimayhtiöt niin väittäisivätkin. Tämä tapahtuu pelkästään huomion pois siirtämiseksi todellisesta ongelmasta.

Mitä se sitten vaikuttaa ihmiseen? Lähdetään nyt siitä tosiasiasta, että suuria teräsrakenteita on rikottu näillä aalloilla ja Yhdysvaltain armeija on kehittänyt aseita samalla periaatteella. Ei ole aivan luultavaa, että ihmisen keho olisi teräsrakenteista siltaa vahvempi.

Onni onnettomuudessa on, että vain noin 10% ihmisistä on niitä, joihin nämä myllyt vaikuttavat, mutta mitähän muuta me rakentaisimme jos tietäisimme, että joka kymmenes sairastuu?

No joo... poltammehan me tupakkaa ja juomme viinaa. Taitaa sairastumisprosentti olla samaa luokkaa. Sellainenhan ihminen on, että uskotaan, että minä olen teräsmies ja toisista viis. En suosittele juopotteluakaan, mutta ei se ainakaan suoranaisesti kauppatasettamme vahingoita samaan tapaan kuin tuulivoimateollisuus.


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti