Suomen politiikan ja suomalaisen elämän tarkkailu Kallan itsehallintoalueen näkökulmasta
sunnuntai 26. elokuuta 2012
Sairaat terveyspalvelut
Pitäisikö tavallisen ihmisen ymmärtää politiikkaa ? No ei todellakaan tarvitse, sillä politiikan pitäisi olla yhteisten asioiden hoitoa. Siis ihan simppeli juttu kenen tahansa käsittää. Onhan se toki totta, että poliitikkojen ymmärtäminen on jo vaikeampaa, sillä ihmisen luontainen halu kätkeä huono vaikutin hyvän alle on erityisen pitkälle kehittynyt juuri poliitikoissa.
Jos nyt sitten oman edun tavoittelua on pidettävä huonona asiana. Eihän se tietysti sitä ole, sillä jokaisella meistä on enemmän tai vähemmän taipumusta tähän. Se on ihan tervettä niin kauan kuin se voi tapahtua tallomatta toisten varpaille. Jotain outoa meissä suomalaisissa kuitenkin on, sillä tämä on paitsi yhdistysten luvattu maa, niin myös poliittisten puolueiden paratiisi. Demokratian nimeen vannoo melkein jokainen, mutta juuri silloin kun demokratia toimii ja se nostaa vaikutusvaltaiseen asemaan jonkun muun kuin minut, ryntää suomalainen perustamaan uuden yhdistyksen, uuden urheiluseuran tai liiton, jopa poliittisen puolueenkin. On siis täysin selvää, että oma etu menee yhteisen edun edelle, sillä siitähän tässä tosiasiassa on kysymys. Politiikkaa ei oikeasti ymmärrä edes poliitikot itse. Hyvänä esimerkkinä tästä ovat sairaat terveyspalvelut.
Vedotaan joihinkin 20 000 asukkaan väestöpohjiin, jotta palvelut voitaisiin järjestää tehokkaasti. Varmasti se pitää paikkansa ruuhkasuomessa, jossa matkat palvelupisteisiin ovat riittävän lyhyet. Pohjois- ja Itä-Suomen haja-asutusalueilla saattaa vaatia jo satojen kilometrien matkoja, ennen kuin kyseinen väestöpohja oikeasti saavutetaan. Tällaisella alueella ei missään tapauksessa voida tarjota tehokkaasti mitään palveluja, kaikkein vähiten terveyspalveluja.
Terveyspalvelujen heikko saatavuus ei olekaan kiinni väestöpohjasta, vaan saamattomista ja ymmärtämättömistä poliitikoista. Toki myönnetään, että lääkäripula on osa syynä tähän, mutta koskaan en ole kuullut poliitikkojen lausuvan ääneen tämän lääkäripulan todellista syytä. Minäpä kerron sen nyt teille. Se on liian vähäinen lääkärien koulutus.
Tuliko yllätyksenä ? No eipä tainnut tulla, mutta olisiko se yllätys, jos väittäisin, että meidän hyvävelijärjestelmämme on estänyt riittävän suuren opiskelijamäärän sisäänoton lääketieteellisiin tiedekuntiin. Se ei ole koulutusresurssien puute, se ei ole myöskään tiedekuntiin pyrkijöiden puute. Se on yksinkertaisesti lääkäriliiton peukalo, joka painaa seis-nappia silloin, kun koulutusmäärät kasvaisivat riittävän korkealle tasolle. Lääkäriliiton puheenjohtaja on sanonut, että jos lääkärikoulutusta lisätään, niin lääkärien taso laskee. Ja paskan marjat laskee, jos koulutuksen tasoa ei lasketa. Ainut mikä oikeasti laskee on lääkärien palkat, jotka ovat jo kauan olleet moninkertaiset verrattuna muihin suunnilleen vastaavan tasoisen koulutuksen saaneisiin ihmisiin.
Tämä pelko palkkojen laskusta on se voima, joka saa lääkäriliiton vuodesta toiseen vastustamaan lääkärikoulutuksen lisäämistä. Eikö tässä ole tyypillisimmillään esimerkki siitä, kuinka huono vaikutin on melkein onnistuneesti kätketty hyvän alle. Mistä sitten johtuu, että lääkäriliitto pystyy kävelemään poliittisten päättäjien yli? Ilmiselvää on, että tässä vaikuttaa se paljon puhuttu hyvävelijärjestelmä, vaikka en juuri nyt pysty sitä toteen näyttämäänkään.
Puheet terveydenhuollon kokonaisuudistuksista ovat pelkkää hämäystä, jolla tuo korruptio pyritään peittämään. Surullista on, että ennen kuin joku poliitikko oikeasti uskaltaa puhua asioista niiden oikeilla nimillä, voidaan saada vielä monta tarpeetonta vainajaa. Liian myöhäinen hoitoon pääsy on tappanut jo tuhansia ihmisiä, mutta tästä tuskin lääkäriliittokaan on huolissaan. Totuushan on, että ennemmin tai myöhemmin nämä ihmiset olisivat kuitenkin kuolleet.
Tilaa:
Lähetä kommentteja (Atom)
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti